НС отхвърли ветото на Радев - без втора инстанция за екооценките

БСП заплаши, че ще даде закона на Конституционния съд
14 сеп 2017 13:26, Василия Пейчева
39
НС отхвърли ветото на Радев - без втора инстанция за екооценките
Снимка: архив "Булфото"

Депутатите отхвърлиха президентското вето и приеха отново промените в Закона за опазването на околната среда.

Със 138 гласа "за" парламентът подкрепи отново направените вече промени, с които отпада втората инстанция при обжалване на оценките за въздействие върху околната среда (ОВОС) за обекти от национално значение.

"За" отхвърлянето на президентското вето гласуваха депутатите от ГЕРБ, "Обединените патриоти", ДПС и независимият Ангел Исаев. Социалистите от БСП и "Воля" бяха против законодателните промени и в защита на ветото.

Още по темата

Промените в Закона за опазването на околната среда бяха приети от депутатите в края на юли. Дни по-късно обаче президентът наложи вето, за което настояваха екоорганизации. Мотивът на президента бе, че премахването на втората инстанция намалява защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност.

По време на дебата социалистите изтъкнаха, че премахването на двуинстанционния контрол руши основи и принципи в правото. Според ГЕРБ обаче целта е по-бързо да могат да се изграждат обекти с национално и стратегическо значение - магистрали, пътища, жп инфраструктура, тъй като в момента жалбите се точат с години.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заплаши, че ако отново се приеме закона, от левицата ще го внесат в Конституционния съд.

"Колко пъти си позволихме заради целесъобразност да погазим законосъобразност", попита Нинова и посочи, че по този начин се руши държавността и взаимният контрол между властите.

Народният представител от ГЕРБ Георги Марков пък напомни, че България е държава с правителствено управление, а не неправителствено.

"Протестърите си позволяват истеричен политически език. Да направят партии и да управляват. Да направят 3 инстанции, 30, да спрат лифтовете, да спрат и метрото", заяви Марков.

Шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че няма притеснения дали законът е противоконституционен и изтъкна, че той ще позволи да се движим в посока, която да гарантира развитието на регионите, когато става дума за национални обекти.

"Всички, които пътуват по пътя Благоевград - Сандански знаят с какво е извесетн този участък. Това е кървавото трасе на България. На всеки километър има по една каменна плоча кой е загинал там", каза Цветанов и така изтъкна важността за приемането на закона.

Според Пламен Христов от "Воля" наистина трябва да бъдат скъсените сроковете за обжалване, но не трябва да се премахва втората инстанция.

"Дали причината за забавянето е втората инстанция или мудните процедури в съдебната система? Вместо да забързаме всички процедури, решаваме да махнем втората инстанция. Следващия път да махнем и първата инстанция, ако е много бавна?", попита риторично той.


39
Още от
Напиши коментар Коментари
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 4, 5, 7, 8:
White widow, нали?
Най-готината трева в Източното полукълбо, няма две мнения по въпроса!
13
14
 
5
 
! Отговори
Капанар преди 4 месеца
Браво! На съвестта на льотчика остава да лежи забавянето на няколко проекта.
12
5
 
12
 
! Отговори
То6 преди 4 месеца
Какво очаквате от герб (гроб) да мисли за хората, за държавата
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Еми що не протестират? Няма кой да плати протеста май.
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Народният" представител от ГЕРБ Марков казал че България е държава с правителствено управление .... с парламентарно е, което е различно.

Как си позволявали разни граждани да говорят против волята на вожда ББ и неговите строителни далавери.

Този Марков да се прати в Северна Корея, там да лиже Ким Чен Ун
9
5
 
13
 
! Отговори
АМАН от ЦВетанов и преди 4 месеца
Цветанов е ДОКАЗАН ПРЕСТЪПНИК МАСОВ УБИЕЦ.ХАРЧИ хиляди милиони ограбени от НАРОДА ЗА НАГЛО ПРЕСТЪПНИ ЦЕЛИ.
8
1
 
5
 
! Отговори
АМАН от терористи преди 4 месеца
Всички полицаи от КАТ и други се следят като исключително опасни терористи масови убиици..Терористите от КАТ имат видимо тъмен цвят на лицата заради зомби озверяващи напитки .

Експерти да ги снимат в различни режими..Уврежданията са видими особенно заради зомби озверяващи спец напитки и микро чипове с които ги контролират за д а глобяват зверски ..
7
1
 
5
 
! Отговори
АМАН от наркомани преди 4 месеца
Експерти да видят тежките увреждания на огромни обемно по магистрали и главни пътища причинявани от милиони автомобили с включени зверски вредни скенери и фарове денем и нощем.Виждат се от Космоса перфектно..
АМАН от НАркомани на ВЛАСТ подава Европа..
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Целта е правилните хора да се нагушат с кинти!
5
2
 
3
 
! Отговори
STOP на МАгистрали преди 4 месеца
Белите високо вредни скенери/електрожени/ блокират съзнанието на водачите ..Забранените от ЗАКОНА холограмни оръжия лепени принудително на предни стъкла блокират периферно зрение..За масовите убииства по пътищата са ВИНОВНИ ПРЕСТЪПНИЦИ НА ВЛАСТ
МАгистралите трябва да се затворят веднага подава уплашено Тракия в момента ..Уврежданията са Страшни особенно на места с древни некомпенсирани останки от минала жестока агресия на врагове на земята с ползване на тежки вкл нуклеарни оръжия..\виждат се
4
2
 
3
 
! Отговори
JJIvanov Geolog преди 4 месеца
ПО пътя Благоевград САндански има древна АНОМАЛНА ЗОНА Активирана от зверски вредни скенери монтирани вместо безвредни жълти фарове на автомобили от от холограмни оръжия маскирани като "ВИнетки"
Масови убиици ползващи наркомани на власт с а принудили милиони водачи да увреждат тежко и завинаги Земята ни с включени скенери и фарове против мъгла денем вкл в ясно и слънчево време.
3
1
 
3
 
! Отговори
Браво! преди 4 месеца
Браво на Парламента и на Президента Радев, които се трудят неуморно и в силни, мъжки дискусии обсъждат и преценяват как да построят законите, които ще гарантират благопокучието на народа и евроатлантическата ориентация на България!
Браво!
2
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Личи си как ГЕРБ обслужва чужди интереси и отхвърля интересите на България !!!
1
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
MNOGO PROSTO RADEF NE STAVA ZA PREZIDENT I TRYABVA DA SI HODI.