Горанов пусна проверка на скандала със съпруга на Бокова

Кабинетът ще излезе с официална позиция още утре
55
Горанов пусна проверка на скандала със съпруга на Бокова
Снимка: Булфото, архив

Финансовият  министър Владислав Горанов обяви, че ведомството му провежда проверка във връзка с разкритията със заглавие "Азербайджанска перачница“ на Проекта за разследване на корупция и организирана престъпност.

Още по темата

"С внимание следим темата и сме притеснени от информацията, разпространена в медиите. Разпоредих проверка по изнесените данни и изисках обяснение от Калин Митрев, представителя на България в Съвета на директорите на ЕБВР. На база на събраната информация, правителството ще вземе отношение по казуса на редовното си заседание в четвъртък", се заявява в съобщението на МФ.

Скандалът гръмна вчера.

Великобритания е в центъра на тайна схема за пране на пари и лобиране от страна на Азербайджан, съобщи вестник "Гардиън" в ексклузивен материал.

Властите в Азербайджан са плащали на европейски политици и журналисти за отклоняване на вниманието от критиките към президента Илхам Алиев, показва разследването на вестника.

Сред назованите имена е и Калин Митрев, представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие, базирана в Лондон.

"Гардиън" твърди, че Митрев е получил пари през британски компании. Той е получил най-малко 425 000 евро за частни консултантски услуги от местната азербайджанска компания "Авуар".

Той признава за плащанията, но твърди, че те са от законен бизнес. Приходите са декларирани в България и са платени данъци върху тях, допълва Митрев.

Разкритията за консултантските услуги към азербайджанската фирма могат да се окажат неприятни за съпругата на Митрев – Ирина Бокова, която е генерален директор на ЮНЕСКО, пише "Гардиън". Тя отрича да има конфликт на интереси между работата на съпруга й и нейната позиция в ООН, изтъквайки, че не е знаела за бизнес делата му.

Вестникът обаче припомня, че Бокова лично е връчила едно от най-големите отличия на ЮНЕСКО – медала "Моцарт" – на първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева, а също е била домакин на фотоизложба в щаб-квартирата на ЮНЕСКО в Париж, озаглавена "Азербайджан – земя на толерантността".

Разкритията на "Гардиън" показват, че като цяло в схемата, наречена "Азербайджанска пералня", азербайджанското ръководство, обвинявано в нарушаване на човешките права, систематична корупция и манипулирани избори, е извършило повече от 16 000 тайни плащания в размер на близо 3 милиарда долара между 2012 и 2014 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези цялото им семейство са такива май... тя забравила, да плати, а той не помни от къде са милионите му... трагедия дами и господа...
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такива знакови политици,ако си плащат за имидж то им се начислява в финансовите клубове по интереси за членство и възвръщаемост с допълнителните суми,но тъй кат такива клубове се нароиха как братя,сестри от различни колена с различни политики и отпуснати финанси от велики сделки с фигуранти правителствени и неправителствени организации,компании и банки по различни времена-сегашни,отвремешни,отдавни,все се дуят кат конкуретни докат ги отдуят кат отнесени в борбата,то дори учен консултант е извън.
15
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крушата не пада по-далече от дървото.
14
0
 
22
 
! Отговори
БИВШО ПИОНЕРЧЕ преди 6 години
Нормалните държави го направиха и това нещо се казва лустрация. За нас важи поговорката късно е либе за китка и като сме овци вълци(бивши партийни номенклатурчици) да ни ядат .
13
5
 
12
 
! Отговори
Чоков преди 6 години
Дъщерята на комунистическия садист, изверг и убиец - Георги Боков, скоро ще се сгромоляса с гръм и трясък от от ЮНЕСКО, където я инсталира съпартиеца й - Бойко Борисов, видна СИКаджийска мутра, бандит от подземния свят, сложен от СИК и и ВИС за Главен секретар на МВР, след като платиха милиони в джоба на мадридския комарджия! Още по-главоломно ще бъде сгромолясването и на ГЕРБаджийските престъпници, назначили и съпруга-престъпник на Бокова. Абе, започнаха да гърмят един по един!
12
1
 
25
 
! Отговори
ДО ГЕНЕТИКА преди 6 години
Подобно е и положението с много други кърваво-червени фамилии: Станишеви, Буруджиеви, Луканови, Добреви, Пръмови... Тези *** не само мислят, властта им принадлежи по право, но и че като в монархиите се онаследява. Не ги ли спрем ще разрушат държавата и ще унищожат народа ни.
11
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано да го отнесе, тъпата пръдня, но като се има предвид успеваемостта на българските служби в разкриването на престъпления, ако изобщо я има, със сигурност присъдата ще дойде от другаде.
10
4
 
22
 
! Отговори
ГЕНЕТИКА преди 6 години
Да припомним:Бащата на Филип и Ирина Бокови се казва Георги Боков. Патологичен садист и кръвожаден комунистически убиец. Непосредствено след кървавия 9 Септември 1944 участва активно в масови убийства, побои и издевателства над хора от интелигенцията. Убива по особено жесток и мъчителен начин художника Райко Алексиев, само защото публикувал карикатури с "антисъветска" насоченост.КРЪВТА ВОДА НЕ СТАВА.
9
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Невъзможно! Тя е от толкова почтено семейство: бащата, брата, племенника... Това са еталони за морал и почтеност.
8
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъснаха им червените зад- ници ! И мъжа и сигурно е от боен червен род като нейния!Те си правят милионите , а па-пар-даците се мъкнат до Бузлуджа за две кебапчета!
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Орел с ориз!!
6
0
 
16
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Как направо сме го разсипали това червено разузнаване с пари при това безотчетни
5
3
 
29
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Някои колеги обиждат влечугите ...сравнявайки Бокова с тях!Не мога да се съглася!Жената се подържа - личи и, че цял живот е бягала от работата - като дявол от тамян!И тя като Стани-шеф без ден трудов стаж...упражнява този специален джогинг!
4
2
 
8
 
! Отговори
до 4 преди 6 години
Ми как ще легнеш като си като нея ....
3
7
 
32
 
! Отговори
Русофил преди 6 години
Toва е невъзможно. Червените комунисти като Бокова са изключително честни и почтени хора. Това е поредна американска провокация.
2
2
 
23
 
! Отговори
Циник преди 6 години
425 000 ???? Проверка??? Айде бе!!!Я по-добре счупете краката на някой истински престъпник - закъснял с 2 вноски за новата пералня!!!!
1
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е явна провокация от терористичните организации на Сорос. Азербаджанските власти са разкрили НПО терористите.