Заплаха ли? Русия е съюзник срещу тероризма, един необикновен съсед...

Вицепрезидентът Йотова и лидерът на ПЕС Станишев с добри думи за Москва
14 сеп 2017 14:33,
202
Заплаха ли? Русия е съюзник срещу тероризма, един необикновен съсед...
Снимка: архив, Булфото

Вицепрезидентът Илияна Йотова нарече Русия необходим съюзник за борбата с международния тероризъм и страна, с която Европа трябва да работи.

Още по темата
Йотова откри изложбата "Големите на 20 век" на художника Валентин Кардамски в парламента, а думите й идват ден след като повод за коментари стана докладът за състоянието на националната сигурност на страната ни през 2016 г. В него Русия се посочва като външнополитическа заплаха за България.

Според вицепрезидента, напоследък се изразходва прекалено много енергия за спорове и замеряне с квалификации в една или друга посока. 

По думите й санкциите, които ЕС наложи на Русия и нейната обратна реакция, не само не са дали резултат, а имат и негативен такъв.

Председателят на европейските социалисти Сергей Станишев също коментира доклада и каза, че той не смята Русия за основна заплаха за сигурността ни. Бившият премиер също уважи изложбата на Кардамски в парламента.

"Очевидно е, че заплахите са различни. Те идват от бежански и миграционни потоци, от тероризъм, който заплашва всяка европейска страна", каза той.

Станишев коментира, че влошените отношения между ЕС и Русия оказват влияние и върху нашите с Русия.

"Искам да кажа лично мнение – Русия за България винаги е била не просто обикновен съсед. В съзнанието на българите тя остава страната, която е дала най-много за освобождението на България от османското владичество с десетки хиляди руски войни. Ние винаги това ще го помним", каза председателят на ПЕС.

Според него, когато се формулират документи от страна на правителството, важно е да се отчитат и политическите послания. 

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира и образователните реформи в Украйна, според които се ограничава правото на малцинствата да учат майчин език.

"Тази реформа засяга не само България, но и другите малцинства. Украйна дължи отговор дали ще защитава правата на малцинствата или няма да го прави, дали ще има малцинства в Украйна или няма да има", коментира тя и уточни, че реформата вече се е случила, защото законът е гласуван на 5 септември в украинския парламент.

Според нея премахването на изучаването на майчиния език ще затрудни децата, които искат да учат в български университети.

Илияна Йотова коментира и изказването на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, който призова България и Румъния да влязат възможно най-бързо в Шенген. По думите й той не за първи път призовава за това.

"Лесно е да бъдеш председател на Комисията, да призоваваш за бързо приемане на двете страни в Шенген с ясното съзнание, че това зависи от пълното мнозинство в Европейския съвет и че ЕК няма никакви правомощия", поясни вицепрезидентът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що не хванете да го уволните този велик журналист, дето всяка статия му започва с въпрос?
12
19
 
19
 
! Отговори
Тото преди 6 години
Защо не питаме по въпроса Полша, Унгария или Чехия, да видим те какво ще кажат. Или може би Литва, Латвия и Естония, ако щете и Финландия. Само в България останаха една шайка русофили дето ни дърпат към дъното. Корнелия да прати сина си в Русия и тогава да говори, ама май в Щатите е по -сладичко.
11
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доскоро бяха "братя" и с украйна но... трябва да се стои далеч от тази агресивна държава!
10
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да живей Бойко Суджуклията! Матрйала да се строява и да козирува!
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я ДНЕС бг са изживели катарзис.И вас ли ви хвана свински грип?спокойно свинският грип в момента го лекуват турски чакрачии
8
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ !PS: вижте Историята:През 1885 г. Аксаков пише в статия във вестник Русь думите: Всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или, по-ясно казано, те трябва да бъдат погълнати от русите
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** заглавия ли? Днес.бг има най кадърните журналисти, завършили престижни селски училища...
6
23
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
днес , в някакво активно мероприятие ли участвате ... днес няколко статии от национални предатели които ни убеждават че това дето виждаме не било вярно! Русия се опитва да ни анексира от над 100 години, още от съединението ни пречат в развитието
5
12
 
11
 
! Отговори
Браво! преди 6 години
Браво на българските социалисти, които героично и самоотвержено правят геройски гамбит, привличайки българските русофили и удавяйки ги заедно със себе си, само и само за да гарантират просперитета и правилната европейско-атлантическа ориентация на Родината си България, жертвайки смело дори собствената си кариера!Браво!
4
27
 
20
 
! Отговори
Пацu преди 6 години
Враг ли е Русия?Питайте Украйна...
3
5
 
27
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Боже Бойко ни пази,кръвното му понижи.Всемогъщи прави Боже,направи така да може,милиарди да изхарчи,враговете да срази.
2
24
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хахахах, на йотова и станишев ли да вярвам .... моля ви се ... нека се изкаже някой който не е бил цял живот на хранилка от Кремъл
1
20
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Moskva i plasta zaplatite na teia 2mata. Kak nqma da kajat dobri dumi.