Радев недоволен: Лобисти върнаха в началото конкурса за изтребителя

Това застрашава да приземи окончателно авиацията ни, смята президентът
Обновена: 16 сеп 2017 14:32 | 16 сеп 2017 13:27, Красимир Ангелов
151

Конкурсът за новите изтребителите вече се връща в изходна точка и това застрашава окончателно да приземим 100-годишната си авиация, обяви президентът Румен Радев пред журналисти в Борисовата градина, където се включи в кампанията на bTV "Да изчистим България заедно".

"Лобистите постигнаха своето и конкурсът се връща в началото, което застрашава да приземи окончателно стогодишната ни авиация", заяви държавният глава в коментар на изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет.

Още по темата
Румен Радев бе категоричен, че е задраскан трудът на военните експерти, както и очакванията на военните летци и инженери за навременно решаване на този проблем. Президентът заяви, че очевидно целта на създадената парламентарна комисия, е да бъде използвана за трибунал за политически цели.
 
Попитан дали всичко по процедурата се връща в изходна точка, президентът коментира, че няма никаква яснота кога и как тя ще продължи. "Ако си решил да не инвестираш в сигурност, намираш начин и поводи да протакаш", посочи още Румен Радев.
 
В отговор на въпрос дали ще подпише указ за назначаване на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд, президентът отбеляза, че най-логично е новият председател да бъде избран от новия състав на Висшия съдебен съвет. "Старият състав вече излъчи своя кандидат. Ако му дадем шанс да бъде потвърден и от новия състав на ВСС, то неговият авторитет ще бъде още по-голям", каза държавният глава.

Радев коментира и противоречията между БСП и ГЕРБ за антикорупционния закон, като по думите му единственият консенсус, който може да бъде постигнат, е да се отговори на очакванията на българския народ.

"Очакванията са да има безкомпромисно отношение към корупцията по най-високите етажи на властта. За мен това означава, когато имаме сигнал за корупция в крупна обществена поръчка, там вече да има орган, който проактивно да събира и проучва информация, да анализира фазата на подготовка на самата поръчка", посочи президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари