Борисов обещава: Тол таксите се задават по родните пътища

1,5 млрд. лв на година ще влизат в хазната от събираните такси
Обновена: 16 сеп 2017 18:41 | 16 сеп 2017 17:02,
99

Снимка: Dnes.bg

Тол системата в България ще бъде готова до една година, заяви Бойко Борисов по време на инспекцията на пътя Пловдив – Асеновград.

По думите на премиера, благодарение на нея, ще се акумулират над 1,5 милиарда лева годишно, които ще отидат  за рехабилитация на пътищата, както и на изграждането на нови трасета. Очаква се новата система да обхване 80% от пътищата у нас. Срокът на пускане на системата зависи от избора на изпълнител за нейното изграждане.

Още по темата

"Кандидатстват едни от най-големите фирми, които се занимават с изграждане на тол системи в Европа", заяви край Пловдив премиерът Бойко Борисов.

Той е категоричен, че с новата система може да се финансира удвояването на Околовръстното на Пловдив, както и други важни пътища от републиканската пътна мрежа в областта.

Половината от трафика у нас е транзитен. Камионите преминават с еднодневна винетка от 10 евро. За сравнение по магистралата в Сърбия се плаща 70 евро, в Унгария 84 евро, в Словакия 110 евро, а в Австрия 115 евро.

С въвеждането на тол таксите у нас не е ясно колко ще струва преминаването от "Калотина" до "Капитан Андреево" например. За сходно разстояние от Виена до Залцбург това струва 110 евро за тол такси.

Още един нов проект ще съпътства изграждането на пътя Пловдив – Асеновград. Паралелно с реконструкцията на пътя убиец, ще се проектира и изгради нов лъч на Околовръстното шосе, който да се свързва с пътен възел Скобелева майка.

Проектът бе представен от кмета Иван Тотев и областния управител Здравко Димитров. По предварителни оценки цената на едното платно от новия лъч ще струва около 7 милиона лева за 6 километра участък.

Градоначалникът показа откъде ще минава пътят – през земеделски земи на територията на община "Родопи“. Бойко Борисов пък заяви, че са изградили много пътища и магистрали през полята и това няма да е пречка.

"Ще направим продължение на Околовръстното, което да  се свързва с надлез "Скобелева майка“, за да може трафикът, идващ от Родопите, да се пренасочва през алтернативния път“, коментира министър-председателят.

Още във вторник ще започне полагането на новата асфалтова настилка на пътя Пловдив – Асеновград, заяви изпълнителят на проекта инж. Юлиян Инджов. Той за пореден път изказа мнение, че проектът ще бъде направен предсрочно – до края на годината.

Премиерът изрази задоволство от темповете на работата по трасето, по което ежедневно минават над 24 000 автомобила.

"Строежът на пътя Пловдив-Асеновград върви с добри темпове. Като направиш нещо ново веднага се вижда старото, ненаправено. Околовръстното шосе е на повече от 40 години, а Пловдив е от градовете с най-голям икономически растеж и бизнесът, и износът с тировете е огромен“, заяви Борисов.

"Индустриалните зони около града се разраснаха значително и със съществуващото шосе сме осигурени основно запад София и интермодалния терминал. Но в посока изток – Бургас и на север Варна, Шумен и Велико Търново движението минава през града, тъй като е най-удобния маршрут“, посочи кметът.

"Прекрасно е, че заедно с премиера търсим решение на общите проблеми на града и както той спомена Пловдив е един от градовете, който генерира значителна част от БВП на страната“, допълни той.

По проект на Околовръстното шосе и Асеновградско ще бъде изградено кръстовище с кръгово движение. Бъдещата пътна връзка – продължение на Околовръстното и връзката с пътен възел Скобелева майка преминава през земеделски земи, за които ще бъде стартирана процедура за отчуждаване. По този начин трафикът, който ида от Родопите в посока столицата и морето няма да преминава през Пловдив.

Паралелно с това ще се работи и по изграждане на локалните платна, успоредни на Асеновградско шосе, за да може хората, които работят в Тракия икономическа зона, да имат по-лесен достъп до производствените компании, разположени по оста Пловдив-Асеновград.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
28
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Ако целта е да се подобри таксуването на турците нека въведът винетка която се проверява дистанционно (детектори над пътното платно) както е в Унгария мисля. Ако нямаш, те чака патрулката по-надолу по пътя и те глобява. В плюс да увеличат еднодневната винетка за камиони.
22
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1926Прост си ти! Taка ще е само в началото. Зарибявката нали знаеш как става?! Първо за камионите, а след 2-3 години и за колите. Ония иидиоти отгоре знаят как тънко да прокарват мръсните си трикове.
21
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Кандидатстват едни от най-големите фирми, които се занимават с изграждане на тол системи в Европа"Под това мото за най-най-великите чужди инвеститори, българската икономика бе разпродадена и унищожена. От 20 години тежки неотговарящи на изискванията чужди камион рушат пътищата ни, тровят въздуха ни и ни трепят по пътищата. Тоя сега ще даде на чужда фирма да събира парите. Също като с ерепетата, все едно да си назнача някой у дома на *** да ми взима по 50ст.
20
26
 
7
 
! Отговори
1926 преди 6 години
Ей прости хора,с луд можеш да се разбереш с *** никога.Колко пъти трябва да се каже за да разбере Бай ***,че заплащането на изминат километър ще е за над 3.5 тона,а до 3.5 ще е пак с електронна винетка,която ще е на същата цена.
19
3
 
21
 
! Отговори
работещ-беден43358 преди 6 години
Асфалтмайстор и гербарю.Тол-таксиджия и гробарю.Пусни ме в аванс да мина.Ще ти плащам догодина.
18
2
 
17
 
! Отговори
до газаджия преди 6 години
както е тръгнало скоро и газ няма да има ...
17
21
 
8
 
! Отговори
до газаджия преди 6 години
Като нямаш пари, няма да караш.
16
4
 
39
 
! Отговори
Gaskoing преди 6 години
Боко само за такси мислиш... а за заплати и доходи на хората не мислиш
15
31
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората са доволни от правителството и ще платят щом е нужно за държавата, до 10 ст на километър е нормално. Народа подкрепя Бойко, който е против е предател.
14
8
 
37
 
! Отговори
Газаджия преди 6 години
тол такса - 5 стотинки на 1 км.София - Бургас 400 км * 0.05 лв = 20 лв. Да дам 20 кинта за толове???Че на мен газта ми до морето е толкова, тия луди ли са?!
13
0
 
51
 
! Отговори
nikname преди 6 години
Тол системата ще я направи държавата и после ще я "продаде" на подходящ "инвертор", който само ще събира парсата. Дано не съм пророк.
12
1
 
45
 
! Отговори
Темида преди 6 години
За да се въведат тол такси за автомобилите трябва да се премахнат винетките.Записано е в закона.
11
2
 
35
 
! Отговори
Бургазлия преди 6 години
Ако въведат тол такси и за колите, хващам си подбалканския път за София и не ми трябва магистрала Тракия.
10
2
 
47
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Всичко хубаво, но как щеобясиш на българския народ защо трябва да приватизираш тол системата, искаш да подариш пак на чужди баш бозуци 1,5 млр? За това няма пенсии тука всички вечни бизнеси ги дадохте на чужденците, после връщат само смешни заплати и нищо друго, вик, електроразпределението, рудни концесии със смешни такси от 2 процента! Годишно всички приходи от концесии са колкото на паркинги и гаражи! В норвегия и русия в пенс фондове се очислява от всяко подземно богатство щото е публично
9
28
 
6
 
! Отговори
Petrov преди 6 години
До анонимка Пари за мляко нямаме, но интернета го плащате иначе :D
8
1
 
37
 
! Отговори
toto преди 6 години
Бойко, ти обеща да се оправи пътя Русе-Бяла ! Е хайде де ,колко хора трябва още да загинат, че да се оправи ...?
7
1
 
58
 
! Отговори
луди преди 6 години
Борко, то и с вдигането на винетката щяха да се съберат някакви милиони, които да отидат за ремонт на хиляди км пътища ;) посмали малко с тия глупости
6
9
 
44
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Пътища, плащане, глад идва глад.Стигнахме някъде, после назад.Правиме нещо, после назад.Мафия, кражби, глад идва глад.
5
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ало Ваньо..."
4
0
 
56
 
! Отговори
don преди 6 години
Турците като минаваха тази година през България не видях на една кола винетки.Държавата колко губи никой не контролира ако хванат някой пенсионер пътуваш между две села без винетка полицията го изкарва най големия престъпник.Турците как плащат тол таксите в Сърбия и Хърватска В Словения ако неси купиш винетка на границата след около 5 километра има постове и ти правят проверка и съответно те глобяват жестоко. Хърватска 20 Е . Словения 15 ЕБългарската държава колко губи всяка година от такси