Начало: Строим хранилище за радиоактивни отпадъци край Козлодуй

Проектът щял да е един от най-модерните в Европа
17
Начало: Строим хранилище за радиоактивни отпадъци край Козлодуй
Снимка: БТА

Със символична "първа копка" започна изграждането на Национално хранилище за съхранение на ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци. В церемонията участваха енергийният министър Теменужка Петкова и изпълнителният директор на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" /ДПРАО/ Дилян Петров.

Тя се състоя на площадка "Радиана", която се намира на територията на АЕЦ "Козлодуй" и където ще бъде изградено хранилището.

Петкова отбеляза, че изграждането на националното хранилище е от изключителна важност за развитието на ядрената енергетика в България, тъй като значителна част от електрическата енергия се произвежда от българската атомна централа.

Хранилището ще съхранява само ниско- и средноактивни отпадъци, генерирани само на територията на страната. Предвижда се изграждането на първия етап да завърши през 2021 година. То се финансира от Международния фонд "Козлодуй" и в размер на 71 820 000 евро.

Проектът е стратегически за страната заради натрупаните обработени радиоактивни отпадъци от извеждането на "малките" блокове на АЕЦ "Козлодуй", каза при откриването изпълнителният директор на ДПРАО Дилян Петров. Той допълни, че трябва да се осигурят необходимите обеми отпадъци след удължаване срока на експлоатация на двата работещи Пети и Шести блок на АЕЦ, както и за евентуално изграждането на нови ядрени мощности.

Проектът ще бъде един от най-модерните в Европа, предаде БТА. В него ниско- и средноактивните отпадъци ще бъдат погребвани на 12 метра в земята в специални стоманобетонни 19 000 контейнери, които ще бъдат под петстепенна инженерна защита.

Предвижда се хранилището да бъде запълнено за 60 години, а срокът на институционален контрол е 300 години, посочи Дилян Петров. В бъдещото хранилище ще работят 60 души. Националното хранилище ще се изгражда от международен консорциум, в който водещ партньор е немската фирма "Нюкем технолоджи".

След церемонията "първа копка" министър Теменужка Петкова и изпълнителният директор на ДПРАО посадиха чинар край площадката, като символ на чистата природа и дълголетието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Ь преди 6 години
KRAI VARNA SASHTO TRQBVAT DVE "'KOI"" ZNAE.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Продължаваме да събирама *** на Европа -от колите до храните а сега и опасните отпадъци.България-сметището на Запада
12
0
 
7
 
! Отговори
ГЕРБ ОТРОВИ БЪЛГАРИЯ преди 6 години
ТЕЗИ НА СНИМКАТА СА ГРОБОКОПАЧИТЕ НА БЪЛГАРИЯ. ЖАЛКИ СЪЩЕСТВА
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този ПРОСВЕТЕН да не би да е учил в някое помощно училище? на такъв ми прилича, тя глупостта е като шило, не може да се скрие.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Досега ги вземаше Русия, ама нали я мразите, хак ви е.А тук ще идват отпадъците от цяла Европа, бъдете сигурни.Господарите в Брюксел като разпоредят, Боко ще козирува.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Луди ли сте ,бе хора?Това е страшно,много страшно!!!Германия дадоха около 10 миларда за такова хранилище и пак имаше ремонт на течове,а срока не е 300 години,а хиляди години.Всички си извозват радиоактивния б.оклук в Русия,но там имат голяма държава,за разлика от нас!Вие сте ***,не се връзвайте,ако ще и милиарди милиарди да ви плащат,това е най-страшното което може да се случи в една малка държава и няма къде да избягаме от такъв радиоактивен ***!***!
8
0
 
5
 
! Отговори
до 2 преди 6 години
Много си глупав,тук е по-добре да си ги държим,така ли?Руснаците ни ги държали временно,смях!
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като знам тук как се строи и какъв е контрола, при едно бъдещо земетресение или наводнение всичко ще изтече. Цяла северна България може да бъде отровена.
6
4
 
2
 
! Отговори
Митко преди 6 години
Ето това е евтината енергия. Сега минимум 300 години ще плащаме за 60 човека заплати, осигуровки и пенсии. Но пък това не включва разходите за поддръжка на 5 степенна инженерна конструкция пак за 300г. И сигурно това не включва разходи за охрана - тези отпадъци са като бомби - само трябва някой да ги поразръси из някой град и разходите за почистване ще надскочат тези за нов АЕЦ. Е те това е евтината енергия... Давайте още АЕЦи да правим, че зимата е дълга...
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Уточнение Навремето България е дала урана за първите разработки на Русия, като по-високо технологична. И Руснаците в тези програми абсолютно закономерно са решили да помагат при отпадъка на това производство. Затова сега от много мини има радиоактивна вода в уж чисти райони, примерно Трънско.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Светнахме! Край!
3
0
 
16
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Хранилищата за ядрени отпадъци трябва да са по протежение на турската граница,сещате се защо!Освен това трябва редовно да се пускат слухове за теч на радиоактивност по каналджийските маршрути.То има ли друг начин да се опазим ОТ НАШЕСТВЕНИЦИТЕ????
2
5
 
6
 
! Отговори
Просветен преди 6 години
Приемаше ги, ама за временно съхранение​. Те и сега са там, и преди и сега си плащаме за услугата!
1
3
 
21
 
! Отговори
Уточнение преди 6 години
Навремето Русия приемаше всички радиоактивни отпадъци /които хич не са безвредни, че да си ги пазим/, а сега копайте и се чудете къде да ги съхранявате.