Зеленчукът и месото в магазина - задължително от BG? Не, реши НС

Мнозинството отхвърли искането на БСП за промени в закона
13 сеп 2017 12:44,
27
Зеленчукът и месото в магазина - задължително от BG? Не, реши НС
Снимка: архив Булфото

Парламентът отхвърли предложението за задължителен минимум български храни в хипермаркетите. Промените в Закона за храните, внесени от БСП, предвиждаха изискването да е в сила за търговски вериги и магазини с над 2 милиона лева годишен оборот.

"За" въвеждането на задължителен минимален процент български продукти на щанда гласуваха 102 депутати от БСП, ДПС и "Воля". "Против" бяха  19, а 90 се въздържаха, съобщи БТА.

Промените на социалистите предвиждаха да се задължат големите магазини да предлагат минимум 51% пресни плодове и зеленчуци от България, най-малко 70% българско мляко и млечни продукти, над 25% месо и месни продукти от България, над 50% пилешко месо и продукти, произведени у нас и над 75% -  вино и спиртни напитки от България.

Още по темата

БСП обясниха, че искат промените, за да се даде на българските производители равен шанс пред вносителите на храни, голяма част от които се произвеждат в страни със значително по-високи субсидии.

Измененията предвиждаха и нови изисквания при използването на понятието "българско" - само когато за продукта е използвана българска суровина.

В становище по искането на социалистите от земеделското министерство обясниха, че държавите-членки не могат да приемат, нито да запазват национални мерки, които създават пречки пред свободното движение на стоки. Правилата на ЕС забранявали и страните да водят дискриминационна политика по отношение на храни от други държави членки.

Земеделското министерство е изработило свои промени в закона за храните, които чакали одобрение от ЕК.

По време на дебатите в залата социалистите признаха, че проектът им има пропуски, но призоваха той да бъде приет на първо четене, а преди второто недостатъците да бъдат отстранени.

Червените призоваха за защита на българския производител. "Искаме борба с монополите", каза Драгомир Стойнев и обясни, че този законопроект предлага достъп до качествена българска храна.

Делян Добрев от ГЕРБ обясни, че в парламента няма противник на българския производител. Според него, ако законопроектът бъде преработен между първо и второ четене, ще остане само първият и последният параграф.

"По този законопроект имате отрицателни становища от всички възможни институции, включително и от браншовите организации", обърна се той към социалистите. Той цитира месопреработвателите, според които у нас нямало толкова българско месо, колкото било заложено в закона.

"От Министерството и браншовите организации ви казват, че законопроектът ви ще доведе до дефицит на стоки и по-високи цени", обърна се още Добрев към левицата.

Жельо Бойчев от БСП обаче го репликира, че Съюз "Произведено в България" подкрепя законопроекта. "Няма държава от ЕС, която да не подкрепя собственото си производство", каза той и даде пример с Румъния и Франция. "Днес трябва да дадем много ясен сигнал за подкрепа на българските производители, които генерират и доход и заетост в България", каза още Бойчев.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки също подкрепи промените.

"В пленарната зала се каза, че тук няма противници на българските производители. Не само че има, но те са и отявлени врагове. Ако не беше така, положението на предприемачите щеше да цветущо", каза той и допълни: "Сигурен съм, че българският производител няма да допусне рафтовете в магазините да са празни, а ще ги напълни и то с качествена българска стока. Така ще изметем второто качество храни, с които ни заливат от Европа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
28
 
13
 
! Отговори
inatut преди 6 години
Трябваше да се приеме този закон на БйеСепето.Така в 21 в. България щеше да е единствената страна в Европа с дефицит, опашки, празни щандове и богата номенклатура.Гарантирано от ***!
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
102ма са готови да осигурят "гарантирано българска продукция от оранжериите на село Чайнъ" и транспорта до магазините, 19 души против лобирали за веригите магазини, пазара в Одрин и полските ябълко-печурки, а 90 въздържали се нямат акции в земеделски кооперации или кауфбилидл
3
5
 
15
 
! Отговори
Румениге преди 6 години
Значи, първо, за да се наблегне на българското трябва да има строги стандарти за качество, а не да ми слагате *** с govna и да ми викате, че било българско и качествено!
2
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Губи се смисъла от общия пазар в ЕС, с този странна тенденция да се издигат най-различни протекционистки бариери. Да не говорим, че самата идея безумна - това че в даден хипермаркет 50% от пилешкото месо, което се предлага е произведено в България, не означа че продажбите ще бъдат 50% българско и 50% вносно пилешко! Ако даден български продукт е неконкурентен, ако ще и 99% да се предлага от него в хипермаркетите, реално потребителите масово ще купуват онзи 1% вносен продукт.
1
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой никого не кара на сила да не си купува български стоки. Не знам защо някой трябва да ме кара на сила да не купувам вносни ако желая.