Турция готова за енергийно сътрудничество с България

Турският енергиен министър се срещна с премиера Борисов
Обновена: 6 сеп 2017 21:09 | 6 сеп 2017 21:05,
155
Турция готова за енергийно сътрудничество с България
Снимка: МС

"Република Турция е готова на всякакво енергийно сътрудничество с Република България, което ще доведе до сигурност на енергийните доставки". Това каза турският министър на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак, който се срещна с министър-председателя Бойко Борисов и с министъра на енергетиката Теменужка Петкова в рамките на еднодневното си посещение в страната. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Министър Албайрак е поздравил домакините си по случай днешния празник - Съединението на България.

Обсъдено е било задълбочаване на двустранното енергийно сътрудничество както в областта на природния газ, така и на електроенергетиката. Двете страни са се договорили за реализацията на съвместни проекти, които ще доведат до сигурност и диверсификация на доставките на природен газ, както и постигане на конкурентни цени за индустрията и бита.

"България и Турция са стратегически партньори - през двете страни преминават естествените потоци на природния газ", е отбелязал премиерът Бойко Борисов.

Българската страна е запознала турската с реализацията на концепцията за изграждане на европейски газоразпределителен център "Балкан", който трябва да бъде осъществен при условията на европейското законодателство.
В рамките на предпроектното проучване ще бъдат разгледани всички входно-изходни точки за доставки на природен газ, включително и входна точка Турция, е било посочено по време на срещата.

Министър Теменужка Петкова е припомнила, че продължава модернизацията и разширението на българската газопреносна мрежа. Това ще позволи увеличаване на капацитета за транзит от България за Турция, ще има възможност и за реверсивни доставки към страната ни. Отбелязано е било и стратегическото значение на междусистемата газова връзка Турция-България, по която двете страни ще продължат да работят.

От турска страна е бил проявен интерес и за проучване на възможностите за изграждане на допълнителни електропреносни линии, които да осигурят увеличаване на капацитета на износ на електроенергия от България към Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
14
 
! Отговори
Бай-Кольо преди 6 години
Трябва да има комшулък,независимо от това какво мисли западна Европа. Те са си те...ние сме си ние. Ако сме истинска нация,то не бива да бъдем васали на никого,пък колкото ще богат и велик да бил той. В противен случай ще си останем просто нечии роби.
58
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господа български енергийни експерти!Ммната с турците в областта на енергетиката,че нали си спомняте за една престрелка на един цариградски мост между едни турски и български "енергийни експерти",в резултат на която някои от българските участници в нея май не са вече между живите! Пазете се,защото -както Иванчо е казал :"Най мразим електрическия ток-като ме удари-не мога да си го върна"!
57
5
 
7
 
! Отговори
extremist преди 6 години
От турска страна е бил проявен интерес и за проучване на възможностите за изграждане на допълнителни електропреносни линии - ТОЧНО В ТАЗИ НАСОКА ТРЯБВА ДА РАБОТИ ТИКВАТА, ОТДАВНА РАБОТИ "МЕДНИКАРОВО" 220kV И ТУРЦИТЕ ЗНАЯТ ЧЕ СМЕ ГИ БИЛИ 1000 ПЪТИ В ТАЯ ОБЛАСТ - ЗАТОВА НАТИСКАТ. ГАЗОВЕТЕ НА ТИКВАТА ДА СИ ГИ ПУСКА У ТЯХ
56
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Tozi Albayrak shte e sledvashtiya prezident na turcite
55
7
 
2
 
! Отговори
славянин преди 6 години
Борисов не знам с какво се е хвалил, но аз лично гледах Путин по телевизията, когато обяви края на проекта Южен поток. И то демонстративно, в Истамбул, и беше много нервен, обиди България. Яд го беше, че не му играем по свирката. А Борисов никакъв проект официално не е спирал. Путин още малко да беше изчакал, щяха да станат нещата, но не му издържаха нервите, лабав е.
54
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
4е какво му е лошото на Търговия с Турция ...Лошото е, че с Турция ама защо и аз не знам. Сигурно заради комплекси.
53
5
 
2
 
! Отговори
Shopp™ преди 6 години
Абе ако слушате русофилите, в БГ няма вятър, не грее слънце, реките са на пресъхване, планините са ниски. Единствено сме пригодени за АЕЦ, и то Белене. Никой друг не е подходящ за нашите почви.
52
4
 
1
 
! Отговори
славянин преди 6 години
Южен поток го спря Путин.Това си го набийте в кратуните и стига повече писахте глупости.Путин искаше да ни набута с 6 млрд. долара заеми, нашите му казаха НЕ и той затвори проекта.Това е.
51
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Излиза Сименс са едни германски глупчовци според хахчото?От тях далаверата от нас папкането, за сметка на германците :-))).Освен ако не са набарали добро място за около 1 гига при условие, че преди тях има 6 вече усвоени, предполагаемо по-добри.За това питам дайте параметрите на вятъра и мястото, не тролете ;-).Не, че Сименс са идеални де, ние ползвахме "гиърбокс" на Сименс и имахме тамън сто с ръжда. Немеца се хвана за главата и рече, това е саботаж :-))).
50
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забележи застоя на "българския" вятър след бума. Би следвало да ти говори нещо. Или виж гърците, румънците. Виж швейцарците, които имат планини и т.н. От 2010 до сега света едва се е удвоил въпреки "инвестициите" и държавните субсидии, за разлика от периода 1995 до 2001 (същия брой години). 99-а 65% растеж, сега 12%
49
1
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Който не е поискал сътрудничество с нас,само той не го е получил.Нещастна България...
48
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност тоз вятърен балон само показва каква е зависимоста ви от нефто-газа :-). Т.е. опит да се измъкнете и хоп в друг капан :-).
47
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За разлика от вас знам какви са стойностите. Много добре виждам турския вятърен балон, финансиран с кредити ;-). Сименс прави бизнес. Той продава турбини не вятър, схващаш ли разликата. Кредита се изплаща от обикновените турци за десетилетията напред, а не от Сименс и кликата около Ердоган. Надчвам се ти пука повече за обикновените турци ако си си истински турчин а не пропагандистче.
46
2
 
7
 
! Отговори
БЪЛВОЧ ТИКВОВ преди 6 години
Как стана така, че този индивид след като се хвали наред и на шир, ч спрял и 3-те големи руски проекта тук, сега кани туски министри да говори за доставка пак на руски газ през Турция. Той лице няма ли. Или е само ЛОЙ и СЛАНИНА без капка мозък и най-вече морал
45
4
 
3
 
! Отговори
Pavlov преди 6 години
Кой е турчина на снимката? :-)
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност пропагандистите за туския вятърен 100 гигаватов проект, ако почнете да духате перките на една градска турбина ще сте по полезни, мове да и произведете няколко стотин ват часа дневно. И от вас ще има някаква полза за народонаселението :-))).
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНай-веротно. Защото който не си знае ресурса по правило е пропагандист а не реалист.А енергетика се прави с ресурси а не с пропаганда :-).
42
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААХа-ха-ха ама на писанката на "ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААААА".100 гигавата от вятър, дори Великобритания, най-развитата в това отношение няма толкова дори теоретично :-)))))))))))))).А там са и Сименс и Вестас и т.н.
41
7
 
4
 
! Отговори
KING OF KINGS преди 6 години
До Су 34Така е, откакто е създадена турция през 1923 година е васал на западна Европа.
40
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ОсманТочно за това ви се е разпаднала империята и поради същите причини нямате шанс да я възстановите. Нещо повече нямате дори подкрепа за това от ислямския свят, ами той смята, че сте превзели Константинопол без никакво морално право за това ;-). А власта опряна само на оръжие не съществува дълго - историята и загубите ви го показват. Дори от Тамерлан ;-).Не случайно Русия подкрепя Сирия. И въпроса не е сунити срещу шиити :-)?