Зеленчукът и месото в магазина - задължително от BG? Не, реши НС

Мнозинството отхвърли искането на БСП за промени в закона
13 сеп 2017 12:44,
27
Зеленчукът и месото в магазина - задължително от BG? Не, реши НС
Снимка: архив Булфото

Парламентът отхвърли предложението за задължителен минимум български храни в хипермаркетите. Промените в Закона за храните, внесени от БСП, предвиждаха изискването да е в сила за търговски вериги и магазини с над 2 милиона лева годишен оборот.

"За" въвеждането на задължителен минимален процент български продукти на щанда гласуваха 102 депутати от БСП, ДПС и "Воля". "Против" бяха  19, а 90 се въздържаха, съобщи БТА.

Промените на социалистите предвиждаха да се задължат големите магазини да предлагат минимум 51% пресни плодове и зеленчуци от България, най-малко 70% българско мляко и млечни продукти, над 25% месо и месни продукти от България, над 50% пилешко месо и продукти, произведени у нас и над 75% -  вино и спиртни напитки от България.

Още по темата

БСП обясниха, че искат промените, за да се даде на българските производители равен шанс пред вносителите на храни, голяма част от които се произвеждат в страни със значително по-високи субсидии.

Измененията предвиждаха и нови изисквания при използването на понятието "българско" - само когато за продукта е използвана българска суровина.

В становище по искането на социалистите от земеделското министерство обясниха, че държавите-членки не могат да приемат, нито да запазват национални мерки, които създават пречки пред свободното движение на стоки. Правилата на ЕС забранявали и страните да водят дискриминационна политика по отношение на храни от други държави членки.

Земеделското министерство е изработило свои промени в закона за храните, които чакали одобрение от ЕК.

По време на дебатите в залата социалистите признаха, че проектът им има пропуски, но призоваха той да бъде приет на първо четене, а преди второто недостатъците да бъдат отстранени.

Червените призоваха за защита на българския производител. "Искаме борба с монополите", каза Драгомир Стойнев и обясни, че този законопроект предлага достъп до качествена българска храна.

Делян Добрев от ГЕРБ обясни, че в парламента няма противник на българския производител. Според него, ако законопроектът бъде преработен между първо и второ четене, ще остане само първият и последният параграф.

"По този законопроект имате отрицателни становища от всички възможни институции, включително и от браншовите организации", обърна се той към социалистите. Той цитира месопреработвателите, според които у нас нямало толкова българско месо, колкото било заложено в закона.

"От Министерството и браншовите организации ви казват, че законопроектът ви ще доведе до дефицит на стоки и по-високи цени", обърна се още Добрев към левицата.

Жельо Бойчев от БСП обаче го репликира, че Съюз "Произведено в България" подкрепя законопроекта. "Няма държава от ЕС, която да не подкрепя собственото си производство", каза той и даде пример с Румъния и Франция. "Днес трябва да дадем много ясен сигнал за подкрепа на българските производители, които генерират и доход и заетост в България", каза още Бойчев.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки също подкрепи промените.

"В пленарната зала се каза, че тук няма противници на българските производители. Не само че има, но те са и отявлени врагове. Ако не беше така, положението на предприемачите щеше да цветущо", каза той и допълни: "Сигурен съм, че българският производител няма да допусне рафтовете в магазините да са празни, а ще ги напълни и то с качествена българска стока. Така ще изметем второто качество храни, с които ни заливат от Европа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Kупувача , клиента трябва да решава не НС.Когато наще производители предложат нещо хубаво тогава и 100% ще е българско.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ще излезе ли някой от тези 90 да посочи реални и адекватни причини за въздържането им?
23
0
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Интересно как ще обяснят пишман-патриотите това, че не подкрепиха законопроекта, особено тези от Атака. Сидеров не веднъж е говорил за това, че западните вериги не купуват наши селскостопански стоки и от това губят нашите производители. А когато дойде ред да гласуват закон, който да ги задължи да го правят - ето те гласуват "въздържал се". За да угодят на кого?
22
2
 
8
 
! Отговори
до 19 преди 6 години
Ало, умнико, ти сякаш не си ял от "това което искат българите" както твърдиш тук, доставено от големите вериги.Там ще намериш толкова много ***, отрови, ГМО, палмово масло, а също плодове и зеленчуци с химически вкус, че свят ще ти се завиеПравил съм си експеримент да чета подробно висчки етикети, от стоки в някои от тези вериги. При това знам 4 езика и чета в оригинал. Мног опъти на етикета на Български са "спестени" нежелани неща и той е залепен върху чуждите текстове, за да не четеш там
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво друго можеше да се очаква от партия ГРОБ?Нали са се посветили да прислужват на задграничните си ментори и каквото им кажат, това правят?Нима някой е забравил, как се опитаха да пробутат ГМО в България. После пак го направиха, но по-финно - не можели да забранят да се внасят храни с ГМО за да ги ядем в България, въпреки, че официално е забранен вноса на ГМО.Същото правят и сега тези демагози.Пречат на вички опити да се защитим от монополите, особено хишническото им третиане на българите
20
1
 
11
 
! Отговори
Нинова преди 6 години
Защо няма българска верига от магазини който да предлагат само български храни?
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
25 кила ябълки от Гърция, 1кг от България, брой артикули 50/50 :)Да не се получи БГ производителя като види че със сигурност трябва да му купят нещо да дава *** си, защото големите са задължени да вземат нещо?п.п: зимата без плодове в България? Или на стелажа ще пише "очакваме зареждане" и така до лятото?
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 17: ходи и живей в гърция, за да пътуваш до Санданск да си купиш кашкавал....
17
3
 
10
 
! Отговори
Сега е 2017та преди 6 години
Е гати и пазарната икономика и всичко. Малко прилича на мерките от 80те за БГ музиката по радиото->4песни Роси Кирилова/една Си Си Кеч и, а народа пак намираше начин да слуша каквото иска! То лобисти има навсякъде, ама чак и за какво да харчим!!! Те утре ще искат колко да се къпем, колко ток да хабим, какви коли да караме....аааа не става тъй!
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
разбира се къде тогава ще се продават втори и третокачествените *** и то на цена като за нормална храна
15
13
 
3
 
! Отговори
Подкрепям вноса преди 6 години
Давам ви пример. Онзи ден си купих 10 кг БГ консервен домат. Еми той миришеше на лекарства и половината беше с гъсеници вътре. Вчера отидох специално до борсата в Дружба за да взема вносна консерва и всех гръцка. Значи уникално качество, вкус и ароматен домат си взех. Даже беше на по евтина цена отколкото БГ *** от женския пазар... Та вносният домат беше с по хубаво качество!!! Ето защо предпочитам вноса, защото има контрол и гръцката стока я по обичам от БГ, защото е по хубава...
14
1
 
9
 
! Отговори
куку преди 6 години
Правото е на купувача. Защо някой трябва да ми казва какво да купувам с моите пари.Типичен пример за празнодумство. Така може да стегнем Сомалия. Пречи Ви най-големия пазар в света ЕС чужди ***.
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В парламента няма противници на българското има лакеи на чуждото производство т.е има български предатели
12
1
 
15
 
! Отговори
ив преди 6 години
Ами как ще са доволни от предложението производителите на салами,след като основните им съставки са внесени третокачествени отпадъци,които ги смилат и тровят невинни?! Нямало достатъчно месо!! Ще има достатъчно българско месо и всичко останало,когато не се убиват законово и беззаконово българските производители. Вече стана вечна песен да се оправдават с "европейски правила без граници"! В Португалия видях,че почти всички търговски вериги са местни ,пълни с местни стоки. И те са в ЕС!
11
2
 
18
 
! Отговори
бай Петко преди 6 години
Нека да се направят магазини САМО за български хранителни стоки, а другите за любителите на европейските ***, нека да си стоят, да видим къде ще е по-големият оборот. Ама на тиквениците не им отърва, щото дядо Юнкер не разрешава. Той ли ще ни каже кога да си сайд.исваме жените !
10
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко, което не е измъдрено от ГЕРБ не минава, без значение колко добро е! И после обвиняват другите, че се конфронтирали.
9
4
 
8
 
! Отговори
брЕх преди 6 години
До анонимен 8.Или като "качествените колбаси "пълни с всичко друго само не и с месо,дето ни предлагат родните производители.
8
1
 
14
 
! Отговори
Дедо Юнкер от ЕС преди 6 години
Както любовникът на Суджука нареди.
7
31
 
12
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Пълна глупост. Животновъдството и зеленчукопроизводството у нас не може да осигури и една десета от потребтостите на пазара. Явно комунистите искат да ни върнат в соца.Молоумие.Алооо БСП , кога ще предложите нещо смислено?
6
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз търся качествени плодове,зеленчуци и месо независимо къде са произведени.Естествено ще ям полски,албански домати ако са по-хубави от българските и са ми по джоба.От Съюз "Произведено в България"трябва да им е пределно ясно, че само качествените продикти с постоянно подържано качество и нормални цени ще накарат българина да избере българското а никакви законопроекти няма да им помогнат за това.