Пряко или косвено: Русия не е заплаха за България!

Журналисти: Догадките са били извадени от контекста
14 сеп 2017 12:45, Петя Славова
114
Пряко или косвено: Русия не е заплаха за България!
Снимка: Reuters

Русия не представлява заплаха за националната сигурност на България. Около това заключение се обединиха журналистите Георги Коритаров и Валерия Велева, които коментираха в "България сутрин" дискутирания в пленарната зала доклад за състоянието на националната сигурност за 2016 година.

И двамата подчертаха, че правителството е органът, който може категорично да се произнесе дали Русия е заплаха за страната ни или не, но в доклада никъде дори не се споменавало - пряко или косвено - че България е конкретен държавен субект, чиято сигурност е застрашена от Русия.

Още по темата

"Абзацът започва с изречението, че действията на Русия са заплаха за една основна идея - за мирна и стабилна Европа. Едно е да си заплаха за основна идея, друго е да си основна заплаха. При това това разсъждение е направено в контекста на доклади и оценки, давани от ЕС като организация", посочи Коритаров.

Велева подкрепи казаното като добави, че дори и някои от депутатите, коментирали доклада в парламента, не са го чели, а това, по думите ѝ, било недопустимо:

"Както е недопустимо колегите журналисти, които вадят откази от доклада и манипулативно ги интерпретират и вадят в заглавия. Вчера министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, няма никаква конкретна заплаха за националната сигурност на България. Единствената заплаха за нас и Европа е радикалният ислям.

Аз бях заедно с министър-председателя в Кавала по време на подписването на меморандума с гръцкия премиер Ципрас. И двамата премиери казаха, че България и Гърция могат да бъдат мост между Русия и Европа. Е как тогава, ако Русия е заплаха за националната ни сигурност, ние ще я ползваме, ще бъдем мост към нея?", запита Велева.

По думите ѝ определени абзаци в доклада са копирани от изказвания на западни лидери, измежду които Джордж Сорос и Доналд Туск, които в свои изказвания поставят руския президент Владимир Путин до ИДИЛ в контекста на застрашаващите Европа фактори.

"Текстове, които изразяват буквално и само позиции на ЕС представят България като активен, дисциплиниран, послушен, разбира се без собствено въображение и принос, но послушен член на Европейския съюз. А това е и една от основните цели на България - да стане член на Шенген. Представете си, ако имаше някакъв разрез с европейските оценки и политики", посочи от своя страна Коритаров пред Bulgaria ON AIR.
 


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
Колкото и да триете,модератори,признателността на българите към освободителката ни-Русия,няма да изтриете!Това предайте и на господарите си-Со.ро.с и Т.у.ск
92
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 90
Бълнуванията ти са налудничави и гнусни! Ти на мен ли ще кажеш това? На мен, който съм получил образованието си и специализирал N пъти там? Който съм изкарал 6 години там? Яйчице на бълха, ти наистина много ни обичаха, с тяхната ирационална, възторжена, детинска обич! Думата "болгарин" отваряше всички врати! Пушка, ама нямам билет. "Раз ты болгарин, можно!". Билети за концерт на Датската кралска филхармония. Няма! "А, болгари!", и лелката измъква два билета. Примери - стотици!
91
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До пехотинец
"Пехотинецо", та ти даже не си държал пушка или автомат! Най-обикновено следпревратаджийско айно си! Пий си най-редовно хапчетата, ще направиш някоя голяма беля, боя се за околните, не за теб!
90
4
 
8
 
! Отговори
Реставратор преди 1 година
Цитат:
"Когато след години НРБ стане едно цяло със Съветския съюз, тя не ще загуби нищо от своя суверенитет и независимост, ще бъде във всяко отношение суверен и пълноправен член на общото семейство на съветските социалистически републики”.

Пленум на ЦК на БКП от 1963 год.
89
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Две руски гниди взели да ни разправят, колко миролюбима била Русия и колко много обичала България. Да, Русия обича България и българската земя, но не и българите и това трябва да бъде ясно на всеки истински българин! От Съединението до наши дни Русия е най-голямата заплаха за България и го е доказала, като е насъсквала русофилската пета колона да извършва преврати, атентати, политически убийства, признаване на част от българите за друга нация и отделянето и от българската и още много мръсотии.
88
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Де юре Русия не е заплаха за България, но де факто си е заплаха !
87
0
 
3
 
! Отговори
Гост преди 1 година
До Отговор
Че кой не иска това? Общи пожелания. Въпросът е, че не може да стане, защото има много преплетени чужди интереси тук. И трябва да си като кон с капаци, за де не видиш, че на никой не му пука за нас. От всички страни, без изключение.
86
9
 
6
 
! Отговори
П.Петров преди 1 година
Като сме се хванали за палците и Русия ни държи горивото за реакторите, нефта, газа, въглищата, колко да е заплаха за националната ни сигурност?
То българските путинофили това, че от Крмъл могат да ги опънат отзад във всеки един момент не ги плаши, дори им харесва още от 1944 насам ...
85
5
 
11
 
! Отговори
св. св Сорос и Туск преди 1 година
Ако свети Сорос и свети Туск, поискат от нас да не дишаме - тогава няма да дишаме. Колкото издържиме - толкова.
Щом нашите "Партньори" от САЩ казват:" визи за вас, тъмни балкански субекти такива ", това е Свято Слово и трябва да бъде изписано върху народното събрание, вместо "съединението прави силата"!
84
0
 
7
 
! Отговори
Дам преди 1 година
До Отговор
Европейска държава, свободна, със силна икономика и щастливи хора... Те са ти говорили за Швейцария, бе!
83
10
 
10
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
До Реставратор

Реставраторче! Помъчил си се да се представиш интелигентен, но си копирал дума по дума изказването на един английски "експерт по сигурноста в ЕС", публикувано в този сайт само преди три дни! Руските наименования на улици и площади, за които говориш умнико, са дадени от признателния български народ и не са в никакъв случай белег на окупация! А за храмовете и църквите какви други названия искаш освен православно -
славянски? Храм Свети Рейгън? Успение на пресвети Сорос?
82
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

ъхъ, в знак на протест срещу исляма руснаците вдигнаха джамия в Москва
81
7
 
8
 
! Отговори
Отговор преди 1 година
До Иван +62 Иване , живей си с твоята надежда , на никого не пречиш. Нашата надежда е силна европейска държава , свободна, със силна икономика и щастливи хора. Това е бъдещето , а ти се надяваш на миналото.Зорлем искаш да влезеш пак в затвора.
80
4
 
9
 
! Отговори
Браво бе! преди 1 година
пропо, как да рзбирам, че доклада съдържа предимно изказвания на Джордж Сорос?!!! Сорос ли вече пише докладите за националната ни сигурност???
79
14
 
6
 
! Отговори
Реставратор преди 1 година
Русия не е заплаха за България!

Че каква заплаха може да е Русия, та вие сте нейно притежание !
Я се огледайте само. Цяла България е осеяна с градове, села, паметници, булеварди, улици, площади, храмове, черкви и сгради носещи руски имена.
Погледнете центъра на столицата си ! Там почти няма да срещнете значим централен обект, който да има българско име.
PS: Дори Президентът и Премиерът на Република България се водят на руски адрес: Бул. Княз Александър Дондуков - Корсаков №1 и № 2.
78
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не се бърка СССР с Русия. СССР е най-големият враг на Русия - в мрака на болшевизма нашите братя руснаци дадоха 25 млн. жертви.
77
3
 
8
 
! Отговори
рускиня преди 1 година
До св.св.Маркс и Енгелс
----
"мотнголоиди"???? Ти видял как изглеждаха прабългари и откъде са дошли на земите на траките?
76
7
 
21
 
! Отговори
Така е преди 1 година
Заплаха е само за болните глави
75
2
 
10
 
! Отговори
До 74 преди 1 година
Глупоста която се манипулира много леко .)
74
32
 
15
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 1 година
Ако Русия не е заплаха,кой е заплаха??? Сенегал ли??? Цяло щастие е че нямаме обща граница с тия монголоиди...Иначе отново да сме изпитали "братската"прегръдка..