Президентът към правителството: Лекуваме БА със самовнушение!

"Това, че болният ще си скъса диагнозата, не означава, че ще оздравее"
Обновена: 1 сеп 2017 13:57 | 1 сеп 2017 13:45,
76
Президентът към правителството: Лекуваме БА със самовнушение!
Снимка: Президенство

Президентът Румен Радев не остана доволен от ревизирания от "Борисов" 3 доклад на кабинета "Герджиков" за армията.

Според приетия от служебното правителство документ, въоръжените ни сили са в състояние частично да изпълняват задълженията си заради системно недофинансиране, остаряла техника и липса на желаещи да попълнят военните редици.

Още по темата

Настоящият кабинетът обаче изтегли доклада от парламента и го редактира. В него сега е даписано, че "българските въоръжени сили са в състояние да изпълняват задачите си".

"Това, че болният ще си скъса диагнозата, не означава, че ще оздравее. Мисля, че докладът на служебното правителство беше реалистичен. Този доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили предлага да лекуваме армията със самовнушение", настоя държавният глава пред журналисти, помолен да коментира темата.

"Тук не говорим за вина, а за реалната обстановка, за моментното състояние. Как можем да се движим напред, ако не знаем какво е реалното ни състояние?", попита Радев и добави, че едва след като този въпрос получи своя смел и откровен отговор ще започне истинската трансформация на въоръжените ни сили.

На въпрос дали свикването на КСНС е контрамярка срещу забавянето на проектите за модернизация на армията, президентът коментира, че не иска да свързва двете неща по никакъв начин.

"Чакам поне едно практическо решение в сферата на отбраната, за да можем наистина да обсъждаме нещо на този съвет. Не искам да звучи така, че виждате ли обсъждането на антикорупционните мерки е резултат от това, че нищо не се предприема в сферата на отбраната", добави той.

Попитан кои трябва да бъдат приоритетите пред политиците в началото на новия сезон и накъде те да насочат вниманието си, държавният глава отговори, че във всички сфери е необходимо законодателство, което да отговаря на обществените очаквания след съответното обсъждане и дебати.

"Фокусът обаче е антикорупцията и това ще бъде темата на следващия Консултативен съвет за национална сигурност на 9 октомври", категоричен бе президентът.

В отговор на въпрос как оценява антикорупционния законопроект на БСП, където се споменава и ролята на президента, Румен Радев подчерта, че корупцията е изключително важна тема за България.

"Борбата с корупцията не може да става само с превенция. Не по-малко важни са разследването, обвинението и наказанието. Очаквам един комплексен подход, който да включва всички необходими мерки. На второ място, съгласен съм с предложението президентът да назначава председателя на тази агенция, не съм се произнесъл какъв трябва да бъде точно органът - това е въпрос на бъдещи дебати, но здравата институционална логика диктува това да става с участието на държавния глава", отбеляза Радев.

"Как можем да си представим, че парламентарното мнозинство ще избере този човек и ще бъде ли той в състояние да разследва правителството, ако то е излъчено от същото това парламентарно мнозинство - няма логика", коментира държавният глава.

На въпрос за оценката му за двата антикорупционни проектозакона - на БСП и на ГЕРБ, президентът коментира, че единият е фокусиран върху превенция и профилактика, а другият повече върху разследване и обвинение.

"За мен трябва да има такива мерки, които да обхващат всичко това в един закон, и да има и съответните структури, които да го извършват", настоя Румен Радев.

Президентът заключи, че здравата институционална логика изисква назначаването на председателя на антикорупционния орган да става с негово участие.

Държавният глава днес бе гост на Военна академия "Георги Стойков Раковски", където участва в тържественото откриване новата учебна 2017-2018 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
армеец преди 6 години
Радев, ти си го избра/назначи/. Пък и се прегръща и целува с мутрата! ! Нема смисъл сега да се правиш на мъж!
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СЛЕД ПРЕВРАТА 1989 А сега доставки на българско оръжие за ИДИЛ от ГЕРБ.
69
1
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До 69: Какво въоръжаване "до зъби" за армия като нашата. При военен конфликт срещу кой от нашите съседи можем да се отбраняваме успешно? Може би само срещу Македония, и то само ако Сърбия не тръгне да я защитава. Няма държава без армия и стара истина е, че народ, който не храни своята армия ще храни чужда.
68
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Името ми е Петранка Енева ,,,на по долния текст.
67
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господин Президент,това че сте бил военен, не означава, че трябва да въоръжавате тази бедна държава до зъби! Кой ви заплашва толкова много,че непрекъснато говорите за самолети, военни, офицери,танкове,кораби и други подобни! Когато Ви избраха, спомням си на пресконференцията вечерта говорихте, че ще сте Президент на всички българи! И сега какво става? Не Ви интересува социалния живот на децата, на тяхните родители,,,и най вече на тяхните баби и дядовци! До кога разделение на власт и народ?
66
0
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До "изнервен": Не е добре постоянно да си изнервен, и все проблема да го виждаш извън управляващите. Кой може да прави корупционни сделки? Очевидно управляващите. В техни ръце са и парите и конкурсите за обществени поръчки. Президента разполага само с бюджета на президентската институция, не той ще създава корупция. Така че предложението именно президента да назначава ръководителят на звеното "антикопупция" е съвсем рационално.
65
1
 
7
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Каква армия бе човек!То държава няма, превърнахме Бг в разграден двор и мутрокрация!
64
2
 
13
 
! Отговори
Разум и съвест преди 6 години
Президентът е напълно прав. Слава на Бога - един, макар и единствен, разумен човек в държавното управление да имаме в лицето на Президента.А Бойко е като плондир.
63
6
 
1
 
! Отговори
Гоо Соо преди 6 години
Не знам какъв военен сте, щом признавате, че няма армия. Явно комунистире са Ви замъглили много съзнанието, макар даислам да напиша проюили. Колкото толкова или някой много Ви подпира за самолетоте?
62
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 48. Абсолютни глу.пости си написал.
61
2
 
3
 
! Отговори
изнервен преди 6 години
Този ми е много т.ъп с мнението си за антикорупциооното звено и назначаването на шефа му. Ами ако и президентът е от парламентарното мнозинство какво се получава. Не дай си боже да трябва да се разследва самият президент или някой от президентството.
60
2
 
10
 
! Отговори
ДА СЛУЖИШ В АРМИЯТА преди 6 години
не е като да се тъпчеш със СУДЖУК и да режеш ленти, пощипваки по бузите млади девойки
59
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко извади си от джоба и дай на армията.
58
7
 
7
 
! Отговори
ГОТОВ ЗАВОД ЗА МЛРД преди 6 години
произвеждащ ХИЛЯДИ бойни машини ГОДИШНО дали биха дали да прави конкуренция на фирми в СКАПАНИЯ ЕС. Не бе. Тук може само слуги и *** по морето да има за пияните англичани и нахалните францета, дето искат даже нашите работници да не бачкат там. А ТИРовете нашите да правят празни курсове до БЪЛГАРИЯ от ЗАПАДНАЛА ЕВРОПА на всеки 2 седмица. ТЕ ТОВА ВИ Е РАВНОПРАВИЕТО НА ЕС. И само КУГЪРИ за кръгчета на ТИКВАТА докато им стопи ресурса
57
3
 
13
 
! Отговори
Джъстиса преди 6 години
СВЕтлинни години пред предишния льольоСветлинни
56
0
 
7
 
! Отговори
СЛЕД ПРЕВРАТА 1989 преди 6 години
съдбата на машиностроителен комбинат Девети май не беше по-различна от съдбата на повечето големи индустриални предприятия в България. На 3май 2000г /СДС /Военното представителство към Комбината беше закрито. Бета ЕАД през 2003г заводът остава без лиценз за търговия с оръжие след разкрита контрабанда за забранена от ЕС доставка на оръжие за Судан.КОНКУРЕНЦИЯТА с ФРЕНСКИ ФИРМИ доведе до ФАЛИТА МУ. Да си спомним КОЙ беше на власт. А ЦАРЮ КРАДЛИВ и изпълнявахме всичко да ни вземат в ЕС
55
7
 
3
 
! Отговори
пипилота преди 6 години
Самальотчика кара по опорните точки на Нинова-Решетников.Още не може да преглътне Дрипените като врата към векуването на съветските ютии.Само дето не знае колко още има да преглъща
54
3
 
2
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Основният проблем на левите и бедните е, че са неспособни да изкарват пари.Могат само да харчат наготово.А иначе са пълни с идеи и добри намерения, но ако може да е с чуждо финансиране.
53
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МТЛБ, БМП-23, САУИ къде слагаш МТЛБ до френските БТР-и?И кой те е вързал да произвеждаш МТЛБ?Сигурно пред Бета стои Сорос и не те пуска да влезеш да произвеждаш?Купи завод, произвеждай, спечели конкурс, продавай.Или в малко по-друга последователност...
52
1
 
5
 
! Отговори
БМП-23 преди 6 години
За нейна ходова част бе използвана ходовата част на Гвоздиката, а куполът с 23 мм скорострелно оръдие беше дело на български конструктори. Тя постъпи на въоръжение под наименованието БМП- 1300, а в Сухопътни войски и досега тези машини са известни като БМП- 23. - Тежки БМП-каквато е основната тенденция сега като израелските ХАМЪР и руските перспективни Т15. Това беше "БЕДНАТА" НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ