МФ иска да ограничи плащанията в брой до 5000 лв.

Промяната е включена в данъчните закони за 2018 г.
Обновена: 15 сеп 2017 07:42 | 14 сеп 2017 22:13, Анисия Иванова
28
МФ иска да ограничи плащанията в брой до 5000 лв.
Снимка: Reuters

Министерството на финансите публикува днес на сайта си предложение за промяна на Закона за данък върху добавената стойност.

Промените са част от данъчните закони за 2018 г. и се искат заради необходимостта от прецизиране на разпоредби, които създават затруднения при практическото прилагане на закона, посочват от МФ.

С промените на Закона за ДДС ще има и промени в още няколко закона - Закона за акцизите и данъчните складове; Закона за опазване на околната среда и Закона за управление на отпадъците; Закона за корпоративното подоходно облагане; Закона за данъците върху доходите на физическите лица; Закона за местните данъци и такси; Закона за счетоводството, както и в Закона за ограничаване на плащанията в брой.

В предложенията за промени на последния закон се иска ограничаване на плащанията в брой в страната да се намали от 10 000 лв. на 5000 лв. Предлаганото ограничаване на плащанията в брой е в съответствие и с наложилата се практика в другите държави членки на Европейския съюз, където прагът за плащанията в брой е в диапазон от 2000 до 3000 евро, пише в мотивите за промени на закона.

Ограничението ще се прилага и в случаите на плащания в чуждестранна валута, когато левовата им равностойност е равна на или надвишава 5000 лв. по курса на БНБ в деня на плащането, посочват от МФ. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Auto mat преди 6 години
Christianski teror v christianska darjava. Hem 100 procenta taksa za bankata, hem kat ti krade posle kasovata belejka...ste ima grajdanska voina v bg...kradlivite chengeta ste visnat na darvetata barabar s piloti i generali.
26
0
 
5
 
! Отговори
НО ПАСАРАН,КРАДЛИВЦИ преди 6 години
Няма да мине! Стига банките са обирали хората. На стотици милиони печалба са, *** кръвопийци. Тези такси, които събират при разплащане по банков път са в размер на милиони. Намалявайки ставката ще реализират двойна печалба, ей така от въздуха, за да покрият скапаната си фискална политика и да им пълним хазната, докато Боко и компания я изпразват в собствените си сметки и джобове.
25
1
 
10
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Значи като платя на някого два три пъти х 5К съм спазил закона.. Пак простотии в услуга на банките..
24
0
 
15
 
! Отговори
КТБ преди 6 години
Всичко се прави за приспиване на обикновените и печалба за крадците. За да забравим обира на века - КТБ. БНБ е вътре в играта. За да не носят отговорност правят разни реформички, закончета,. Лошото, че мислят че им вярваме.
23
2
 
4
 
! Отговори
до 22 преди 6 години
Безплатна банка при минусови интерес в момента от централната банка и липса на кредитен бум...Ходи се гръмне,те тез служители и офиси с песни ги подържат,да му е безплатно на ***....един път да стане всичко електронно и си абсолютна жертва на властимащите...имаш пари,нямаш пари...едно цъкане на бутонче...
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо лъжеш че е безплатно в Испания? Най фалиралите банки в Европа,пък безплатно.Много са им скъпи банките даже.Превод от една испанска банка до друга банка в Испания ми коства 74евро за по-малко от 10000 евро....Безплатно няма,такси по сметка,по карти,теглене от банкомат....банката е частна компания създадена да печели пари,няма подаръци...
21
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Испания за превод над 999? ти искат документи, ако внасяш или изнасяш банкноти от 500? им правят опис, и плащанията , ако се не лъжа са до 1500? . НО банковите услуги са БЕЗПЛАТНИ, сметката ми е без такса поддръжка, картата е безплатна, теглене безплатно, преводи до 50 000 в ЦЕЛИЯ ЕС също безплатно и ми връщат 1или 2% от фактурите за комунални услуги.В БГ се оказа , че имам такса за получаване на банков превод, и за да тегля от сметката също!!!!
20
0
 
23
 
! Отговори
Банкстерите преди 6 години
си починаха и започнаха старата игра "обери раята до последното петаче".
19
0
 
22
 
! Отговори
а банките и Боко преди 6 години
ще печелят още повече.............Боже, докога този комплексиран нарцис, ще определя съдбата ни?
18
1
 
38
 
! Отговори
другият преди 6 години
Номер 5 го е казал, няма какво да се добави, с две думи тоя хрантутник дето разпилява хорските пари безконтролно и се храни на нашата трапеза взел да ни брои левчетата, а нашите левчета дето ги събира не можеш да разбереш къде отиват и защо точно там отиват. Една таблица на Ексел не могат да пуснат за тия милиарди
17
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВикторВ Норвегия и Швеция от 2020 ще е забранено да се използва кеш...първо . не е вярно, че е "забранено". а това, че самите шведи не ползват кеш, е друг въъпросвторо. не може "да забраняваш" кеша, защото значи "да задължиш" хората да ползват услугата на една частна фирма, каквато представлява една бамка. а такова "задължение" противоречи на всякакви правни, морални, етични, лични и т.н. норми.
16
1
 
19
 
! Отговори
другият преди 6 години
*** лудницата ;) почти никоя държава в ЕС няма ракъя лимит, пък нашия министър даже ги е сметнал нещата в евро ;) abroad.cash/blog/cash-payment-limit-in-the-european-union/
15
23
 
5
 
! Отговори
Виктор преди 6 години
До Един българинТози въпрос не е за тук. Повечето от тях (<90)не са видели 5000 на куп. Прав си, ама трябва да отмине време. В Норвегия и Швеция от 2020 ще е забранено да се използва кеш. При нас параноя - за какво и е на банката да знае къде си харча 400 лева заплата...
14
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И след тази промяна , ще настъпи едно благоденствие на измъчения Български народ, каквото и не е сънувал . хахаха
13
0
 
49
 
! Отговори
Банки=бандити преди 6 години
Всичко това се прави не за благото на бюджета а за печалбата на банките,сега те пак притискат да се правят промени.
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 9Превод по банков път - НО БЕЗ ТАКСИ!!!!!!..викаш, само и само да е през бамка... е па нема да е през бамка...
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 10за 5001 лв?
10
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
никой не е длъжен да има бамкова сметка! Така ли е!?а щом е така, как тогава ще се разплаща 30 5001 лв?
9
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така се въвежда НОВ ДАНЪК . банките прибират комисионни за преводите и така оскъпяват всички плащания!!!!!!Превод по банков път - НО БЕЗ ТАКСИ!!!!!!
8
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Един българинПрав си, но ако плащам с крадени пари, последното, коеот ще мисля, ще е как да кажа на власите за транзакцията.