ОмбудсМая: Боря се със социалното разделение, ЧСИ-тата...

Мая Манолова за язвите на обществото пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 1 сеп 2017 13:34 | 1 сеп 2017 13:30, Анисия Иванова
18
ОмбудсМая: Боря се със социалното разделение, ЧСИ-тата...
Снимка: Bulgaria On Air

Боря се срещу социалното разделение, земеделските измами и свръхправомощията на ЧСИ-тата. Това заяви омбудсманът Мая Манолова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Хубаво е да се търсят варианти за по-евтини учебници. Дори да се помисли за държавна инвестиция в безплатни учебници за всички. Но не и да се разделят децата на бедни и богати, на цветни и черно-бели", коментира тя в студиото на "България сутрин".

Темата за черно-белите учебници приключи за един ден вчера, след като недоволство заля социалните мрежи, а политици, МОН и издатели също излязоха с позициите си.

"Правителството трябва да гарантира, че всички деца ще имат равно начало, когато прекрачат училищния праг. Образованието не е лукс, а право. Всяко дете трябва да има достатъчен шанс да се развива по най-добрия начин. Самата идея за черно-бели учебници е изключително лош знак и носи обидно послание", отбеляза Манолова.

По нейни думи е изключително жалко, че трябва да се хаби енергия в това да си обясняваме защо едно предложение е очевидно лоша идея.

Измамите с имоти и земеделски земи

Няма забрана, която да спре някой да ви отдаде земеделската земя на трети човек, без да се е допитал до вас. Няма изискване за нотариусите да проверяват договора, който отдаващият земя е сключил с наемателя. По този начин може да се окаже, че някой има договор да ползва земята ви, без изобщо да го познавате, обясни Манолова.

"Хората са изключително притеснени, че някой непознат може да им отдаде земите под наем с договор за няколко години. Подготвила съм законопроект, който да забрани на не-собствениците да отдават чужда земя под наем на трети лица. В понеделник, от 11 ч., в институцията ми се организира публичното му обсъждане. Текущата сесия на парламента трябва да разгледа този закон незабавно", категоричен бе омбудсманът.

Свръхправомощията на частните съдебни изпълнители

Със сегашната власт и тежест, които имат ЧСИ-тата, човек може да се окаже осъден и със запорирани доходи без дори знае.

"Надявам се, че парламентарните групи няма да пропуснат да преразгледат прекалените правомощия на ЧСИ-тата. В момента ситуацията дава възможност за прекалено много нечестности. Съпротивата е яростна, защото става дума за милиони. Те няма да се спрат пред нищо, за да ми попречат", посочи защитникът на народа.

Според Мая Манолова българите са обезкуражени да търсят правата си поради безхаберието на институциите и високомерието на съдебната власт.


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 1 година
До 17: Опитал се се да напишеш нещо в стила на "тезисите на ХХ конгрес" от времето на другаря Тодор Живков, но не звучи много смислено. Какво означава например ",създаването на условия някои членове- или група членове- на обществото с интереси,различни от интересите на цялото общество,е пълен отказ от идеите на социализма и води до контрареволюции и войни!".
Нещо му липсва на това изречение.
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До №16:Та кайш,какво върши освен да се прави на клоун-както всички след 1989г?Младо!Да знаеш,че ако Иванчо не може да смята,не е виновна математиката-като наука!Ако "другарете" са некадърни и престъпници,не са виновни Благоев и социализма!Неспазването на обективните закони за развитие на обществото,създаването на условия някои членове- или група членове- на обществото с интереси,различни от интересите на цялото общество,е пълен отказ от идеите на социализма и води до контрареволюции и войни!
13
0
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 1 година
До 15: Нещо да кажеш по проблемите, за които говори Мая Манолова "другарю"? И това не са нови, току що появили се, а такива, които съществуват от години. През това време с тях са се "борили" и управляващи - гербаджии и пишман реформатори, и си остават проблеми и досега. Хайде сега, за да ги оправдаем за безхаберието, да кажем, че Мая Манолова е комунистка (а в България комунисти отдавна няма) и затова не трябва да върши нищо.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другарко Мая!Докато не се разграничите,преди да се обедините-по Д.Благоев- всичката ви работа ще е като досега-цирк и бананови кори за публиката!Как ще се борите с престъпността,соц. несправедливост и беззаконията,като вие сте тези,които ги създават и поддържат не на думи, а с дела?Вие,децата на "баш-комунистите в БГ",организирахте контрареволюцията през 1989г и станахте най-големите капиталисти, антикомунисти и антибългаристи!Спрете цирка,изтрийте сополите-и правете каквото трябва!
11
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 1 година
До nerealist
Трудно било да се обясни кое е лошото на евтините черно-бели учебници?! А, много е лесно даже! ПО-ЕВТИНИ са от тези, на "нейното" издателство!
10
0
 
4
 
! Отговори
nerealist преди 1 година
Не различните учебници са в основата на социалното разделение. Невъзможността на някои родители да купят учебници, поражда социалното различие. Какво да кажем, за тези ученици, които изобщо няма да имат учебници? Ще чакат учителя да диктува урока или ще ксерокопират целия учебник, черно-бяло копие.
Решили да направят 2 вида учебници, добре. Ама защо казаха, че евтиният учебник е за бедните? Това създаде усещане за разделение. Богатите първи щяха да изкупят черно-белия вариант :)
9
0
 
2
 
! Отговори
Кюстендилец преди 1 година
Абе ти и с Пешо Паунов се бори ,ама...Спечелихте и разделихте...
8
0
 
3
 
! Отговори
содата преди 1 година
не слушайте трето поколение социалист, борела се срещу социалното неравенство, ами
като е така да взема заплата колкото директор на училище, а тя взема поне 70 % от та-
зи на президента Радев.Всички български политици са лъжци.
7
6
 
2
 
! Отговори
Край преди 1 година
Да ви кажа и друго. ЧСИ са ефикасни за банките - а вие да имате да вземате от некой 5хил. лева да вида кога ще ги съберете. Най често никога.
6
1
 
4
 
! Отговори
Край преди 1 година
само да ви кажа. В резултата на "борбата" на кюстендилаката с грим като на Джеврие ханъм Арбитражите станаха по-безконтролни от преди. Такава имитация на дейност пада че Борисов ще задмине.
5
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
какви са тези бели петна защо изобщо трябва да се обработва земята без мое
знание на никого не сьм я давала никога не сьм подписвала договор с когото и
да било кои може да си позволява да я ползва без разрешение това е имотна
кражба не ни пипаите земята по никакьв повод мен европарите не ме греят
4
2
 
5
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 1 година
Голяма борба пада, нема що. Мая е абсолютно същото явление като Бай Х*й, по цял ден работи на телевизора, накрая ефектът е нулев.
3
0
 
9
 
! Отговори
Активен Борец преди 1 година
Абе в тая "дъжава" се борят яко! Едни срещу престъпноста,други срещу беднотията,трети срещу корупцията.Ма то не останаха лоши работи в тая наша България - всичко е преборено бе!
2
3
 
9
 
! Отговори
САМО МАЯ преди 1 година
се бори наистина с ПРОСТОТИИТЕ на ГЕРБАДЖИИТЕ, приемащи безумни закони. Оказа се, последния парламент узаконил отнемането на земеделски имоти и това се парафирало от нотариус. Някой друг , а не собственика може да ти даде имото под аренда. Това може да роди само ПРОСТА ГЕРБЕРСКА ТИКВА. Със заплата 5000 лв в Парламента
1
1
 
3
 
! Отговори
всякоЧудоза3дни преди 1 година
арменският поп с миньорска каска по гребена на вълната помогна ли на лекаря-бюрократ за казуса Ася, или ембрионите вече последваха баща си без никакъв шанс за живот по буквата на закона, сменени в медийната говорилня от нови бури за деня