Шефът на БАН ще заседава всяка сряда с кабинета

Борисов: Правителството оценява приноса на българските учени
10
Шефът на БАН ще заседава всяка сряда с кабинета
Юлиан Ревалски. Снимка: архив, Булфото

Шефът на БАН ще участва в заседанията на правителството всяка сряда. Това става ясно от писмен отговор на премиера Бойко Борисов на въпрос на депутата от "Атака“ Станислав Станилов.

Писмото с поканата до академик Юлиан Ревалски е изпратено на 14 август.

„Правителството оценява приноса на българските учени в процеса на вземането на решения за реализирането на различни политики“, обяснява Борисов, въпреки че през 2009 година, по време на първия му мандат, тогавашният министър на финансите Симеон Дянков обяви, че в БАН са "феодални старци, които си стоят там и събират заплати".

Станислав Станилов пък припомня практиката в предишните два кабинета на Борисов той да кани на правителствените заседания освен председателя на БАН също и ректори на водещи университети.

“За всички е очевидна необходимостта от модернизация на управлението и от развитие на българската икономика. Само така нашата страна може да получи полагащото й се уважение от своите партньори, а нашият народ – достойно настояще и бъдеще. Световният опит е показал, че най-успешният механизъм за реализирането на тази цел е търсене на оригинални решения в икономиката и стимулиране на иновациите. Това може да се случи само с тясно взаимодействие между правителството и тези, които създават новите знания”, пише във въпроса си националистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
шашко преди 6 години
От значение е доколко мнението ще бъде значимо и изпълнимо.Какво означава присъствия на заседания на МС, ако се стига до тук ?Апропо , до настоящия момент кабинета не е свършил почти нищо за народа. Факт !
9
0
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Не е лошо и патриархът да присъства на всяко заседание на правителството. Така шоуто ще е по-пълно.
8
0
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Преди два дена, в коментар под съобщението за новото ръководствона Фонд "Научни изследвания", е написано нещо много точно и вярно - пари за наука има, всяка година се отпускат различни суми (понякога по над сто милиона лева),но те се разпределят по шуробаджанашки начин - ще ти финансират проекта,ако имаш връзки.Това са пари, които се получават отделно от парите, давани на БАН.Да се печели добре от имитиране на научна дейност у нас е възможно,но трябва да си "свой човек", за да се уредиш.
7
0
 
2
 
! Отговори
След съветскатаНаука преди 6 години
и командите на Кремъл куцукаха професорята, които са вече в пенсия или им наближава времето да се пенсионират.Техните деца и внуци, настанени в БАН, се правят на прозападно ориентирани,та ха дано им подхвърлят някоя благинка. Но ефектът от присъствието им в БАНе същият, какъвто е бил и по времето на бащите им - наукообразни писания.Който може да създаде качествен научен продукт, ще го продаде скъпо, а няма да го дарява на БАН срещу мизерна заплата. В БАН се дреме за заплати и трудов стаж.
6
0
 
2
 
! Отговори
Zelen chuk преди 6 години
Kolekciata tikveni semki raste...po aluminievite stolove na ms...
5
1
 
2
 
! Отговори
Ееех, националисте преди 6 години
Ако чакаш от БАН "оригинални решения в икономиката и стимулиране на иновациите", за да има народът "достойно настояще и бъдеще", а държавата ни "да получи полагащото й се уважение от своите партньори", тогава бъди сигурен, че ефектът ще е точно обратният. БАН нееднократно е доказала това през последните 70 години, следвайки една единствена стратегия - да се върти като ветропоказател, за да види накъде се движи съветската наука и да куцука след нея, водена отпрофесори-неграмотници.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо? Уволниха и последната от Министерски съвет, която може да пише, та им трябва академикът да им протоколира заседанията ли?
3
0
 
4
 
! Отговори
ЧОВЕК преди 6 години
ПОНЕ ЕДИН ГРАМОТЕН ДА ИМА НА МАСАТА.
2
0
 
2
 
! Отговори
Добронамерен преди 6 години
Все пак е странно. Имам чувството, че се цели "споделяне" на политическата отговорност. Анали политиците си имат и един куп асистенти и консултанти .... ;)
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоест, председателят на БАН е компетентен по абсолютно всички теми в държавата, предмет на оперативното управление? Бравос! Така ще измием очи, че държавата адски много се грижи и за наука, и за образование, и то без пари!