България и Гърция за силни Балкани, пък който иска да говори за минало!

Борисов и Ципрас готови да работят за проспериращ регион
94
България и Гърция за силни Балкани, пък който иска да говори за минало!
Снимка: МС

Меморандумът за разбирателство между България и Гърция за развитието на железопътната връзка "Солун–Кавала–Александруполис–Бургас–Варна–Русе" вече е факт. Той бе подписан от транспортния министър Ивайло Московски и гръцкия му колега Христос Спирдзис.

Още по темата

"Днес е един от най-обичаните празници в България - Съединението. С подписването на този проект днес продължаваме съединяването на възможностите за туризъм и бизнес в нашия регион", каза премиерът Бойко Борисов след подписването на меморандума за жп връзката.

"Ние също гледаме на председателството като на балканско. Имаме шанс да покажем, че Балканите ще станат един проспериращ регион. С тази жп линия автоматично имаме възможност за Дунавската стратегия", коментира Борисов.

Според него с Гърция може да играем важна роля за една обща балканска политика.

"Октомври ще поискаме среща с Юнкер, където да търсим одобрението на ЕК. Сега всички сме част от голямото европейско семейство, каза Борисов.

"С Алексис сме изключително добри приятели, с голямо доверие между нас. Искаме да дадем пример как може да правим индустрия, икономика, бизнес. Който иска да говори за минало, с Ципрас искаме да говорим за бъдещето на региона. Това ще кажа и на Юнкер, допълни Борисов.

Ципрас също смята, че нашите две страни биха могли да изиграят ролята на мост между ЕС и Русия.
Според него съществуват исторически връзки, свързани с Русия, които биха могли да улеснят такъв мост.

"Основна характеристика на сътрудничеството ни не е, че става въпрос за агресивно сътрудничество, насочено срещу трети страни или да се окопаем срещу други страни. Сътрудничеството ни цели да укрепи стабилността и развитието на по-широкия регион", обясни той.

"Регионът не само е страдал много в миналото, но да не забравяме, че това е южната граница на Европа. Един район с особено геостратегическо значение", коментира Алексис Ципрас.

"Без нашият принос ЕС не може да се справи пред редица предизвикателства, пред които е изправен", заяви той.

Документът регламентира подготвителните работи и съвместното управление на коридора от двете държави. Проектът предвижда свързването на река Дунав, Черно и Егейско море със скоростен железопътен коридор, както и развитие на пристанищата, които са част от основната ТЕН-Т мрежа. Включено е изграждането на двойна електрифицирана жп линия с внедрена ERTMS система за управление на железопътния трафик.

Мащабният проект ще струва на българската страна около 1,7 млрд. евро.

Меморандумът предвижда създаването на съвместно дружество за управление на линията, посочи Ципрас. Той
посочи, че сътрудничеството между България и Гърция е от особено значение, тъй като така постигаме позитивни резултати по редица кардинални въпроси. За това можем да бъдем пример за подражание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
2
 
! Отговори
Zvinica преди 6 години
Koga tragva vlaka ot podkova za kavala? Za kolko vreme otiva tam? Ami ot malko tarnovo za pamporovo i bansko v kolko chasa ima vlak i za kolko minuti otiva tam?
66
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-бедните България и най-крадливите Гърция,а дано!
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като слушах ББ как говори,все едно слушах Тодор Живков.Същия стил,същото дебелашко поведение и самочувствие,същите безмислици.И мечти за нови кражби,ако има кой да му се върже на акъла и да инвестира.
64
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-бедната страна в Европа и другата,затънала в стотици милиарди евро дългове,ще си строят ж.п.връзка за милиарди,като че ли всичко друго им е наред.Тия или си нямат друга работа и си чешат езиците за да ги снимат или не си дават сметка,че подобна глезотия,да не кажа изгъзица,не е приоритет за нито един от двата народа.Имаме си достатъчно транспортни връзки,които устроиват и двете страни.Мисля,че тази измишльотина е дело на нашия,които се чуди от къде пак да усвои/присвои/пари.
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До мнение България се превръща в периферна страна на Балканският полуостров . Всички проекти бягат като от нас, като от чумави . Пътят на коприната ,Пирея ,Македония ,Сърбия ,Унгария , Австрия, милиарди инвестиции а нея ,ток и руска газ от Турция и трошички от трапезата на другите .Продажниците комунисти от Граб яко дълбаят дъното .
62
1
 
3
 
! Отговори
Ха,ха,хаа №73.... преди 6 години
ЩЕ СИ ПЛАЩАТ РАШКИТЕ ,БЕ.....НАЛИ МАГИСТРАЛИТЕ ЩЕ СА НА ТОЛ-СИСТЕМА!!!НЕМА ВЕЧЕ ДА МИНАВАТ.... "ПО БРАТСКИ"--без пари!!!ТАТО Н"ГИ ....УМРЕ ВЕЧЕ..ха,ха,ха,хааааааааа.......
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Политиците защитават специални интереси. Те не се интересуват от интересите на нацията, още по малко популацията пребиваваща на територията. Но скоро това няма да стане ясно, за добро или лошо, не знам :-)!
60
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво ни е ж.п. като няма хора, следователно и преноса на стоки ще намалее. Кога тези политици ще осъзнаят, че всичко, което правят е излишно, предвид намаляването на населението???
59
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Византийски номерНали искахте коридор Бургас-Александруполис бе, киак?Сега какъв ти е проблема, че щели да минават цистерни?Ще минават, ако господарите ти от Кремъл си платят на БДЖ.
58
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
99% ОТ ДРАСКАЧИТЕ ТУК СА ПЛАТЕНИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ***. ТАКА Е БИЛО ВИНАГИ. ДА СЕ ЗНАЕ ...
57
5
 
4
 
! Отговори
Колев преди 6 години
АКО ПРОДЪЛЖАВА ДА РАБОТИ КАКТО ДО СЕГА,БОРИСОВ ЩЕ БЪДЕ ИЗБИРАН И ЩЕ УПРАВЛЯВА ДОКАТО Е ЖИВ. ЖЕЛАЯ МУ ЗДРАВЕ! ТАКА Е В БЪЛГАРИЯ---БОРИСОВ РАБОТИ ЗА ДОБРОТО НА БЪЛГАРИЯ С ВСИЧКИ СИЛИ,А *** И БАНДАТА И ПРЕЧАТ С ВСИЧКИ СИЛИ.
56
2
 
7
 
! Отговори
Абе, преди 6 години
Ти си за всичко друго,но не и за СИЛНА БЪЛГАРИЯ. Изпи и и последните силици.
55
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви силни балкани като сме най бедни в Европа, Господи прибери си кръглите вересии
54
4
 
12
 
! Отговори
Византийски номер преди 6 години
Каква наивност и недалновидност от страна на Борисов ? Да, Гърция си осигурява транспортен коридор през България към Русия и централна Азия и изземва коридор 8 от България и Р. Македония ! А през България просто ще преминават към Гърция цистерните с руски нефт и газ, носейки всички рискове от замърсявания и инциденти от рода на тоя в гара Хитрино ! А ние какво получаваме в замяна ?
53
8
 
7
 
! Отговори
мнение преди 6 години
Повечето коментиращи се фокусират върху това какъв е Борисов като политик, а според мен не това е важното в случая. Борисов сега е премиер, след 5 години може и да не е. Ако този проект се осъществи обаче, той ще е полезен за България в дългосрочен план, това за мен е по-същественото. И е вярно, че в миналото България и Гърция са имали тежки конфликти, но това не пречи двете държави днес да си сътрудничат и да имат общи проекти.
52
0
 
10
 
! Отговори
Мюлер преди 6 години
България мрази руският окупатор.Виц за руски мутри:- "Ти чу ли, че Бойко Борисофф е умрял"?!- "Не, но започва добре".
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Koq magistrala be Bokoooo tazi deto I dvamata obirat s postaveni lica parite na emigrantite I to ot godini- komunisti4eski *** kato vojda si 4e I za razli4en ot komunistite se predstavq vse edno 4e nie ne razbirame za kakvo se sabirat tezi dvamkata
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Vzemi ediniq I udari drugiq - garkat- otqvlen capitalist koito se predstavq za socialist v ugada na Moskva a drugiq- otqvlen komunist koito pak se predstavq za democrat za da zabludi ES pak v ugoda na Moskva I na dvamata darjavici te im varvqt nadolu kogo zablujdavat kato nai- dobrite im jiveqt v stranstvo
49
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ципрас, тая ръка, дето стиска ръката на Ушев Боко Суджука.....не знам с какво ще я дезинфекцираш, но трябва да е доста силно ! ! !
48
2
 
8
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 6 години
АМИ , ДА БЕ.........Какво е един суджук---пред ИЗПРАНИТЕ МИЛИОНИ на БОКОВИЦАТА!!!ПАРТИЯТА БКП/бсп---ВИНАГИ РАБОТИ НА "АНГРО"....ха,ха,хааааааааааааа