Пленарни страсти: Заплаха ли е Русия за сигурността ни?

Докладът на МС за националната сигурност за 2016 г. предизвика дебат
Обновена: 13 сеп 2017 11:47 | 13 сеп 2017 11:47,
522
Пленарни страсти: Заплаха ли е Русия за сигурността ни?
Снимка: Reuters, архив

Заплаха ли е за националната ни сигурност Русия? Тази тема коментираха депутатите в парламента по повод доклада за състоянието на националната сигурност за 2016 г., в който правителството разглежда Русия като една от основните външнополитически заплахи.

В документа се посочва, че действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплаха за единна и мирна Европа.

Според Милен Михов от "Обединените патриоти" докладът отразява вярно заплахите за националната ни сигурност.

"Посочват се три важни факта. Първо, засиленото присъствие на Русия в Черноморския басейн. На второ място, изострените отношения между Русия, НАТО и ЕС, не довеждат до друг извод, освен нарастването на заплахата за националната сигурност. Третото нещо, което много ясно се казва, са засилените опити да се формират сфери на влияние, включително в България, чрез икономически, политически и културни средства", обясни Михов.

Той допълни и че в предишни доклади също е имало подобни заключения, така че това не е новина.

"За всеки информиран гражданин е видно, че Студената война се завръща в Европа и това не е радостна новина", заключи патриотът. Той допълни, че сред другите заплахи за сигурността са тероризмът и ислямският фундаментализъм.

Друг патриот, Станислав Станилов от "Атака", обаче не е съгласен с констатациите в доклада и ги определи като "натовски глупости".

Според червения депутат Антон Кутев пък с доклада правителството за пореден път показва "неадекватност". Въпреки това той не вярва, че констатациите ще утежнят отношенията между България и Русия.

"Последните няколко правителства показват склонност към определено антируско настроение. Българските политици трябва еднакво добре да говорят и руски, и английски. Именно това, че сме членове на НАТО и ЕС означава, че можем да бъдем мост на тези световни сили с Русия и трябва да бъдем, защото имаме обща история", каза Антон Кутев.

Според Антон Тодоров от ГЕРБ пък докладът показва един от големите проблеми за България - хибридната война.

Колегата му Красимир Велчев се въздържа от коментар, но отчете, че щом има такива констатации, значи има някакви притеснения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


522
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
285
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 333"Руски нефтохим"....Само той е руски и подарен от русомразеца лостофф... Всичко останало в България е западно и хамереканско - банки, хипермаркети, застрахователни д/ва, мини, електроцентрали, телекоми, ЕРП-та и кво ли още не! А собствениците им дават "огромни" заплати на персонала и хората все "доволни" от западните си началници! Та всичко все западно, вкл. политиката ни прозападна, но видиш ли "имало" руско влияние - Нефтохим!? Глупости на търкалета!
284
7
 
15
 
! Отговори
Тези от ГЕРБ преди 6 години
Гербаджиите изтрещяха, заради титлата послушковци обявиха Русия за враг. ГЕРБ ще ни докара до кривата круша.
283
2
 
15
 
! Отговори
Бай Кольо преди 6 години
До Ето пак"Заплаха за нас е сляпото пренасяне на западния начин на живот."Безспорно е така. Но сляпото преклонение пред Русия и пренасянето на техния начин на живот също е заплаха за България. Дали някой ще се кланя на ЕС, САЩ или Русия е все тая. Който се кланя и прекланя, не живее добре. Само този, който стои изправен и мисли със собствената си глава, той успява.
282
5
 
16
 
! Отговори
държавна измяна! преди 6 години
Само агент на ЦРУ или Турция може да напише в доклад за националната сигурност на България, че Русия е враг, а Турция приятел!
281
17
 
7
 
! Отговори
BILL преди 6 години
Най-после истината за Раша беше казана! Русия е на едно ниво с най-мракобесните държави. Русия винаги е ненавиждала стремящата се към европейски развитие България.
280
5
 
14
 
! Отговори
Ето пак преди 6 години
Заплаха за нас е сляпото пренасяне на западния начин на живот. Затова населението намалява и беднее. Русия за нас е надежда. Заплаха е за тези, които са яхнали народа като кърлежи и възхваляват Европа
279
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За България,а и за Европа,има един враг.И той се казва САЩ.Мръсните *** ни разсипаха за 25 години и от 25-та икономика в света ни превърнаха в десеторазрядна територия,по-бедна и от Централна Африка.Страна без икономика и армия и население,намаляващо с темпове,за които дори книгата на Гинес е тясна.И то без война,епидемии и природни катаклизми.Това са фактите.Другото е козяшка пропаганда.
278
1
 
12
 
! Отговори
А Н Т И преди 6 години
до 335Дано не ни освобождава повече, че ще е последно !...................................................................................Ама ние заслужаваме ли да ни освобождават ?!
277
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 332Абе ти имаш ли представа какви са жилищата в Русия. Сигурно ще се изгубиш ако идеш.
276
12
 
3
 
! Отговори
До НАРОДА яде асфалт преди 6 години
Народа е обобщено понятие и не подлежи на субективни интерпретации, така че когато изразяваш мнение нека бъде от твое име. С понятия като Народ и Родина достатъчно се спекулира от знайни и незнайни патриоти с червена окраска и рушофилистични сърбежи и отклонения !
275
5
 
7
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: "НАРОДА АСФАЛТ НЕ ЯДЕ"Ами ако асфалтът беше по-качествен може би щяхме и да го ядем, ама нъцки, предпочитам да ям юфка - тя не е толкова къдрава колкото положения от бате Бойко асфалт!
274
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия освобождава три пъти България.....първият път - от турско, вторият - от българско и третия път от себе си - при Горбачов ! Амин !Дано не ни освобождава повече, че ще е последно !
273
5
 
13
 
! Отговори
SS преди 6 години
Разелянето на обществото продължава с пълна сила, не се учудвайте ако до някой ден почнат да избухат конфликти по повод Русия и запада.Аз лично съм на мнение , че руснаците не може да са заплаха за нас и бих го отстоявал до край, или докато някой не ме обеди в противното.
272
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руски нефтохим, проруски партии партии патерица на Русия в парламента, Руски поставени лица купуват Българската земя. Икономиката ние зависима изцяло от Русия, какво по трагично от това. Най-добре е тия РУснаци да вземат да инвестират в Камчатка и да оставят България намира.
271
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До морскиРадвайте се, че руснаци купуват некачествените апартаменти по моретов сравнение със землянките това са палати бе ушaнко
270
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НАРОДА АСФАЛТ НЕ ЯДЕчемодан, вакзал, масква и ше си хепи бе :)
269
3
 
10
 
! Отговори
Глупости преди 6 години
Доклад доказващ адекватното отношение на нашите политици към парите в брой.Браво, не знае че да си патриот е да служиш на чужди интереси.
268
3
 
5
 
! Отговори
Независим преди 6 години
И щерката му, и внучето му и сестра му, и цялата му политическа свита са "красиви и умни " като него - Б. Б." Кралят Слънце ". :-) Да вземат малко да се поогледат в огледалата и да търсят специалисти, защото имат крещяща нужда някой да им покаже как да се държат в обществото или изобщо да не се показват.
267
6
 
7
 
! Отговори
морски преди 6 години
Радвайте се, че руснаци купуват некачествените апартаменти по морето, щото и те ще се усетят както западняците.
266
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците са болни комунисти, а американците са извратени циганяЕ тва е истинатаСпоровете са излишниБългари, мислете за собствената си държава