НС отхвърли ветото на Радев - без втора инстанция за екооценките

БСП заплаши, че ще даде закона на Конституционния съд
14 сеп 2017 13:26,
39
НС отхвърли ветото на Радев - без втора инстанция за екооценките
Снимка: архив "Булфото"

Депутатите отхвърлиха президентското вето и приеха отново промените в Закона за опазването на околната среда.

Със 138 гласа "за" парламентът подкрепи отново направените вече промени, с които отпада втората инстанция при обжалване на оценките за въздействие върху околната среда (ОВОС) за обекти от национално значение.

"За" отхвърлянето на президентското вето гласуваха депутатите от ГЕРБ, "Обединените патриоти", ДПС и независимият Ангел Исаев. Социалистите от БСП и "Воля" бяха против законодателните промени и в защита на ветото.

Още по темата

Промените в Закона за опазването на околната среда бяха приети от депутатите в края на юли. Дни по-късно обаче президентът наложи вето, за което настояваха екоорганизации. Мотивът на президента бе, че премахването на втората инстанция намалява защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност.

По време на дебата социалистите изтъкнаха, че премахването на двуинстанционния контрол руши основи и принципи в правото. Според ГЕРБ обаче целта е по-бързо да могат да се изграждат обекти с национално и стратегическо значение - магистрали, пътища, жп инфраструктура, тъй като в момента жалбите се точат с години.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заплаши, че ако отново се приеме закона, от левицата ще го внесат в Конституционния съд.

"Колко пъти си позволихме заради целесъобразност да погазим законосъобразност", попита Нинова и посочи, че по този начин се руши държавността и взаимният контрол между властите.

Народният представител от ГЕРБ Георги Марков пък напомни, че България е държава с правителствено управление, а не неправителствено.

"Протестърите си позволяват истеричен политически език. Да направят партии и да управляват. Да направят 3 инстанции, 30, да спрат лифтовете, да спрат и метрото", заяви Марков.

Шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че няма притеснения дали законът е противоконституционен и изтъкна, че той ще позволи да се движим в посока, която да гарантира развитието на регионите, когато става дума за национални обекти.

"Всички, които пътуват по пътя Благоевград - Сандански знаят с какво е извесетн този участък. Това е кървавото трасе на България. На всеки километър има по една каменна плоча кой е загинал там", каза Цветанов и така изтъкна важността за приемането на закона.

Според Пламен Христов от "Воля" наистина трябва да бъдат скъсените сроковете за обжалване, но не трябва да се премахва втората инстанция.

"Дали причината за забавянето е втората инстанция или мудните процедури в съдебната система? Вместо да забързаме всички процедури, решаваме да махнем втората инстанция. Следващия път да махнем и първата инстанция, ако е много бавна?", попита риторично той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
Farstvo преди 6 години
Edin majoritaren bg referendum i tesi mafiotski partizani deputati ste sa samo losh spomen ot ubiistven koshmar...
33
1
 
4
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ ЧАЛГАТА преди 6 години
НЕ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ Е ОТХВЪРЛИЛО ВЕТОТО НА ПРЕЗИДЕНТА, А ГЕРБАВИТЕ ПРОДАЖНИЦИ И ГЪРЧАВИТЕ ПАТРИОТАРИ, Т.Е. ПОРЕДНОТО ЖАЛКО ПРОДАЖНО "МНОЗИНСТВО".ИЗОБЩО ПРОДАЖНИЦИ СРЕД ГЕРБАВИТЕ И ПАТРИОТАРИТЕ- С ЛОПАТА ДА ГИ РИНЕШ. ДНЕС ЕЛИТА НА БЪЛГАРЯ СА МУТРИТЕ И ***. А ОТ НАРОДНОТО ИМ СЪБРАНИЕ КАКВО ДА СЕ ОЧАКВА, ОСВЕН ПОРЕДНО УЖАСНО ПРОПАДАНЕ НА ДЪРЖАВАТА
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СОБСТВЕНИКЪТ НА ГЕРБ върна комунизма в ЖАЛКА МАЙКА БЪЛГАРИЯ ! Няма съд , парламент .......има само ТИКВА !
31
5
 
3
 
! Отговори
Жалко… преди 6 години
Пак не случихме с президент. Боко пак опитоми поредния президент. Жалко...
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тройната коалицияГЕРБ + ДПС + "Патриоти"
29
2
 
2
 
! Отговори
Eihsi преди 6 години
Tam vse izbegali patienti ot razni bolnici li kovat bulzakonite?
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега тоя Андрей Ковачев дето бая се е ошкембил от "мъка"по отбрана на птичките и мравките да не земе да заслабне нещо и оня с вид на клошар Тома Белев и други знайни и незнайни екоталибани да не земе да им стане нещо,много се притеснявам.Крайно време е да се направи нещо против зелените мафиоти,тия буквално ако могат ще ни спрат развитието в името на стоножката!
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Г-н.Плевнелиев форевър.Му-ха ха
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** форевър!
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** да бе верно ! зелените що не си облекат народните носии и да протестират пред парламента ! ?
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая да си сложи колана и цип на устата,иначе лошо!
23
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Корнелия Нинова заплаши, че ако отново се приеме закона, от левицата ще го внесат в Конституционния съд.на тая кифла кой и обръща внимание?
22
7
 
7
 
! Отговори
Ddd преди 6 години
Е на НПОтата ще им секнат малко паричките няма начин, затова реват.
21
5
 
5
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Явно втората инстанция е най-удобна за купуване на.../гадост/ ! Паричките на швейцарите и БЕСЕПАРИТЕ /ДС/- са за "пречуквация" на чии интереси ...народните!/Буржоазната Социалистическа Пу..а не е народна/!?Президентът е самовлюбено парвеню / самолетоносец/ ! Лесно му беше срещу номенклатурен бабишкер-сега министър за "гъзолизеца храбър"! Само се информирайте за колко екологични зони биха могли да се борят Еко Лизо Лозите ...НО ТАМ НЯМА ПАРИЦИ ,А САМО БИТКА!!! Няма ги в отровените селища !
20
14
 
10
 
! Отговори
Червен бандит преди 6 години
Факт е, че обжалват фирми фантоми регистрирани с цел БСП да бави развитието на България и да загиват колкото се може повече млади хора в катастрофи, които и без това не гласуват за БСП.
19
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом да те оставят на работа в управяваните от ГЕРБ общини е нужно да имаш парийна книжка, нещо тотално е сбъркано :) Партийната книжка на ГЕРБ върши чудеса и урежда разни хора-нищоправци с високи платени постове
18
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалкият *** шапкар Радев в затвора!
17
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как се ликвидира корупция в БГ вариант - премахва се съдът, за да не пречиБългария - държава с мутренско управление ББ+Шиши, дружба навеки
16
0
 
11
 
! Отговори
антикомунист преди 6 години
Когато т.нар. народни избраници, решават не по волята на това да сехаресат на шефа , а по съвест-ако я имат- едва тогава можем да тръгнем напред. В конкретния случай-лишаването от право на обжалваен с мотив по-бързо производство означава, да лишиш хората от право на обжалване и да допуснеш да защитиш администрацията за зле свърщшена работа. С други думи - затова, че има катастрофи по пътищата и някой кара пил алкохол - да лишиш хората от леки коли и от право да карат.
15
0
 
4
 
! Отговори
Eridox преди 6 години
Ns bere dusha mai.