Преди старта на политсезона: БСП пита за Макрон

Според тях предложенията за командировките крият рискове
14
Преди старта на политсезона: БСП пита за Макрон
Снимка: архив, БулФото

Предложенията от френска страна за промяна в директивата за командироване на работници крият рискове, коментира на пресконференция председателят на БСП Корнелия Нинова.

Според социалистите те застрашават основните принципи на ЕС за свободно движение на хора, стоки и капитали и за равни права на европейските граждани.

Още по темата

Нинова даде пример, че това колко време може да стои един работник в друга държава ограничава правото на свободно движение. Предложението е на три седмици работникът да се връща в страната на изпращане.

Ако предложенията станат факт, ще наливаме пари в осигурителните системи на други държави членки, а в НОИ и без това има дефицит и той ще се задълбочи, коментира Нинова, цитирана от БТА.

Със започването на новия политически сезон в парламента социалистите ще отправят въпроси към социалния и към финансовия министър относно промяната в директивата за командированите работници - как ще се отрази на бюджета на НОИ и на правата на работниците.

Евродепутатът Петър Курумбашев коментира дебата в Европарламента относно промяната в директивата. Той посочи, че не трябва транспортът да бъде включен в нея, защото има изключителна мобилност на работната ръка.

България трябва да бъде много внимателна, когато се идва с такива предложения, посочи той по повод визитата на френския президент Еманюел Макрон. Едва ли не от нас се иска подкрепа за тази директива в замяна на едно ефимерно влизане в Шенген или в Еврозоната, коментира Курумбашев.

Общото впечатление е, че г-н Борисов приема тази заявка за промяна в директивата безусловно, каза в отговор на въпрос Нинова. Различно е впечатлението от президента Радев, който постави много на място въпроса за равните права и за това социалният дъмпинг, срещу който сме, да бъде обвързан в общ разговор с корпоративния и данъчния дъмпинг, добави тя.

Нинова каза още, че с предложени промени в Закона за публичните финанси се нанася още един удар върху местната власт и общините.

Предлага се общините, които не са си изпълнили приходната част, да не могат да трупат задължения, да взимат кредити и само по веднъж държавата да помага с безлихвен заем, каза Нинова. Тя посочи, че държавата абдикира от национални политики и прехвърля задължения на местната власт, без да им осигурява финансиране.

В резултат пред общините има два варианта - да увеличават местни данъци или да взимат кредити. Очевидно местните данъци няма накъде да се увеличават, а сега им се ограничава възможността за кредити, обобщи Нинова.

Наближава бюджетната процедура и неслучайно Горанов бърза с този законопроект, коментира тя. Нинова очаква в проектобюджета да бъдат заложени занижени приходи и припомни, че излишъкът се разпределя с постановление на Министерския съвет, "където решат, че им е изгодно".

Тя припомни думи на премиера Борисов, че БСП и ДПС управляват заедно, а на него искат да му пришият Пеевски. Нинова даде пример с постановление от края на юли, с което Министерският съвет е разпределил 20 милиона лева на 31 общини на ДПС, 10 милиона лева на 14 общини на ГЕРБ и 1 340 000 лева на 2 общини на БСП. Отговорът на въпроса кой с кого управлява оставям на вас, коментира Нинова.

Лидерът на социалистите заяви, че при подготовката на бюджета за догодина ще се противопоставят на начина на разпределение на парите към общините и на диференцирания подход според политическата сила, която управлява общината. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
В Европейския съюз всеки дърпа чергата към себе си. И само Бойко е готов за една прегръдка пред камерите да се съгласява с всичко, което му поискат.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ще стане ли? Така ще ги уволним. ЕС ще попита: Кои сте вие?Без електорат?И няма повече инжекции.Които така и не идват до нас. Да опитаме?
6
0
 
3
 
! Отговори
Писнами преди 6 години
Хайде да опитаме. Какво ще стане ако на следващите избори негласуваме. Ама никой! Какво ще стане с тях?
5
5
 
6
 
! Отговори
избирател преди 6 години
*** май сама не е наясно с изказването си. Кой ли и го е писал?
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До BurzumА дано се ядоса и подаде оставка, ама май му се услади меда в кацата!
3
10
 
12
 
! Отговори
Bolt Thrower преди 6 години
Само най-ограничените умствено вярват на г-жа Лъжа.
2
9
 
16
 
! Отговори
:(((((((( преди 6 години
Преди старта на политсезона точно Корна ли намерихте да ни покажете?
1
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нинова, ти от парле ву франсетата ли си? Боко е мъдър и ще ни изведе до нови хоризонти. Е в посока надолу.