Вицето Йотова: Шенген все повече се отдалечава!

Акцентът на антикорупционния закон: "Кой ще води бащина дружина"
36
Вицето Йотова: Шенген все повече се отдалечава!
Снимка: БТА, архив

Вицепрезидентът Илияна Йотова каза, че е малко озадачена от казаното от френския президент Еманюел Макрон по време на посещението му в България относно Шенген.

Още по темата

"Той не даде еднозначната си подкрепа за Шенген, а каза, че България трябва да участва тепърва в променящите се правила на самата Шенгенска система. За никого не е тайна, че Шенген от няколко години не работи във вида, в който е измислен, тоест от 2015 година, от засилените мигрантски потоци редица държави затвориха частично границите си, има гранични проверки. Така че, да, редно е да се променя Шенген, но като че ли хоризонтът за страни като България и Румъния се отдалечава все повече. Дори Българското председателство (което е абсолютен нонсенс според мен), не поставя сред своите приоритети темата за Шенген, отбеляза вицепрезидентът в интервю за БНР.

Тя се надява да са научени уроците от отминалия политически сезон и страстите да са отминали.

"Чака ни много сериозна есен, в която България трябва съдържателно да се подготви за предстоящото председателство", коментира Йотова пред БНР.

Логистиката на председателството е второстепенният въпрос и ще се справим добре, изрази увереност Йотова, според която обаче по-тревожният въпрос е за съдържанието.

"Големи директиви, големи теми в Европейския съюз като "Брекзит", като системата на Дъблин – те наистина ще намерят някакво решение по време на нашето председателство не защото България ги е поставила като приоритети, а защото им идва редът, но въпреки всичко и в рамките на тези теми трябва да бъдем много, много внимателни. Едновременно с тези текущи теми България трябва да постави и своите теми", подчерта вицепрезидентът.

Йотова каза, че макар и условно, е съгласна с трите "К", които бяха изложени от българското правителство като приоритети.

"Но какво от момента на тяхното обявяване досега е направено по тази тема, много ми е трудно да открия. Защото колкото и да искам, не откривам никакво съдържание в тези три думички, което да бъде предложено от българското правителство. Затова се надявам, че една голяма част от енергията в следващите месеци и в парламента, и в българското общество, ще бъде насочена в тази посока", каза вицепрезидентът.

Относно мониторинговия механизъм за наблюдение на България и заявките от началото на новия политически сезон за неговото отпадане, Илияна Йотова припомни категоричната си позиция: "Трябва, като държава, да направим всичко възможно да се приключи с механизма за мониторинг. Този мониторинг отдавна е изчерпал своето съдържание и своите лостове за влияние, той е отживелица".

След Лисабонския договор има достатъчно лостове, с които една държава може да бъде наказана за това, че не е правова държава или че не се спазват основните европейски базисни ценности. Както в момента, знаете, има производство и срещу Полша, и срещу Унгария по различни теми. Въпросният мониторинг като че ли се използва повече с политически цели в различните държави-членки тогава, когато трябва да решават свои вътрешни проблеми или когато трябва да посочат с пръст една или друга държава в Европейския съюз, смята тя.

Дано не правим закони само заради европейските ни партньори и европейските институции, които след това да се окаже, че не работят на наша почва, допълни Йотова по повод обвързването на темата за антикорупционния закон с отпадането на мониторинга. Колкото по-малко политика при обсъждането на антикорупционния закон, толкова по-добре, изтъкна тя.

Йотова оцени като изключително коректна позицията на президента Румен Радев да свика Консултативния съвет по национална сигурност по темата.

Вицепрезидентът каза, че е с усещането, че акцентът се е преместил от това как ще работи следващият закон и какъв ще бъде неговият ефект към "кой ще води бащина дружина".

Дискусията в Народното събрание не е достатъчна, защото това е закон, който засяга всеки и трябва да гарантира справедливост в българското общество, смята Илияна Йотова. Този закон не бива да бъде претупван и набързо приет, смята вицепрезидентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НОНСЕНС има подобие в българския език - безсмислица. Но смисъла е различен. Нонсенс се използва когато безсмислицата е основание за някакво действие или поредица от действия. Например идеята за превръщане на химически вещества, несърдържащи злато в злато по чисто химичен път. Или идеята, че Бойко ще изплати външния дълг на България, а Станишев ще даде парите за това. За да стане, някой трябва да отиде от името на Бойко при Странишев и да му поиска от собствените пари и той да му даде...
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българският език, приятелю, като всички съвременни езици, е динамичен. Това означава(обяснявам за такива като тебе - по - незапознаите), че всеки жив език постоянно се променя като речников и смислов запас. И промените стават чрез словообразуване или чрез словоЗАЕМАНЕ основно. Идеята на последните 2 процеса е да се даде форма на някакво значение, липсващо или забравено в даден език. Или да се промени с някаква по - удобна форма носителя на това значение - думата.
29
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шенген все повече се отдалечава а Москва все повече се приближава.
28
3
 
10
 
! Отговори
Ани преди 6 години
Нонсенс? Нови думи в българския език или опит да се направим по-така?Не ми допадна.
27
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герберските мозъци не схващат за какво иде реч и за да не са капо, коментират телесните, а не умствените данни. Поздравявам г-жа Йотова за позицията и критичните коментари! За разлика от съгласните с всичко, което кажат "началниците", тя има куража да каже нещата такива, каквито са!
26
10
 
12
 
! Отговори
До 24тия преди 6 години
А,защо не коментираш снагата на премиера? На чий гръб е? Брееей,че нагли герберски кър....лежи...
25
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми да след като правят квартални съвети искаме манифестсция и връзките искаме работа кои да ти я осигори в ловеч *** кварталните съвети са наи.важни аман от простоти и хора без мозък в главите искам мелодия на годината
24
8
 
11
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 6 години
шенген вие госпоже няма да видите .скоро и ес няма да съществува за българия.за да се интересувата за нацията си вас не ви пука че народа ви плачи от глад че слугуват за парче хляб на европейците.а вие се пъхате там където не ви искат
23
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До кристас отслабване нищо няма да спечели, просто няма да показва колко добре живее, благодарение на бедния народ
22
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
охранена другарка, бравус, личи, че никога не си е лягала гладна...
21
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
така и не разбрах какво е това шенген,даже съм сигурен,че повечето хора не знаят,тъй,че кво им дреме,само политиците драпат за него,явно е от полза за едрия капитал
20
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отдалечава ли се? И СЛАВА БОГУ!!!!!!!!!!!!!!!!1
19
5
 
15
 
! Отговори
помнещ преди 6 години
До Анонимен 16:Уважението се завоюва то не е даденост. От всички нас зависи как ще ни възприемат хората. Но кой може да уважава блюдолизците на най долното племе на света-североизточните ***. Докато не станем достойни наследници на славните ни деди и се отървем от простотиите набити в главите ни през руското робство (1944-1989), не можем да разчитаме че някой ще ни уважава.
18
4
 
5
 
! Отговори
Ovraz преди 6 години
Iliana Iotova se e umorila da laje. No bandata v ep nema umora.
17
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми що бе, нали имаше договор за присъединяването на Бъглария към Шенген, България изпълни всичките условия, защо ЕС не спазва договорите които е подписал, или с членката на втора скорост България не е нужно да се спазват договорите, българите са втора ръка хора.
16
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие не разбрахте ли, че за Запада сте второ качество хора, и винаги ще ви плюят в лицето и третират като слуги.
15
9
 
18
 
! Отговори
Горките те! преди 6 години
Горките БСП-ари!Как страстно желаят да се отдалечим от ЕС, от Шенген, от свободата,от многопартийната система. И да станем пак роби на БКП (БСП).Горките.Има да чакат и да не дочакат!
14
8
 
12
 
! Отговори
ДА ВИ ИМАМ ПРОБЛЕМА преди 6 години
АМИ ТО И ФИДОСКА СЕДЕШЕ ДО ТИКВАТА,АМА КАКВО ОТ ТУЙ. ДАЛИ ЙОТОВА Е ДЕБЕЛА ИЛИ НЕ-НЕ Е В ТОВА ПРОБЛЕМА. ТОЙ БОКО Е ТОРБА С ЛАЙ НА, АМА ТОВА ТЪ ПИТЕ ГЕРБРРАСТИ НЕ ГО КОМЕНТИРАТ.КАКТО СЕ КАЗВА, НЕ Е ВАЖНО ДАЛИ КОТКАТА Е ЧЕРНА ИЛИ СИВА, ВАЖНОТО Е ДА ЛОВИ МИШКИ. ЙОТОВА Е ОБРАЗОВАНА И С БОГАТ ОПИТ, ВЛАДЕЕ ЧУЖДИ ЕЗИЦИ И ГОВОРИ ЯСНО, ИНТЕЛИГЕНТНО И КОНКРЕТНО И НЕ СЕ КРИЕ ЗАД ЖУРНАЛИСТИ.ЕЛЕМЕНТАРНИТЕ ДРАСКАЧИ СЕ ЗАНИМАВАХА С РОКЛЯТА НА РАДЕВА, ПЪК ТЯ СЕ ОКАЗА"ДОЛЧЕ И ГАБАНА".СЕГА ПЪК ЙОТОВА БИЛА ПЪЛНА???
13
15
 
7
 
! Отговори
Ихааа, преди 6 години
Дано Бог се смили над българите. Не ни трябва Шенген. Целта е да ни довършат. Още 50% по- нискидоходи,ще ни се отразят доста хигиенично.
12
6
 
10
 
! Отговори
криста преди 6 години
Моля те, отслабни, вземи се в ръце - ще спечелиш много !