Говори президентът: Корупцията – гангрена, за която трябва скалпел!

Европа трябва да покаже единно лице пред Турция, заяви Румен Радев
Обновена: 13 сеп 2017 19:31 | 13 сеп 2017 19:24,
86
Говори президентът: Корупцията – гангрена, за която трябва скалпел!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Суверенитет, законност, външна политика. Така описа държавният глава Румен Радев приоритетите си за първите 235 дни на поста.

За осемте си месеца на "Дондуков" 2 президентът отчете, че са проведени изрядни избори. Отбеляза и воденето на лоялна и активна европейска политика и налагане на кохезионната политика от Римската декларация на Европейския съвет.

Отвличанията и битовата престъпност

"Престъпността в България винаги е била нагла. Бандата на "Наглите" е метафора на несигурността, в която живеят българите. Жителите на малките градове и села от години живеят в несигурност. Битовата престъпност е бич, не виждаме резултати от борбата с нея и тревожи много хора", посочи Радев пред "Нова тв".

Отвличаянията също са тревожен симптом, но президентът призова да дадем възможност на МВР да си свърши работата. Според него трябва злосторниците да бъдат изправени пред съда, а за това е нужно да дадем време да службите.

Корупцията

"За мащабите на корупцията в БГ можем да съдим по срива на чуждестранните инвестиции и по липсата на осъдени висши държавници. Това означава, че имаме проблем", заяви президентът във връзка със свикания от него
Консултативен съвет за национална сигурност заради корупцията.

Още по темата

Президентът очаква не просто сближаване на позициите на управляващи и опозиция, но и ефективни методи за справяне с проблема, около които да се обединят. Той посочи и три отделни въпроса, на които трябва да се отговори на КСНС.

"Дали да отговорим на очакванията на някои партньори от Европа и да демонстрираме, че правим нещо, или да си решим жестокият проблем с корупцията, както трябва?“, запита президентът.

По думите му на второ място трябва да се отговори на въпроса какъв ефект се очаква – дали след години ще се отнеме имущество от някакъв корупционен акт, който вече е изконсумиран, или на място, в реално време, ще се пресичат корупционните схеми и ще бъдат издадени ефективни присъди.

"И много важно е да знаем с какъв инструментариум ще постигаме всичко това – дали ще стоим и ще чакаме някой да пусне сигнал, или ще имаме проактивно, всеобхватно събиране на информация още при ход и още при планирането на големи обществени поръчки“, посочи още Радев.

"Превенцията и профилактиката са за здрав организъм. Но когато има гангрена - трябва скалпел!, направи метафора президентът, като посочи, че трябва да искаме ефективни присъди за обвинените в корупция.

Русия и националната сигурност

Президентът коментира и доклада, приет от НС за заплахите за националната сигурност, който посочва Русия като една от заплахите за страната ни.

"В доклада никъде не пише, че конкретно Русия представлява пряка заплаха. Основната теза е руските действия застрашават основната цел за единна, мирна, свободна Европа. Нужно е да проследим в последните месеци да видим какво са правили лидерите на тази единна, свободна и мирна Европа", заяви президентът.

"Време е да спрем да говорим за Русия и да започнем да говорим с Русия", посочи президентът, цитирайки премиера на Люксембург.

"Нашите отношения с Москва не трябва да стават заложници на чужди интереси. На масата трябва да сложим Българския интерес, подчинен на икономическа логика и да търсим такова място, така че България да не бъде заобикаляна", посочи Румен Радев.

Вмешателството на Турция във вътрешните работи на България

Европа трябва да покаже единно лице пред Турция, заяви президентът. Той заяви, че въвеждането на така наречената "уседналост е просто един от начините за защита на националния интерес. Румен Радев подчерта обаче, че трябва да се побърза и с въвеждането на електронно гласуване.

Той определи т. нар. "изборен туризъм" като "обида" и беше категоричен, че не трябва да се допуска гласуването под строй, което по думите му се случва на всички избори.

"И не говорим само за изборите. Но и за друго постоянно влияние. Какво става с ислямизацията в гетата - тя върви с финансови средства от чужбина. Нормално ли е вероизповеданията в България да се финансират отвън?", попита той, като уточни, че вече е предложил да се мисли за законодателни промени.  

„Уседналостта е само един от начините за защита на нашия изборен процес. Трябва да се разработи система за електронно дистанционно гласуване, която да позволи на нашите сънародници в чужбина да дадат своя вот", смята държавният глава.

Правомощията на държавния глава

Румен Радев увери, че няма намерение да повдига референдум за разширяване на правомощията на президента. По думите му балансът между властите е изключително важен и отбеляза, че президентът може да уплътни достатъчно своите правомощия със своите действия, със своето поведение.

"Това е нещо, което казах още по времето на моята кандидатпрезидентска кампания - аз заставам и ще се съобразявам с българската Конституция такава, каквато е в момента. Не съм повдигал въпросът за повече права, други изразяват своите опасения напоследък да не би президентът да има повече права", каза още Румен Радев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: президентРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
4
 
! Отговори
до 32 преди 6 години
Дай Боже всекиму такъв брат! Способни хора! Герб! Еректората ги уважава, усуква се около тях и иска да е като тях! Факт! Всичко друго е лицемерие и диктатура на пролетариата /недоволните мързелани/. Нали това е демокрацията - Всеки да изявява мошеническите си способности в една мирна надпревара. Няма да правим Народен съд и да унищожаваме способните хора, я!
24
1
 
5
 
! Отговори
борим корупцията преди 6 години
а намериха ли третия шофьор атентирал Корни на червено вчера
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До "-" 31Нищо подобно , никаква точка не е премината, напротив ,точно тези срещу които трябва да се борим ,искат да повярваме , че нищо вече не може да се направи !
22
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе, Радев! То не ще приказки! Ако е за приказки и говорене имаме си настоящата политическа класа. Гласувахме за теб да ги разгонищ, а ти стана като тях плямпало!
21
2
 
16
 
! Отговори
Слънчеви градини преди 6 години
За българина идеалното място за живот е държава с железни закони спазвани от всички но не и от него
20
15
 
10
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Твърде късно дами и г-да, твърде късно е за БГ!!!!Точката на невъзврата отдавна е премината!
19
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
G-N PREZIDENT SPRETE RAZRUSHAVANETO NA ROMSKITE DOMOVE V ZYALA BALGARIA,IZLAGAME SE PRED EVROPA.A AKO E NALOGITELNO SABARYANETO IM,PARVO DA GI OBEZPECAT S DRUGI GILISHTA ,NORMALNI ZA OTGLEGDANETO NA DEZATA IM BADESTETO NA BALGARIA.NIE VYARVAME VAV VASHATA SPRAVEDLIVOST.
18
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе Радев, коя от Трите каки ти написа опорните точки ?
17
18
 
13
 
! Отговори
Милев преди 6 години
Руски агент назначен за президент на България---резил! А жена му,парясницата,уредила и майка си(и тя парясница) в президентството. И тоя ще се бори с корупцията...Много му стават началниците-***,Илиана,Решетников,Деса,тъщата му...в чудо ще се види. Нищо чудно сам да си направи импийчмънт много скоро.
16
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев, обувай си галошите и отлитай за Москва!
15
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Президентът говори ТОВА което всеки нормален българин знае и говори по форумите от години....И резултат няма.Защо ни е нужно и Радев да го повтаря? Действия трябват а той няма правомощия-това е.Говоренето му е излишен шум и само реклама на президентската институция която е излишна.
14
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каракачанов мож да е всякакъв,но за едно е прав!Време е да се изкара армията за озаптяване на битовата и организираната престъпност,и пречупване на корупцията!Президента да му даде подкрепа като главнокомандващ армията!!
13
2
 
3
 
! Отговори
Младеж преди 6 години
Оооооооо да пръднах, как ми олекна на стомаха......
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама на никой не му стиска...
11
2
 
11
 
! Отговори
Директор на Водопад преди 6 години
Докато не видя в затвора поне 10на политици и съдии, осъдени ефективно за корупция и с конфискувани имоти ( пример - Румъния) , няма да повярвам, че нещо ще се промени в държавата. Стига с тези приказаки, трябват дела. Една ефективна независима антикорупционна комисия + 2-3 честни съдии, но не под пряката зависимост от Парламента, могат да променят драстично нещата.
10
9
 
17
 
! Отговори
българина преди 6 години
Най добрия президент който сме имали са ислямизацията в прав текст без увъртане прдставете си това да го каже роско... Гербери засрамете се, и двамата ви президенти бяха без достойнство и чувство за българщина
9
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Позор за България е това нещо на снимкиата.
8
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гангрената си ти, продажник руски.
7
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гангрената е БКП/БСП/ДС и скалпелът се казва радикална ЛУСТРАЦИЯ И ДЕКОМУНИЗАЦИЯ
6
8
 
20
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Тоя е по-малко от 1 година в политиката и вече говори като закоравял политик.Същите общи приказки, същите голи фрази за борба с корупцията и др. подобни евроатлантически глупости.