Чистият въздух - приоритет на европредседателството

В сектора "Околна среда" се очаква да има 121 събития
13 сеп 2017 21:00,
12
Чистият въздух - приоритет на европредседателството
Снимка: Архив, Булфото

Приоритетна тема на българското председателство на ЕС в сектора на околната среда ще е подобряване качеството на атмосферния въздух. Това обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов при представяне на приоритетите в сектор "Околна среда" пред парламентарната комисия.

Според него предвидените инициативи са свързани с популяризиране на използването на различни механизми, включително иновативни решения, за подобряване на качеството на атмосферния въздух.

"Това е и основната тема на конференцията на високо ниво, посветена на екоиновациите, която ще организираме съвместно с Европейската комисия", посочи Димов, цитиран от БТА. Конференцията е част от календара на Българското председателство и ще се състои в София в периода 5-6 февруари 2018 г.

Основен приоритет на европейско ниво е запазването на високите стандарти за опазване на околната среда и качеството на живот на населението чрез устойчив растеж и "зелена икономика".

Държавите в Тройката, в която е и България, поставят акцент в общата си програма върху прехода към кръгова икономика при ефективното използване на ресурсите и намаляването на въздействието върху околната среда. Приоритет на трите председателства е и прилагането на договореностите по Парижкото споразумение в областта на климата чрез приемане на законодателството в сектора за периода до 2030 г.

В сектора "Околна среда" се очаква да има 121 събития по време на Председателството, които вече са определени. От тях 84 редовни заседания, които ще са в Люксембург.

В България ще има 29 събития, от които две ще са на високо ниво - февруарската конференция за иновации в сферата на опазване на чистотата на въздуха, както и неформалната среща на министрите на околната среда, която ще е на 10 и 11 април 2018 г. Освен това тук ще има шест срещи на ниво директори на дирекции, както и 23 експертни срещи.

Имаме експертната готовност за приемането на Председателството, каза Нено Димов и допълни, че вече има 85 експерти, които ще работят заедно с МОСВ.

По думите на Димов България при своето председателство ще е балансьор, страна, която търси консенсус, компромис и разбирателство между държавите членки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нено, пътник си, Нено... Бойко ти е вдигнал мерника, никой вече няма да те защити. Заминаваш си до края на октомври барабар с цялата партиотарска ***!
8
0
 
1
 
! Отговори
ДИМОВ преди 6 години
НЕНЧО ,ЧИСТ ВЪЗДУХ ЩЕ ИМАМЕ ,КОГАТО СДС-ЛИКВИДАТОРИ НА БЪЛГАРИЯ ,КАТО ТЕБ, И ГЕРБ НЯМА ДА НИ УПРАВЛЯВАТ. ОСОБЕНО СДС ,КОИТО НЯМАТ И ПОЛОВИН ДЕПУТАТ В ДНЕШНОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ,А ИМАТ МИНИСТРИ. ТОВА НЕ Е / ОЩЕ / ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА , А СМЕ ПАРЛАМЕНТАРНА ТАКАВА . БОРИСОВ ДА НЕ СЕ ИЗЯВЯВА КАТО ПРЕЗИДЕНТ НА ТАКАВА.
7
0
 
4
 
! Отговори
луди преди 6 години
Откачена работа. Страната с най-мръсния въздух ще оправя въздуха в ЕС. Това е някакъв фарс вече. Нещо като Саудитска арабкя, която оглавява в ООН Комисията по правата на жените :)
6
0
 
1
 
! Отговори
Нова Загора преди 6 години
С тази "зелена енергия" някой печелят пари за сметка здравето на хората.МОСВ, пълни *** сте!
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чист ветър и бистра вода.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какъв чист въздух ни говорят когато ги няма горите - 28 години се сече и изнася и то винаги на фирми близки до власта нема бели, розови, сини и червени. Има ли вече гори във Стара планина, Средна гора, Странджа, Родопите и пр? Сига ще забранят и на чичо в село до гори дръвца събрани от тук и там.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1 надето От кои заводи в България, се замърсява въздуха, та хората умирали поради тази причина?
2
1
 
4
 
! Отговори
ШОК и УЖАС преди 6 години
Подготвят ни за диета само на въздух(чист),и водица !!
1
1
 
6
 
! Отговори
Dr Justice преди 6 години
Ало,така нареченият министър от Атака или НФСБ или ВМРО,какво става с въздуха в град Русе? Въздухът чист ли е? "Монтюпе" замърсява ли го? Предприятия в Гюргево замърсяват ли го?Нека да отговори лично това абсолютно недоразумение!