Президентът към правителството: Лекуваме БА със самовнушение!

"Това, че болният ще си скъса диагнозата, не означава, че ще оздравее"
Обновена: 1 сеп 2017 13:57 | 1 сеп 2017 13:45,
76
Президентът към правителството: Лекуваме БА със самовнушение!
Снимка: Президенство

Президентът Румен Радев не остана доволен от ревизирания от "Борисов" 3 доклад на кабинета "Герджиков" за армията.

Според приетия от служебното правителство документ, въоръжените ни сили са в състояние частично да изпълняват задълженията си заради системно недофинансиране, остаряла техника и липса на желаещи да попълнят военните редици.

Още по темата

Настоящият кабинетът обаче изтегли доклада от парламента и го редактира. В него сега е даписано, че "българските въоръжени сили са в състояние да изпълняват задачите си".

"Това, че болният ще си скъса диагнозата, не означава, че ще оздравее. Мисля, че докладът на служебното правителство беше реалистичен. Този доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили предлага да лекуваме армията със самовнушение", настоя държавният глава пред журналисти, помолен да коментира темата.

"Тук не говорим за вина, а за реалната обстановка, за моментното състояние. Как можем да се движим напред, ако не знаем какво е реалното ни състояние?", попита Радев и добави, че едва след като този въпрос получи своя смел и откровен отговор ще започне истинската трансформация на въоръжените ни сили.

На въпрос дали свикването на КСНС е контрамярка срещу забавянето на проектите за модернизация на армията, президентът коментира, че не иска да свързва двете неща по никакъв начин.

"Чакам поне едно практическо решение в сферата на отбраната, за да можем наистина да обсъждаме нещо на този съвет. Не искам да звучи така, че виждате ли обсъждането на антикорупционните мерки е резултат от това, че нищо не се предприема в сферата на отбраната", добави той.

Попитан кои трябва да бъдат приоритетите пред политиците в началото на новия сезон и накъде те да насочат вниманието си, държавният глава отговори, че във всички сфери е необходимо законодателство, което да отговаря на обществените очаквания след съответното обсъждане и дебати.

"Фокусът обаче е антикорупцията и това ще бъде темата на следващия Консултативен съвет за национална сигурност на 9 октомври", категоричен бе президентът.

В отговор на въпрос как оценява антикорупционния законопроект на БСП, където се споменава и ролята на президента, Румен Радев подчерта, че корупцията е изключително важна тема за България.

"Борбата с корупцията не може да става само с превенция. Не по-малко важни са разследването, обвинението и наказанието. Очаквам един комплексен подход, който да включва всички необходими мерки. На второ място, съгласен съм с предложението президентът да назначава председателя на тази агенция, не съм се произнесъл какъв трябва да бъде точно органът - това е въпрос на бъдещи дебати, но здравата институционална логика диктува това да става с участието на държавния глава", отбеляза Радев.

"Как можем да си представим, че парламентарното мнозинство ще избере този човек и ще бъде ли той в състояние да разследва правителството, ако то е излъчено от същото това парламентарно мнозинство - няма логика", коментира държавният глава.

На въпрос за оценката му за двата антикорупционни проектозакона - на БСП и на ГЕРБ, президентът коментира, че единият е фокусиран върху превенция и профилактика, а другият повече върху разследване и обвинение.

"За мен трябва да има такива мерки, които да обхващат всичко това в един закон, и да има и съответните структури, които да го извършват", настоя Румен Радев.

Президентът заключи, че здравата институционална логика изисква назначаването на председателя на антикорупционния орган да става с негово участие.

Държавният глава днес бе гост на Военна академия "Георги Стойков Раковски", където участва в тържественото откриване новата учебна 2017-2018 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
15
 
6
 
! Отговори
анонимник преди 6 години
Е, така е, като избрахте военен за президент, са ще слушам всеки ден за армията! Все едно други проблеми няма!
10
11
 
14
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 6 години
Аз само да попитам, какво е свършила тази армия последните 30 години, та непрекъснато реват за пари?от бежанци ли ни спасиха, от престъпността ли ни опазиха, или някоя война спечелиха?Освен да мятат крачоли по плаца и да крещят "Рааавниссс! Мирррно!" друго не правятникаква полза от тях нямасамо ги хрантути народа, а те ненаситни за още и още
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да излекуваме политиците със самоделно внушение!
8
26
 
13
 
! Отговори
Генади преди 6 години
*** Радев само армията го интересува - това си *** знае, това си баеСамо бомби, самолети, фрегати, оръжия, войници му в главата, сякаш ще се бием със целия святЕдин път не го чух да се загрижи за децата, за болните, за пенсионеритеда поиска пари за здраве и образование - НЕ само за военните се грижи, щото е ***
7
4
 
16
 
! Отговори
КОГАТО РАДЕВ Е ЛЯТЯЛ преди 6 години
Борисов се е учил как се разгъва маркуч в пресечена местност. Затова тоя РА.ПОН нищо не знае за армията, освен началната строева подготовка, ако е минал такава
6
1
 
21
 
! Отговори
60-100 МЛН ВСЯКА ГОД преди 6 години
отиват от бюджета на МО за контъингента в АФГАНИСТАН. И как това се връзва с НАЦИОНАЛНАТА ОТБРАНА. По-васално положение на БЪЛГАРИЯ е било само по времето на Византийското Владичество
5
4
 
24
 
! Отговори
Boko bo преди 6 години
Кой е този, които ще отрече тези думи на Радев?! Истината и чистата истина е това. Герб е една антидържавна партия положила основи на огромна корупция. Тя сля държава и партия отново в едно.
4
2
 
17
 
! Отговори
ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКАТА преди 6 години
КОЙ от двамата на снимката е ИСТИНСКИ БЪЛГАРСКИ ГЕНЕРАЛ?
3
2
 
24
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Няма силна армия без силна държава.Няма силна държава без силен и благоденстващ народ. Факт !Първо оправете народа. Да живее добре. Да получава и харчи добре. Да се плоди и множи.Другото ще дойде от самосебе си.Ако го позволят западните ви антибългарски господари разбира се ...
2
2
 
27
 
! Отговори
zeus преди 6 години
На ГЕРБ им е навик да управляват с лъжи, на книга сме богати и просперираме, реално вече се закопаваме в тинята на дъното...
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми то тва ни остана само !