МФ иска да ограничи плащанията в брой до 5000 лв.

Промяната е включена в данъчните закони за 2018 г.
Обновена: 15 сеп 2017 07:42 | 14 сеп 2017 22:13, Анисия Иванова
28
МФ иска да ограничи плащанията в брой до 5000 лв.
Снимка: Reuters

Министерството на финансите публикува днес на сайта си предложение за промяна на Закона за данък върху добавената стойност.

Промените са част от данъчните закони за 2018 г. и се искат заради необходимостта от прецизиране на разпоредби, които създават затруднения при практическото прилагане на закона, посочват от МФ.

С промените на Закона за ДДС ще има и промени в още няколко закона - Закона за акцизите и данъчните складове; Закона за опазване на околната среда и Закона за управление на отпадъците; Закона за корпоративното подоходно облагане; Закона за данъците върху доходите на физическите лица; Закона за местните данъци и такси; Закона за счетоводството, както и в Закона за ограничаване на плащанията в брой.

В предложенията за промени на последния закон се иска ограничаване на плащанията в брой в страната да се намали от 10 000 лв. на 5000 лв. Предлаганото ограничаване на плащанията в брой е в съответствие и с наложилата се практика в другите държави членки на Европейския съюз, където прагът за плащанията в брой е в диапазон от 2000 до 3000 евро, пише в мотивите за промени на закона.

Ограничението ще се прилага и в случаите на плащания в чуждестранна валута, когато левовата им равностойност е равна на или надвишава 5000 лв. по курса на БНБ в деня на плащането, посочват от МФ. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
45
 
8
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Ами правилно, аз мисля че това е едно добро решение. Така не можеш да плащаш с крадени пари, като не можеш да докажеш как си ги спечелил, нали?Така или иначе, вече всички превеждат заплатите ни по банковите карти, нали така?Тогава за какво ни е да плащаме с хилядарки които и без това ще ги изтеглим пак от банката? Нали така?Не разбирам, за какво е този рев? Освен ако не реват бандити, наркодилъри, наглите...
6
2
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо не настояват да се гарантират влоговете до пълния им размер. Или да няма такса за преводи?!?! Защо като изгори банката и аз да горя. Да чакам с години да ми се възстанови нещо?!? Нали е задължително да ги ползвам?!?!
5
2
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направо го забранете. Нали това е ултимативната цел. Напълно прозрачни *** за доене. А защо не непаравите един сайт да видим как харчите държавна пара, министерство по министвресто, община по община, институция по институция. На това му викам прозрачност. Не да следите колко килограма кашкавал е изял Иван и откъде си го е купил....*** е че никой не простестира, само тайно псуваме...
4
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На суджука комисионните са около милион на пет-шест дена. Как му ги плащат, а той как ги харчи? Сигурно по банка?
3
4
 
70
 
! Отговори
Банкер преди 6 години
Не е МФ. Банкерите са. В тази държава, те са най-силни! Прибират си взиманията преди държавата, а сега искат да прилапат и комисионните от всички плащания!
2
3
 
44
 
! Отговори
АВЕ преди 6 години
НЕ НИ ДРАЗНЕТЕ ВЕ, ЧЕ ЩЕ С ИХОДИТЕ ВЕ, ДОКОГА ЩЕ НИ ЛИТКАТЕ, БАЛАМИ ЛИ СМЕ? ЩЕ СЕ ИЗЛОЖИТЕ БАШ ПРЕД ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО С ПРОТЕСТИ, ТАПАЦИ!
1
0
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е как ще плащат хората откупите?