Говори президентът: Корупцията – гангрена, за която трябва скалпел!

Европа трябва да покаже единно лице пред Турция, заяви Румен Радев
Обновена: 13 сеп 2017 19:31 | 13 сеп 2017 19:24, Боряна Павлова
86
Говори президентът: Корупцията – гангрена, за която трябва скалпел!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Суверенитет, законност, външна политика. Така описа държавният глава Румен Радев приоритетите си за първите 235 дни на поста.

За осемте си месеца на "Дондуков" 2 президентът отчете, че са проведени изрядни избори. Отбеляза и воденето на лоялна и активна европейска политика и налагане на кохезионната политика от Римската декларация на Европейския съвет.

Отвличанията и битовата престъпност

"Престъпността в България винаги е била нагла. Бандата на "Наглите" е метафора на несигурността, в която живеят българите. Жителите на малките градове и села от години живеят в несигурност. Битовата престъпност е бич, не виждаме резултати от борбата с нея и тревожи много хора", посочи Радев пред "Нова тв".

Отвличаянията също са тревожен симптом, но президентът призова да дадем възможност на МВР да си свърши работата. Според него трябва злосторниците да бъдат изправени пред съда, а за това е нужно да дадем време да службите.

Корупцията

"За мащабите на корупцията в БГ можем да съдим по срива на чуждестранните инвестиции и по липсата на осъдени висши държавници. Това означава, че имаме проблем", заяви президентът във връзка със свикания от него
Консултативен съвет за национална сигурност заради корупцията.

Още по темата

Президентът очаква не просто сближаване на позициите на управляващи и опозиция, но и ефективни методи за справяне с проблема, около които да се обединят. Той посочи и три отделни въпроса, на които трябва да се отговори на КСНС.

"Дали да отговорим на очакванията на някои партньори от Европа и да демонстрираме, че правим нещо, или да си решим жестокият проблем с корупцията, както трябва?“, запита президентът.

По думите му на второ място трябва да се отговори на въпроса какъв ефект се очаква – дали след години ще се отнеме имущество от някакъв корупционен акт, който вече е изконсумиран, или на място, в реално време, ще се пресичат корупционните схеми и ще бъдат издадени ефективни присъди.

"И много важно е да знаем с какъв инструментариум ще постигаме всичко това – дали ще стоим и ще чакаме някой да пусне сигнал, или ще имаме проактивно, всеобхватно събиране на информация още при ход и още при планирането на големи обществени поръчки“, посочи още Радев.

"Превенцията и профилактиката са за здрав организъм. Но когато има гангрена - трябва скалпел!, направи метафора президентът, като посочи, че трябва да искаме ефективни присъди за обвинените в корупция.

Русия и националната сигурност

Президентът коментира и доклада, приет от НС за заплахите за националната сигурност, който посочва Русия като една от заплахите за страната ни.

"В доклада никъде не пише, че конкретно Русия представлява пряка заплаха. Основната теза е руските действия застрашават основната цел за единна, мирна, свободна Европа. Нужно е да проследим в последните месеци да видим какво са правили лидерите на тази единна, свободна и мирна Европа", заяви президентът.

"Време е да спрем да говорим за Русия и да започнем да говорим с Русия", посочи президентът, цитирайки премиера на Люксембург.

"Нашите отношения с Москва не трябва да стават заложници на чужди интереси. На масата трябва да сложим Българския интерес, подчинен на икономическа логика и да търсим такова място, така че България да не бъде заобикаляна", посочи Румен Радев.

Вмешателството на Турция във вътрешните работи на България

Европа трябва да покаже единно лице пред Турция, заяви президентът. Той заяви, че въвеждането на така наречената "уседналост е просто един от начините за защита на националния интерес. Румен Радев подчерта обаче, че трябва да се побърза и с въвеждането на електронно гласуване.

Той определи т. нар. "изборен туризъм" като "обида" и беше категоричен, че не трябва да се допуска гласуването под строй, което по думите му се случва на всички избори.

"И не говорим само за изборите. Но и за друго постоянно влияние. Какво става с ислямизацията в гетата - тя върви с финансови средства от чужбина. Нормално ли е вероизповеданията в България да се финансират отвън?", попита той, като уточни, че вече е предложил да се мисли за законодателни промени.  

„Уседналостта е само един от начините за защита на нашия изборен процес. Трябва да се разработи система за електронно дистанционно гласуване, която да позволи на нашите сънародници в чужбина да дадат своя вот", смята държавният глава.

Правомощията на държавния глава

Румен Радев увери, че няма намерение да повдига референдум за разширяване на правомощията на президента. По думите му балансът между властите е изключително важен и отбеляза, че президентът може да уплътни достатъчно своите правомощия със своите действия, със своето поведение.

"Това е нещо, което казах още по времето на моята кандидатпрезидентска кампания - аз заставам и ще се съобразявам с българската Конституция такава, каквато е в момента. Не съм повдигал въпросът за повече права, други изразяват своите опасения напоследък да не би президентът да има повече права", каза още Румен Радев.


 


86
Още по темата: президентРумен Радев
Още от
Напиши коментар Коментари
47
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какъв президент е тоя *** см00тан?!?!?!?
46
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вярвах ти, Радев!
Ти се оказа пълен некадърник и с нищо не си по-добър от предишния!
45
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако бе фатмак, щеше да е прагматичен и да върши нещо! Приземена авиация - чист скрап!
44
10
 
7
 
! Отговори
Първият траверс преди 2 месеца
До Анонимен

Десо травестита от Лъвов мост
ще пребори корупцията.
43
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сдай поста на Деси и да видиш как се командва с хъс!
42
13
 
8
 
! Отговори
ПроЗт народ преди 2 месеца
Eто това е ключът към църцето на българина:
"да е тъпо, фатмашко надоразумение",
"да е висок и строен, че бабите да се подмокрят",
"да им дърдори общи приказки и да не казва нищо",
"да идва на власт след още по-голямо недоразумение"...

Допълвайте...
41
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Айде стига бе,който дойде на власт все тава бръщолеви -корупцията та корупцията. И резултата е един и същи- корупцията расте мащабно,а всички управляващи все нея преследват и скрито участват в нея.
40
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
A тебе кой те направи президент бе, ***?!?!?!
39
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Корупцията отдавна в България и най доходоносният бизнес. Кой прави корупцията - винаги тоз който има власт и е на власт. Ако не е корупция е рекет. Създадоха и ДАНС и БОРКОР и кавмисии срещу корупцията и какво от това - тя си цъфти ли цъфти. Осъдени и в затвора нема.
38
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Общи приказки и нищоказване на един и-диот с фуражка.
37
7
 
27
 
! Отговори
ОНЗИ преди 2 месеца
Господин БЪЛГАРСКИ ПРЕЗИДЕНТ РАДЕВ - вашия алгоритъм за възстановяване на БЪЛГАРИЯ е перфектен. Сега идва ред на закона за КОРУПЦИЯТА - МИСЛЯ ЧЕ "СКАЛПЕЛЪТ" НЯМА ДА СВЪРШИ ДОБРЕ РАБОТАТА - ТУК ТРЯБВА ГОЛЯМА "КОСА" И СИЛЕН "КОСАЧ". пОЧВАЙТЕ ОТ ТИКВ... И ОНЯ С МАЙМУНСКОТО МЕЖДУОЧИЕ И НАПРЕД до корен... Българският народ е с Вас.
36
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зелената боя и простотията на фатмака му личат от далеч.
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами то, ако не са Президента, Корнелия Нинова и Русия, що тролска *** ще умре от глад!
34
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Фатмака туп пак говори, говори.... и нищо не казва.
Господарят на лукумите.
33
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Президентът е номер 1! Троловете захапаха въдицата и им се отвори възможност да припечелят на негов гръб. Кажете поне "Thank you"!
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Василев, най голямото му достойнство си пропуснал - зад него е Вашингтон! Иначе утайки с мисия колкото щеш! И Йоло Денев е от тях!
31
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво корупцията!? В България най добрият бизнес е Властта! Виж Серпико и не се занимавай с корупцията, защото ще те пенсионират на 35 години осакатен.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И не е руски, а американски копой! И Бойко го каза много тъжно, защото оттам идва реалната подкрепа, преди изборите - ,,Той и във Вашингтон ще е добре приет!'' Не само в Масква! Иначе президент, ама друг път!
29
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Господин Зелени чорапи.Това твойто е да се намираме в приказки.
Друго нищо.
28
2
 
12
 
! Отговори
статукво преди 2 месеца
И Радев се включи в общата политическа говорилня.