БСП поиска от властта: Скок на доходите и край на бедността

"Съгласието минава само през решаване на проблемите"
71
БСП поиска от властта: Скок на доходите и край на бедността
Снимка: архив, Булфото

Намаляване на бедността и увеличаване на доходите – тази стратегическа цел си постави БСП за новия политически сезон.

"Днес вече имаме работещи бедни – един на всеки десет, бедни пенсионери и семейства, близо 2,5 млн. българи живеят на прага на бедност", изтъкна председателят на БСП за България Корнелия Нинова при откриване на Втората сесия на 44-то НС.

Още по темата

По думите й този политически сезон ще бъде на алтернативата, която БСП ще показва в различните политики.

Тя акцентира на три ключови политики за постигане – образование и наука, икономика и производство, борба с паралелната държава и корупция.

Нинова изнесе тревожни данни за неграмотността и посочи, че напусналите училище деца се увеличават, което се дължи на бедност и неефективност на образователната система.

Тя отново настоя за един учебник по предмет в един клас в цялата страна и упрекна управляващите за черно-белите учебници, като заяви, че те са цинизъм и тежка дискриминация.

В отговор на призива на ГЕРБ за консенсус, соцлидерката заяви, че съгласието в този парламент трябва да мине през назоваване на истинските проблеми и търсене на начини за решаването им.

"Един професор получава колкото един начинаещ учител. Заради некомпетентни управленски решения МОН е на път да провали оперативната програма "Наука", защото са разплатени под 5% и са договорени едва 25%", упрекна още тя.

Лидерът на БСП изтъкна, че предстоящото председателство на България е възможност да покажем, че имаме достойно място в ЕС и да поставим националния интерес в контекста на разговорите за бъдещето на Съюза.

По отношение на икономиката тя заяви, че малкият и средният бизнес е на колене.

"Ще подкрепим всяко ваше усилие за административна реформа, но ще се противопоставим на всеки натиск и изнудване на малкия и средния бизнес", се обърна Нинова към управляващите.

Тя призова родното производство да бъде защитено на фона на доказателствата за двойни стандарти в качеството на храните в Източна и в Западна Европа и напомни, че 2020 г. европейските пари свършват.

"10 млрд. лева краде паралелната държава годишно", пресметна Нинова. Затова за социалистите акцент е антикорупционното законодателство.

"Ако не спрем, но истински, а не с имитация, корупцията, няма да се справим нито със съвземането на икономиката, нито с увеличаването на доходите, нито с намаляването на бедността", отсече тя.

По думите й БСП ще предложи алтернативен бюджет, водена от тревогата за неграмотността, бедността и влошения здравословен статус на нацията. Според Нинова те са елемент на националната сигурност и проблем за бъдещето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
10
 
! Отговори
Комунист-левак преди 6 години
И световен мир!! Кажи му на Бойко че искаш и световен мир.
41
7
 
21
 
! Отговори
изнервен преди 6 години
Ама то с лозунги не става, бе ***. Колко пъти бяхте на власт - помним какви бяха резултатите от управленията ви. Така че не ви вярваме за нищо.
40
7
 
13
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
30 години всички това искат ,но приоритетите са винаги различни.Последните 10 са на ГЕРБ доходите ми се струва ,че дори паднаха драстично (администрацията не се брои).Не знам БСП могат ли да направят нещо по-добро ,но ГЕРБ определено вече буксуват и нищо не правят,писнаха ми и лицата им и монолозите и лъжите им,тази "партия" си изпя песента.
39
0
 
18
 
! Отговори
Интересно, преди 6 години
Явно,има три вида българи. Едните са бедни и - недоволни. Други,много крадат и са доволни,трети - и бедни и наивни..... Та,ще очакваме ситите да нахранят гладните и да оправят държавата,която съсипаха......
38
5
 
17
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Каква БеСеПарка е тази нагла ОПОРТЮНИСТКА бе *** червени? Докато беше седесарка ви беше смъртен враг...сега ви е лидер....вие всичките сте същите нагаждачи....разликата е че *** го прави за МИЛИОНИ...а вие от простотия!
37
10
 
7
 
! Отговори
ВЕрвайте на ГРОБ! преди 6 години
Някои тънат в благоденствие,а други все още го очакват наивно в необозримото бъдеще. Откакто ГЕРБ са на власт,гледам благоденствието през стъкло и се поглаждам доволно. Ако вдигнат доходите с 5 лв,ще вдигнат цените с 50%. Ще настъпи един живооот.....Абе,вЕрвайте! Ще си спестим житейските мъки....
36
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Корни, защо не питаш някои въртоглави комунисти като свинаря Гергов, стругаря Банев и т.н. какви заплати дават и ще разбереш къде е проблема!
35
14
 
13
 
! Отговори
promo преди 6 години
До Анонименскочиха си достра, 2004-2008г икономиката и доходите се увеличаваха, дойде 2009герпавите и от ядне на суджук , наорда ходи да блъска по 600ллв заплата цял месец
34
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бесепарите като бяха на власт , защо не скокнаха доходите и не сложиха край на бедността
33
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ало Президентът иска да си купи самолети цяла ескадрила - ще ядем самолети !
32
0
 
26
 
! Отговори
Антон преди 6 години
Наскоро гледах едно интервю с един икономист, който каза, че след 10 години се очаква ромите да бъдат 30% от работна сила в България. :)Направо не ми се вярва, че ромите ще предоставят високо квалифициран труд, ще получават високи заплати и ще плащат високи данъци.Какво мислите? Дали работодателите ще вдигнат възнагражденията, че да задържат висококвалифицираните българи в България?
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименОще са актьори в "Игра на тронове".Сериалът не е приключил и още се пишЕ.
30
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на др.Нинова! По добре богат и здрав,отколкото беден и болен.
29
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
герб да вдига, че наорда измря от бедност, щото на зима ние ще се дигнем да ви изметеме !!!
28
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОТ 8 ГОДИНИ Е БОЙКОВА ЗИМА !!!
27
6
 
6
 
! Отговори
и аз преди 6 години
И аз искам от вас скок от властта.Не ви ли стига,а?!!
26
7
 
12
 
! Отговори
До Активист на БКП преди 6 години
"Мавъра Костов" дойде след Виденовата зима на комсомолеца Виденов, когато държавата вече беше фалирала и банковата и система източена, така че след куфарчетата на луканов и приватизационните бонове на Виденов, Валутния борд беше единственото възможно решение .... !!!
25
0
 
21
 
! Отговори
Антон преди 6 години
Депутатите ще борят бедността и неграмотността. Искат и да подобрят здравната системаВсички знаем, че те ще се борят с бедността, която настъпва в парламента след приключване на евро фондовете. Горките депутати обедняват, защото колкото повече крадат, толкова повече вдигат стандарта. Не им стигат парите, които откраднаха.Поболяха се от бедността, която настъпи в парламента.А тяхната неграмотност продължава да съсипва държавата.
24
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И как ке стане това, като изхранваме на наши разноски един солиден % от населението - държавни служители и ***? Ще почнем да печатим пари като САЩ ли?
23
8
 
14
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
До бай ПеткоДържавата я фалира Мавъра КостоФФ