Заплаха ли? Русия е съюзник срещу тероризма, един необикновен съсед...

Вицепрезидентът Йотова и лидерът на ПЕС Станишев с добри думи за Москва
14 сеп 2017 14:33,
202
Заплаха ли? Русия е съюзник срещу тероризма, един необикновен съсед...
Снимка: архив, Булфото

Вицепрезидентът Илияна Йотова нарече Русия необходим съюзник за борбата с международния тероризъм и страна, с която Европа трябва да работи.

Още по темата
Йотова откри изложбата "Големите на 20 век" на художника Валентин Кардамски в парламента, а думите й идват ден след като повод за коментари стана докладът за състоянието на националната сигурност на страната ни през 2016 г. В него Русия се посочва като външнополитическа заплаха за България.

Според вицепрезидента, напоследък се изразходва прекалено много енергия за спорове и замеряне с квалификации в една или друга посока. 

По думите й санкциите, които ЕС наложи на Русия и нейната обратна реакция, не само не са дали резултат, а имат и негативен такъв.

Председателят на европейските социалисти Сергей Станишев също коментира доклада и каза, че той не смята Русия за основна заплаха за сигурността ни. Бившият премиер също уважи изложбата на Кардамски в парламента.

"Очевидно е, че заплахите са различни. Те идват от бежански и миграционни потоци, от тероризъм, който заплашва всяка европейска страна", каза той.

Станишев коментира, че влошените отношения между ЕС и Русия оказват влияние и върху нашите с Русия.

"Искам да кажа лично мнение – Русия за България винаги е била не просто обикновен съсед. В съзнанието на българите тя остава страната, която е дала най-много за освобождението на България от османското владичество с десетки хиляди руски войни. Ние винаги това ще го помним", каза председателят на ПЕС.

Според него, когато се формулират документи от страна на правителството, важно е да се отчитат и политическите послания. 

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира и образователните реформи в Украйна, според които се ограничава правото на малцинствата да учат майчин език.

"Тази реформа засяга не само България, но и другите малцинства. Украйна дължи отговор дали ще защитава правата на малцинствата или няма да го прави, дали ще има малцинства в Украйна или няма да има", коментира тя и уточни, че реформата вече се е случила, защото законът е гласуван на 5 септември в украинския парламент.

Според нея премахването на изучаването на майчиния език ще затрудни децата, които искат да учат в български университети.

Илияна Йотова коментира и изказването на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, който призова България и Румъния да влязат възможно най-бързо в Шенген. По думите й той не за първи път призовава за това.

"Лесно е да бъдеш председател на Комисията, да призоваваш за бързо приемане на двете страни в Шенген с ясното съзнание, че това зависи от пълното мнозинство в Европейския съвет и че ЕК няма никакви правомощия", поясни вицепрезидентът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 83Пълна глупост. Безработицата в момента е най ниската сиг от 30 години насам. Бизнеса масово неможе да намери кадри. Внася се работна ръка от Макдония и Украйна .Стига лъгахте по цял ден. ***.
72
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е добре. Означава, че в ЕС има конкуренция. Ще се появят нови фирми с нови работни места. Просто трябва да поучиш малко, а не да чакаш на стринка или баджанака да те "назначат".В неребе, нито една "фирма" (тогава им викаха заводи) не фалира.....и затова, накрая фалира цялата държава.
71
3
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Евроатлантиците и техните верни слуги искат послушна Русия.
70
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предния месец говоря с един спасител на басейна на хотел. Вика всяка година русначетаъа все по зле стават. Без пари идват ...купуват си евтин алкохол ...повръщат ...до обед неможем да ги вдигнем за плажа . Трагедия . Това е от устата на учител водещ руски групи .
69
0
 
3
 
! Отговори
Джурналяга преди 6 години
Видя ли тема за Русия из сайтовете, веднга я мятам и тук щото много се харчи. Фили и фоби я налазват като мухи л-но.
68
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-много плачкат за цоциализЪма и раззията, точно такива ле.кета, като кУрнелиа нинова, чието синче учи в Бъркли, САЩ и яде ката ден вредни ГМО храни.Лицемери от върховна класа!
67
0
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 69 (питане)Предварително се извинявам, недей да се обиждаш, но твоето питане ми изглежда меко казано... малоумно. Шегуваш ли се, или сериозно питаш?Първо: Това се нарича тавтология и по твоята обратна логика най-демократичната държава в света трябва да е Северна Корея, защото официално се нарича "Корейска Народно-Демократична Република", тоест, тройна тавтология.И второ: Кой те би по главата да мислиш че САЩ ни били "освобождавали" от нещо???Такива претенции има само Русия!!!
66
3
 
3
 
! Отговори
morelini преди 6 години
Русия никога няма да нападне България макар и да сме сега в НАТО.Има неща които не могат да се забравят.Има 2 велики сили Русия и Сащ и всеки гледа да привлече повече страни в лагера си.Лошото е че Е.С. не може да има собственно мнение без да се допита до САЩ.Вярно е че Демокрацията е хубаво нещо но не всички държави са готови за нея.Не съм прочел някъде да има изказване че така наречената Арабска пролет беше една Ужасна грешка.Те не разбират от Демокрация и ни напълниха с мигранти...Факт..
65
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 75 Това дето го пускаш всеки ден вечв месеци ... :)) Я пусни и колко умрели има в БЕЛЕНЕ :) Отвор ко.
64
6
 
4
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До Право Писов.---------------------------Доста оскъдно остроумие - обаче фактите са налице. Сащ е единствена държава която използа боен газ срещу мирни жители и взривява атомна бомба над градовете. Както бомбардираха и Сафия -та вземеш да оправиш цялостно си образование
63
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А когато бяхме с Русия имаше ли я заплахата да останеш без работа? Ежедневно десетки хиляди хора в България остават без работа. Мигът в който останеш без заплата и без работа направо ще се сринеш в пропастта и този момент ще дойде за всеки рано или късно. От оставането без работа до улицата разстоянието е средно 6 седмици - ако не си намериш нова работа за това време за каквато и да е заплата си на улицата. 24 процента от бездомните по улиците в България са висшисти с дълъг трудов стаж.
62
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 67Напротив сз през комунизма бях дете в края му ...И често нямаше за ядене много. Особено зимата. ТокА спираше и седяхме на студено . Парите за училище ...Мале Мале. . Да не им се налага на сегашните деца , които ходят с телефони За 1000 лв.Ти през комунизма знаеш ли кога щеше да ми дадеш 500 лв в джоба ??? :) ***.
61
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За Русия трябва да се говори като за умрял,само добро или нищо.
60
2
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Я, тази статуя пред Кремъл да не е на Владимир Путин? На него ми прилича май...
59
7
 
3
 
! Отговори
питане преди 6 години
Въпросът ми е следният: Защо нашите по-старши партньори от САЩ след като ни освободиха от червения ботуш решиха да прекръстят васалната си територия от Народна Република България на Република България? Както всички знаем, нашите по-старши партньори от САЩ са най-демократичната страна на света, а думата "демокрация" буквално означава народно ("демос") управление ("крация").
58
6
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Според моето скромно мнение, Русия не е никакъв съюзник! Русия е източник на тероризъм! Наред с други държави, като Афганистан, Саудитска Арабия, Ирак, Иран и Сирия, Русия също изнася радикален ислямски тероризъм по цял свят и затова е сериозна заплаха и за България.Но, в политиката трябва да правим мили очички на Русия, както САЩ прави мили очички на Саудитска Арабия.
57
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При падането на стените на един ЗАТВОР, каквото беше неребетУ, неминуемо голяма част от затворниците (особено по-младите и ставащи за нещо) хукват навън и в посока СВОБОДЕН СВЯТ - никога, към североизточния концлагер!Е за радост на бившите надзиратели, сега преквалифицирали се на охранители, има и такива (обикновено по-стари, уморени, необразовани и некадърни), които предпочитат да останат в бившия затвор, сега "управляван" малко по-мека от "охранителите", защото иначе ще изпукат от глад.
56
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 60Аз не съм нито платен , нито безродник. Написал съм конкретно ФАКТИ за идването на диктатура в България. Твойте факти ги няма в защита. Ти се явяваш безродника ...когато говориш без факти.
55
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До рускиняЗдр, много харесвам вашите златни бижута - руските обеци и пръстени. Като ходих на екскурзия в Съюза си купих комплект с рубин
54
14
 
10
 
! Отговори
ууу преди 6 години
До рускиняТези които пишат тук против Русия са безродни платени слууги. Информационна война с нечиста съвест.