Радев свиква партийните лидери за закона "Антикорупция"

Това ще е вторият му консултативния съвет по национална сигурност
24
Радев свиква партийните лидери за закона "Антикорупция"
Снимка: Reuters, архив

Държавният глава Румен Радев ще свика на 9 октомври 2017 г. заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.

Създаването на работещ модел за борба с корупцията ще бъде дискутирано на втория КСНС под председателството на президента Радев, уточниха от пресцентъра на "Дондуков" 2.

Още по темата

В края на юни той обяви, че иска да се създаде екип от прокурори, спецагенти и разследващи полицаи и този независим антикорупционен орган да дисциплинира политическата класа.

Според него това би била истинска съдебна реформа.

"Тези хора, събрани в един екип с достатъчно правомощия, с големи заплати, да разровят всички крупни съмнителни обществени поръчки, да гледат много внимателно това, което в момента се случва", поясни президентът.

Междувременно правосъдното министерство пусна за обсъждане проект на антикорупционен закон, в който е предвидена изрична възможност органите на антикорупционната комисия да използват специални разузнавателни средства.

Единният независим антикорупционен орган - Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, ще проверява декларациите за имоти и интереси, и за несъвместимост на лицата, заемащи висши публични длъжности. При установено несъответствие в размер над 5 000 лв. ще изпраща материалите на НАП, а при несъответствие над 20 000 лв. ще образува проверка на цялото имущественото състояние на лицата. Ако в резултата от тази проверка се установи несъответствие от над 150 000 лв. между имуществото и нетния доход на проверявания ще се предяви иск пред съда за отнемане на незаконно придобито имущество. При постановена конфискация, 30% от стойността на отнетото ще се предоставя за социални цели.

Новата антикорупционна комисия се изгражда на основата на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Предлага се в нея да се влеят Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет, звеното от Сметната палата, свързано с дейността по отменения Закон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, както и съответната специализирана дирекция от ДАНС за противодействие на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности.

БСП пък представи алтернативен проект на антикорупционен закон, в който се предвижда председателят на агенцията, която ще се бори с корупцията по високите етажи на властта, да бъде назначаван с указ от президента за мандат от 5 години.

В мотивите е записано, че демократичната легитимност и обединяващата функция на държавния глава ще гарантират, че агенция "Антикорупция" няма да бъде "подчинена" на една или няколко партии.

Предвижда се един председател да може да бъде избиран за не повече от два последователни мандата, т.е. да заема длъжността за не повече от 10 години. Предложението на социалистите е парламентът да избира с квалифицирано мнозинство от 160 депутати трима зам.-председатели на агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Негово право е да събира КС, а вашето мнение надявам се е от незнание, а не от неуважение към ПРЕЗИДЕНТА- единствен избран с пряко гласуване!
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е държавнически подход--диалог за добруване на България
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като стана дума за корупция, защо Роско експрезидента не е включен в компанията, подсъдими за EVN?
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Президентчето имитира дейност. Реално нищо не зависи от него щото и ножа и суджука и симитли са в крадливите гепирастки ръчички, които досъсипаха и малкото останала държава
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки предлага нещо Откакто сме членки на Европейски съюз Да реши проблема с корупцията и остават само предлагането Дано и този път най-после се създаде закон като в Румъния който да реши въпроса и да унищожи да смачка всички корумпирани политици!!!Да бъдат наказани както съседна държава Румъния.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Bate aide de korupziata profaljava saachto agent ivan dimitrov bkp e oschte schef na orozokola ti bate lisizata pak se e oredil koi ti go probuta fuksa ivan dimitrov pobeljal komunist kolko kolegi e predal ot vanschno ministerstvo pensionera dimitrov lisizata nama srama da se pa4i pred tv s radev saedno bkp oschte e v nego ujas nahalnik nagada4 bog da prosti nada jena mu parvata
12
6
 
4
 
! Отговори
мозо преди 6 години
До ЗозоРадев е представителна кукла и не може нищо да вдига освен на...Бай обеща да вдигне пенциите през 2019 г за неговите набори,когато тавана пада само за тях.За другите пада голям смях.
11
0
 
4
 
! Отговори
парле ву... преди 6 години
Добре,че имаме голям СУ ТИЕН,демек поддръжник в превод на политиката на Макрон.Целувки и макарони му е майката.
10
7
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Радев вече вдигна ли ви пенсиите? Нещо извън НАТО и ЕС? Някой от ГЕРБ в затвора? Кво стана ве, нали много писахте тука миналата година? Жалки ***!
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"....да дисциплинира политическата класа!"От умрял писмо...и от костенурка четина!***, Гергов, Борисов, Овчаров, Милен Велчев, царя алкохолик...ВСИЧКИ БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ превърнаха корупцията в ДЪРЖАВНА ФОРМА НА УПРАВЛЕНИЕ!!!Ако се не лъжа от 89 насам я бориме корупцията...и Бентлитата в София се множат!ТоА виц вече зе съ поизтърква по ръбовете!
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е поредната издънка на президента. Да се прави нов антикорупционен орган, като се обединяват звена от МВР и ДАНС е работа на изпълнителната и законодателната власт. Има инциативи от партиите в тази насока и президента може да организира дебат, без да налага своите необмислени идеи. Свикването на КСНС е нещо като стрелба по врабчета с артилерия.
7
1
 
3
 
! Отговори
закон и закокошка преди 6 години
Пълен контрол и подслушване му е майката.Ще ви направя да ме познайте кой съм аз.
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има законопроекти, боричкане в парламента и един президент който вдига пушилка и пречи да се направи един добър закон.
5
0
 
9
 
! Отговори
От Президенството преди 6 години
Радев, бъди мъж и кажи къде е заровено кучето!!! Дори и това да ти коства после президенстването...ще останеш в историята! Кажи ги,кой,кое е? Знаеш ги, бъди доблестен офицер, не ***!!!!
4
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалка история с един псевдопрезидент и неговите напъни да оправдае огромната си заплата на фона на гладуващите пенсионери
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е елементарна република.Нещата не се решават даже от елементарното мнозинство,а от американското посолство,пред което трябва да са протестите.А Радев е шушумиг.
2
12
 
6
 
! Отговори
Го4о преди 6 години
*** се ПЛАШАТ от предложението за нов закон на ГЕРБ и искат РАДЕВ да назначи "техен" човек за да ги пази. Което не може да стане, защото БГ е парламентарна република и нещата се решават НЕ ОТ РАДЕВ, а от ПАРЛАМЕНТАРНОТО МНОЗИНСТВО!...точка
1
1
 
6
 
! Отговори
Arier преди 6 години
Nema nujda ot kupista bezumni organi i institucii, koito proizvejdat nonstop haos varhu haos.Ima nujda da izhvarlim platenite ohraniteli i platenite darjavni automobili na bg darjavnite slujiteli. Vseki da si se pazi sam s sobstveni pari ot zaplati ili drugi dohodi.vseki bg darjaven slujitel da patuva s sobstven ili publichen transport, pesha, s velosiped, motociclet.Krai na platenite darjavni ohraniteli i platenite darjavni transportni raznoski, zer na besilkite.