България и Гърция за силни Балкани, пък който иска да говори за минало!

Борисов и Ципрас готови да работят за проспериращ регион
94
България и Гърция за силни Балкани, пък който иска да говори за минало!
Снимка: МС

Меморандумът за разбирателство между България и Гърция за развитието на железопътната връзка "Солун–Кавала–Александруполис–Бургас–Варна–Русе" вече е факт. Той бе подписан от транспортния министър Ивайло Московски и гръцкия му колега Христос Спирдзис.

Още по темата

"Днес е един от най-обичаните празници в България - Съединението. С подписването на този проект днес продължаваме съединяването на възможностите за туризъм и бизнес в нашия регион", каза премиерът Бойко Борисов след подписването на меморандума за жп връзката.

"Ние също гледаме на председателството като на балканско. Имаме шанс да покажем, че Балканите ще станат един проспериращ регион. С тази жп линия автоматично имаме възможност за Дунавската стратегия", коментира Борисов.

Според него с Гърция може да играем важна роля за една обща балканска политика.

"Октомври ще поискаме среща с Юнкер, където да търсим одобрението на ЕК. Сега всички сме част от голямото европейско семейство, каза Борисов.

"С Алексис сме изключително добри приятели, с голямо доверие между нас. Искаме да дадем пример как може да правим индустрия, икономика, бизнес. Който иска да говори за минало, с Ципрас искаме да говорим за бъдещето на региона. Това ще кажа и на Юнкер, допълни Борисов.

Ципрас също смята, че нашите две страни биха могли да изиграят ролята на мост между ЕС и Русия.
Според него съществуват исторически връзки, свързани с Русия, които биха могли да улеснят такъв мост.

"Основна характеристика на сътрудничеството ни не е, че става въпрос за агресивно сътрудничество, насочено срещу трети страни или да се окопаем срещу други страни. Сътрудничеството ни цели да укрепи стабилността и развитието на по-широкия регион", обясни той.

"Регионът не само е страдал много в миналото, но да не забравяме, че това е южната граница на Европа. Един район с особено геостратегическо значение", коментира Алексис Ципрас.

"Без нашият принос ЕС не може да се справи пред редица предизвикателства, пред които е изправен", заяви той.

Документът регламентира подготвителните работи и съвместното управление на коридора от двете държави. Проектът предвижда свързването на река Дунав, Черно и Егейско море със скоростен железопътен коридор, както и развитие на пристанищата, които са част от основната ТЕН-Т мрежа. Включено е изграждането на двойна електрифицирана жп линия с внедрена ERTMS система за управление на железопътния трафик.

Мащабният проект ще струва на българската страна около 1,7 млрд. евро.

Меморандумът предвижда създаването на съвместно дружество за управление на линията, посочи Ципрас. Той
посочи, че сътрудничеството между България и Гърция е от особено значение, тъй като така постигаме позитивни резултати по редица кардинални въпроси. За това можем да бъдем пример за подражание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във връзка с бъдещото развитие на отношенията на БГ със САЩ ЦРУ било направило изследване по темата "Какво се получава при управлението на бавноразвиващи се и ментално деформирани псевдокомунистически номенклатурни политици".Явлението било формулирано в политическите науки като "ГЕРБАЧОВЩИНА"!
46
4
 
9
 
! Отговори
Браво Суджук! преди 6 години
Какъв е тоя кратуняк до Ципрас бе?Поне да си беше избърсал мазния сурат, дето смърди на суджук на аванта.
45
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ципрас е един предател на гръцкия народ и на партията си. А Бойко предател на българския народ. Тези двамата могат да се гръмнат спокойно.
44
3
 
7
 
! Отговори
БОКО ,БОКООООО.... преди 6 години
Е , КАК НЕМА ДА ТЕ МРАЗЯТ *** ....КАТО СИ ТОЛКОВА УМЕН И КОМБИНАТИВЕН..?НЕ МОГАТ ДА ТЕ ГЛЕДАТ , БОЙЧЕ....ХА,ХА,ХААААААААААААААА...АКО И ТАЯ МАГИСТРАЛА ТРЪГНЕ .....КУРВЕЛКА ШЕ ФАНЕ РАК.....!!!!!
43
2
 
8
 
! Отговори
СХЕМАТА Е ПРОСТА: преди 6 години
КАТО КЪМ ТОЗИ КОРИДОР СЕ ВКЛЮЧИ И ТУРЦИЯ, НАИСТИНА БАЛКАНИТЕ СТАВАТ ЯКИ И БОГАТИ!А, ТОВА........ НЯМА КАК ДА НЕ СЕ СЛУЧИ!ПРПОСТО --ДВЕТЕ МАГИСТРАЛИ ВЗАИМНО СЕ ПРЕСИЧАТ НА НАША ТЕРИТОРИЯ!!!!!!!!!!!!
42
3
 
21
 
! Отговори
упс... преди 6 години
Историята трябва да се учи и да се помни, но миналото не трябва да разделя народите в настоящето!Добросъседски взаимоотношения и взаимоизгодно сътрудничество - това е бъдещето на Балканите.
41
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Влаковете щели да са китайски.
40
6
 
5
 
! Отговори
48 преди 6 години
по черноморското крайбрежие до балканските войни,българско население не е имало.последните гръцки семейства заминават около 1934 година.остават единици. тези които сега печелят милиони в несебър,созопол и се представят за местни не са местни хора. имотите ги имат от напусналите гърци.
39
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото повече възможности за транспорт, толкова по-добре.
38
0
 
10
 
! Отговори
46 преди 6 години
точно познавам такова българско семейство,брат и сестра наследили гръцки имоти някога дадени на дядо им в кошарица,община несебър. от една продадена нива взеха 800 000 евро.продаваха и други ниви.там строяха и строят още хотели и баровски вили. хич не са за оплакване тия бежанци.
37
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Терминал за втечен газ трябва да има в Александруполис.И цистерни с нефт за Нефтохима, да не зависим от руснаците.Тогава ще можем да им го национализираме/експроприираме.
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тези въпроси за територии и население отдавна са решени с договори.колкото гърци оставят имотите си и се преселват,толкова и българи го правят и напускат сегашна северна гърция.гърците напускат българското черноморско крайбрежие,свиленградско,елховско,тополовградско,асеновград,мелник,петрич,сандански,квартали на пловдив, и други места.
35
1
 
14
 
! Отговори
40 преди 6 години
тези неща ги е имало и от двете страни.знаеш ли за опожаряването на поморие,убийствата и грабежите там,знаеш ли за мелник,град с 12000 гръцко население,два пъти опожаряван и разграбван от вмровски банди.знаш ли за драмското въстание в което избиваме повече хора от колкото са загинали в априлското и илинденско преображенското въстание.нима мислиш че ние българите също не сме били насилници.време е сегашните поколения да живеят в мир и сътрудничество както например франция и германия
34
4
 
6
 
! Отговори
Стоян преди 6 години
От подписаният документ има ли екземпляр на български или както с македонците само на македонски
33
4
 
8
 
! Отговори
(гост) преди 6 години
Колкото и да ни уверявате няма как да забравим миналото на нашите деди, родители, родени в Беломорска Тракия. Много са преживели, с подписването, с договорите между Турция и Гърция за отнемане на българщината и земите им. Как да забравя сълзите на баба ми, която бе загубила по път в кораба щерката си, не знаеше гроба, а идвайки на тези земи след месец умира и съпруга й, оставя с две малки дечица, а местните не са й давали работа. За 24 часа са ги прокудили, същото е сега с децата ни на запад,
32
2
 
4
 
! Отговори
37 преди 6 години
от коя пещера си изпълзял
31
4
 
10
 
! Отговори
петър преди 6 години
от всички съседни държави,най сигурно и спокойно съм се чувствал в гърция.
30
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гърците ни мразят повече от всичко на тоя свят, я питайте какво правят с българите в гръцките затвори! Я питайте защо окрадоха тракийската история и я приписаха за своя, с гръцки имена! Византийците никога няма да простят как Хановете са ги смазвали едно време! Малко им е било, да ги бяха заличили. Миналото не се забравя НИКОГА.
29
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алооо без минало няма бъдеще! Който не помни миналото си рискува да го повтори. На грък доверие никакво. 300 години гръцка окупация 500 години османско робство и това ли да го забравиме другарю пожар от банкя? Не това не се забравя. Това трябва да ни е като обеца на ухото и да ни напомня че интереса клати феса. Но какво съм седнал да му обяснявам на индивид който през целият си живот е прочел само и единствено между филиите с мас и парцалената топка страшният роман ВИНЕТУ!?
28
0
 
8
 
! Отговори
1 преди 6 години
До Анонимен-22да сега има тоалетна хартия,но ти продължаваш да се бършеш с вестник.