Пленарни страсти: Заплаха ли е Русия за сигурността ни?

Докладът на МС за националната сигурност за 2016 г. предизвика дебат
Обновена: 13 сеп 2017 11:47 | 13 сеп 2017 11:47,
522
Пленарни страсти: Заплаха ли е Русия за сигурността ни?
Снимка: Reuters, архив

Заплаха ли е за националната ни сигурност Русия? Тази тема коментираха депутатите в парламента по повод доклада за състоянието на националната сигурност за 2016 г., в който правителството разглежда Русия като една от основните външнополитически заплахи.

В документа се посочва, че действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплаха за единна и мирна Европа.

Според Милен Михов от "Обединените патриоти" докладът отразява вярно заплахите за националната ни сигурност.

"Посочват се три важни факта. Първо, засиленото присъствие на Русия в Черноморския басейн. На второ място, изострените отношения между Русия, НАТО и ЕС, не довеждат до друг извод, освен нарастването на заплахата за националната сигурност. Третото нещо, което много ясно се казва, са засилените опити да се формират сфери на влияние, включително в България, чрез икономически, политически и културни средства", обясни Михов.

Той допълни и че в предишни доклади също е имало подобни заключения, така че това не е новина.

"За всеки информиран гражданин е видно, че Студената война се завръща в Европа и това не е радостна новина", заключи патриотът. Той допълни, че сред другите заплахи за сигурността са тероризмът и ислямският фундаментализъм.

Друг патриот, Станислав Станилов от "Атака", обаче не е съгласен с констатациите в доклада и ги определи като "натовски глупости".

Според червения депутат Антон Кутев пък с доклада правителството за пореден път показва "неадекватност". Въпреки това той не вярва, че констатациите ще утежнят отношенията между България и Русия.

"Последните няколко правителства показват склонност към определено антируско настроение. Българските политици трябва еднакво добре да говорят и руски, и английски. Именно това, че сме членове на НАТО и ЕС означава, че можем да бъдем мост на тези световни сили с Русия и трябва да бъдем, защото имаме обща история", каза Антон Кутев.

Според Антон Тодоров от ГЕРБ пък докладът показва един от големите проблеми за България - хибридната война.

Колегата му Красимир Велчев се въздържа от коментар, но отчете, че щом има такива констатации, значи има някакви притеснения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


522
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
365
0
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Това правителство и да иска, нищо друго не може да каже. Тези военни американски бази в България за какво са: да гонят враните или да проявяват натиск?
364
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Жалки сте да мразите собствените си сънародници защото имат топли чувства към Русия. " но най жалкото е че ние българите си мислим че руснаците ни обичат, но истината, че въпреки радушния прием руснаците които съм срещал в България, а и в руските форуми то не точно ни мразят от дън душа а просто не ни смятат за нищо, дребна подробност която скоро ще бъде унищожена
363
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като един дърт ***, дето се изтъпани и заяви че сме ляв народ. Алоооу бре ***.о дърт ти кат си без мозък, не значи че и другите са като тебе....................
362
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И самите руснаци, по -мислещите и интелигентните бягат на Запад - в Кнада, САЩ и т.н.В сесесерето ще останат само последните съветски бабички
361
5
 
5
 
! Отговори
Крали Маркоо преди 6 години
Никой не е в състояние да ме настрои против братушките. И никой нищо не ми плаща за това.Жалки сте да мразите собствените си сънародници защото имат топли чувства към Русия. Е как очаквате да бъдем обединени срещу ромските издевателства в нашата родина.Осъзнайте се бе хора...Нима у нас няма пияници ,наркомани и де..градати. Ужасен народ сме уви.
360
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много добре е че сме братя братушки, но разхпдете се из Варна примерно и тълпи руснаци иключително надменни не те виждат и ако ги заговориш с сибирски клад ледено с погнуса ти отговарят " Не понимаю" , а като търсят банкомат все понимают . ТАКАВА ОМРАЗА ОТ НИКОЙ ДРУГ НЕ СЪМ СРЕЩАЛ, ОСВЕН БРАТ КЪМ БРАТА. УРААА НИЕ ИМАМЕ ДОКАЗАТЕЛСТВО БРАТЯ СМЕ
359
4
 
6
 
! Отговори
Striker преди 6 години
Мужикистан винаги е бил и ще бъде заплаха за Балканите и Европа. Поне докато не се разпадне до естествените си граници, а именно областта околи Масквами.
358
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ХУБАВО ДА СИ ПРОЧЕТЕМ ИСТОРИЯТА, ДА ЗАПОМНИМ ДОБРЕ ПОУКИТЕ ОТ НЕЯ И ДА РАЗБЕРЕМ ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ ГОРД И СМЕЛ НАРОД, КОИТО ВИНАГИ СМЕ ПЛАЩАЛИ, ПОДЧЕРТАВАМ ПЛАЩАЛИ МНОГО СКЪПО И ТОГАВА КОГАТО СЕ Е НАЛАГАЛО И ТОГАВА КОГАТО НЕ, НО СМЕ ПЛАТИЛИ ДОБРЕ ЗА ВСИЧКО, НИЩО НЯМА ПОДНЕСЕНО НА ПОДНОС, ЗА ДА МОГАТ СЕГА ДА СЕ ИЗКАРВАТ ПОЛИТИЧЕСКИ ДИВИДЕНТИ ОТ СОРТА- АКО НЕ БЕШЕ..И ДВАТА ПЪТИ СМЕ БИЛЕ НА ПЪТЯ НА ЕДНА ВОЙСКА- ДА БДИМ ЗА ЦЕЛОСТТА И ДА ВНИМАВАМЕ. ВСЕКИ ДА СИ ФИЛИ КОГО СИ ИСКА НО ДА НЕ ДОСАЖДА.
357
6
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Русия е "болният човек на Азия"
356
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руския Иван никога на никого не е помагал, само е заробвал и крал от другите!Далеч от Русия = хубав живот. Затова руснаците бягат в ЕС, Канада и САЩ.
355
4
 
7
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Очевидно започва "демократичен" лов на вещици. Супер интересно е докъде може да стигне всичко това в условията на "демокрация".
354
11
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Всички говорят за Русия - и Тръмп, и Макрон, и Меркел и нашите ганъовци и те - Русия, та Русия
353
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БОЛНИ И ПЛАТЕНИ "УМОВЕ " МАЙ СА СЕ СБРАЛИ НА ЕДНА СТАТИЯ ТУК....СМЯХ..."НЕ ПЛЮЙТЕ В КЛАДЕНЕЦА ОТ КОЙТО ЩЕ ПИЕТЕ ВОДА...НЕ ДЖОН А РУСКИЯ ИВАН ПАК ЩЕ НИ ПОМОГНЕ " -БАБА ВАНГА...
352
6
 
7
 
! Отговори
дуро преди 6 години
До За затвора стеСупер си! Само десетина правописни грешки за три изречения!Аферим, машаала! Да , вярно е, че руснаците карат простички автомобили с технология от преди 30 г подарена им от Рено-Нисан/щото "Ладата" си е "Дачия" с други фарове и стопове. И друго има. Руснака ако иска може и от коритото на свинята да яде ама аз не искам!! А по-заможните са си купят алуминиеви чинии! Почти вечни са! И "за разкош" "покривка" на масата от в-к Правда! Мммммм, супер!
351
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДА! Русия(СССР) винаги е била най-голямата заплаха и кошмар за България!Точно заради руското робство под което сме били толкова години, векове дори, сега сме на последно място в ЕС по всички показатели.
350
3
 
4
 
! Отговори
Опса преди 6 години
Само грамотни тука бахмамаму.От такива хора България не може да се оправи 28 и още 28 години.Време е да доидат по простите на власт
349
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Споко"испреварващ"? Май си проспал уроците по български език. Но като гледам как не оставяш място след точките, вероятно и с родния си руски език имаш проблеми.
348
9
 
8
 
! Отговори
За затвора сте преди 6 години
До другия ***. В русия може да няма пътища но те не карат коли пълни с електроника и постояно да влизат и да пълните автосервизите с пари а карат грозноватички но машини които минават от всякъде в стут и в пек.Имаме идялни пътища и магистрали и на всеки ъгъл Сервиз където всеки завършил за сервитьор или готвач разбира от монтьорски работи
347
4
 
12
 
! Отговори
Споко преди 6 години
От един дебеланко Ким.... Северна Корея.целия свят настръхна.Пък жалко е да казвате че Русия нищо не може да направи на Фащ.На следващия ураган Русия ако ги изненада с испреварващ удар от тях няма остане нищо и няма какво да въстоновяват.Чак догава света ще стане по добър
346
7
 
4
 
! Отговори
дуро преди 6 години
До Анонимен 426абе верно, че съм вехтичък ама се справям добре още бре!:) Даже скоро една дама ми каза: "Все бях чувала легенди за тебе ама не знаех, че са истина":)) .....Та за комшийките рускини да ти думам-няма ядове, дашни са ама нещо куца хигиената. Ша съ въздържъ!!