Борисов срещу Радев: Шеф на ВВС или президент на всички?

Премиерът отрече упреците за лобизъм около изтребителите
Обновена: 18 сеп 2017 14:49 | 18 сеп 2017 14:49,
250
Борисов срещу Радев: Шеф на ВВС или президент на всички?
Снимка: БТА

Отношенията между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев отново се изострят. Поводът за пореден път е закупуването на изтребители за армията.

"Отнасям се с голямо уважение към Румен Радев, но той вече не е шеф на ВВС, а президент на всички българи", каза министър-председателят днес.

Така той отвърна на упреците на държавния глава от събота, че лобистите са победили по темата с изтребителите. Така Радев разкритикува работата на временната комисия в парламента, която излезе с предупреждение, че може да се наложи процедурата за закупуване на изтребителите да се пренапише.

Още по темата

"Казва, че искам да проваля или сме подвластни на лобисти, а аз не съм. За 1 месец едно служебно правителство направи сделка за поне 3 млрд. 16 години се пазарим за изтребители, можеха да изчакат 16 дни", коментира още Борисов днес, цитиран от "Фокус".

Той обясни, че парламентът прверява дали двата изтребителя, които се обсъждат за закупуване, са единствените взможни.

"Няма някой, който да каже, че един F-16 да речем или други самолети да не са също участници в този конкурс. Не са втора ръка, защото има и нови. Като са по-скъпи има едни "Скорпион" пък за 20 млн. евро. Защо не вземем тях? Защо изведнъж се хвърлихме на най-скъпите самолети? Когато правим обществени поръчки, какви взимаме? Шкоди, Фолксвагени", коментира Борисов.

Той допълни, че Чехия и Унгария не са платили като нас 1,3 млрд. за американски централи, 1,2 млрд. за "Белене" само миналата година.

"Ако не ги бяхме платили с тези 3 млрд., щяхме да купим самолетите. Ще вземем самолети, но моряците искат и кораби. Когато дойде първото правителство на власт, купихме "Спартан", платихме "Пантер", "Кугър". Даже два еърбъса платихме правителствени. От къде да вземем повече? Искам да ги купим днес и ще опоскаме целия фискален резерв. Само че това се наблюдава от тези, които очакваме да ни поканят в чакалнята на еврозоната", допълни министър-председателят.

Той обясни и че в същото време ЕК разработва цял план, по който може да бъде финансирана отбраната.

Борисов обясни, че "Грипен"-ите са без въоръженията. "Веднъж купувахме едни "Спартан"-и без нищо, едни "Кугър"-и без въоръжения. Мога да хвана бас, че "Грипен" са без въоръжение", допълни той.

На въпрос колко време ще отнеме връщането на процедурата по избор на самолет на ниво "оферти", премиерът отговори: "Не се занимавам с оферти. Не съм лобист и не мога да кажа, че за 1 месец мога да направя подобно нещо. Който може, да го направи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
31
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както винаги е напълно прав!Когато се харчат толкова много обществени пари е най малкото редно да се внимава какво се купува!Да не казвам че служебния кабинет направи най голямата корупционна сделка на века с бързането си което по принцип е не оправдано!Тяхната задача по конституция е съвсем друга,да проведат редовни и честни избори и нищо друго!Май корумпираните са от лагера на президента!
8
1
 
32
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Боко е почивал,докато е...работил.Тези бузи,които е...отпрал,не са от преумора,или кахърно...сърце.Колкото до...изтребителите,сигурно има лобизъм,но той е...срещу Грипените,в полза на...тези на които се...кланя зад океана.
7
1
 
18
 
! Отговори
До 6 преди 6 години
Еврейския конкгрес ако е имал събрание за Ирина Бокова, то не е било за да я поливат с мед, а да я обливат с кал и да мисляят как да се избавят от нея.Тя прие много решения неугодни на евреите, включително за Палестина, така че гербаджии и западняци, дръжте си пропагандата далеч от Ирина Бокова.
6
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На 17 септември световният еврейски конгрес е имал специално събитие в чест на Ирина Бокова ?!!!!На кого служим????
5
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суджу, президентът е върховен главнокомандващ на въоръжените ни сили.
4
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как откъде бре, че колко млрд. кредити изтегли?хайде вземай щайгите F-16 като толкова знаеш, пък после ще му мислим.Пак другите са му виновни и последните 7-8 години той управлява ...
3
6
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев е президент на всички българи,но ти не си премиер на всички българи.Него народа го избра директно с над 2 милиона гласа,а ти си купи държавната администрация,олигархията и малцинствата,затова победата ти е спорна и самочувствието ти без покритие.
2
3
 
62
 
! Отговори
погнусен преди 6 години
Радев не е взел 26млрд заеми на наш гръб. Не е повишавал водата в София от 58ст на 2.78лв. Не е лобирал за клонове на банки по РПУ-тата. Не е ходил на отчет в САЩ. А като пилот най-добре знае за самолетите. Той не дава акъл какви пожарни да се купят. Макар, че като се замисля ако даде, може би пожарникарите нямаше да са недоволни и да стачкуват!
1
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов - битата карта на мутроуправлението