ГЕРБ иска закон за великите ни стари столици

Ще търсят подкрепа и от другите парламентарни групи
13 сеп 2017 16:37,
25
ГЕРБ иска закон за великите ни стари столици
Архив: Булфото

В ГЕРБ имат волята да се създаде Закон за великите стари столици на България. Това обяви на брифинг в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Проектът ще бъде внесен следващите седмици, като ще се търси подкрепата и на другите парламентарни групи.

"Страната ни има богата история. Периодът на Първото и Второто българско царство свързваме с Плиска, Велики Преслав и Велико Търново. Днес имаме политическата воля Законът за великите стари столици да се случи в диалог с местната власт, с гражданското общество и с експертите, които работят денонощно, за да популяризираме страната", обясни Цветанов.

Председателят на комисията по култура в парламента Вежди Рашидов също настоя за обединение около законопроект, който да бъде добър и дългосрочен.

"Всички трябва да се обединим около закон за приоритетните обекти. Парите може да не са много, но ако са правилно разпределени и започнем там, където има най-голям поток от туристи, възвращаемостта ще бъде много бърза и много голяма", коментира Рашидов.

По думите му без закон, държавна политика и финансиране няма как България да бъде една от петте най-стари културни дестинации в Европа.

Основни пречки пред това старите ни столици да бъдат водещи туристически дестинации е инфраструктурата.

Цветанов обясни, че приходите на общините не са достатъчни, за да се осигури задължителната инфраструктура и затова в законопроекта ще бъдат разписани ангажиментите на държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
11
 
! Отговори
Уловка преди 6 години
Къде е уловката?
1
5
 
13
 
! Отговори
Правист преди 6 години
Законите на ГЕРБ са кухи.