Борисов срещу Радев: Шеф на ВВС или президент на всички?

Премиерът отрече упреците за лобизъм около изтребителите
Обновена: 18 сеп 2017 14:49 | 18 сеп 2017 14:49,
250
Борисов срещу Радев: Шеф на ВВС или президент на всички?
Снимка: БТА

Отношенията между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев отново се изострят. Поводът за пореден път е закупуването на изтребители за армията.

"Отнасям се с голямо уважение към Румен Радев, но той вече не е шеф на ВВС, а президент на всички българи", каза министър-председателят днес.

Така той отвърна на упреците на държавния глава от събота, че лобистите са победили по темата с изтребителите. Така Радев разкритикува работата на временната комисия в парламента, която излезе с предупреждение, че може да се наложи процедурата за закупуване на изтребителите да се пренапише.

Още по темата

"Казва, че искам да проваля или сме подвластни на лобисти, а аз не съм. За 1 месец едно служебно правителство направи сделка за поне 3 млрд. 16 години се пазарим за изтребители, можеха да изчакат 16 дни", коментира още Борисов днес, цитиран от "Фокус".

Той обясни, че парламентът прверява дали двата изтребителя, които се обсъждат за закупуване, са единствените взможни.

"Няма някой, който да каже, че един F-16 да речем или други самолети да не са също участници в този конкурс. Не са втора ръка, защото има и нови. Като са по-скъпи има едни "Скорпион" пък за 20 млн. евро. Защо не вземем тях? Защо изведнъж се хвърлихме на най-скъпите самолети? Когато правим обществени поръчки, какви взимаме? Шкоди, Фолксвагени", коментира Борисов.

Той допълни, че Чехия и Унгария не са платили като нас 1,3 млрд. за американски централи, 1,2 млрд. за "Белене" само миналата година.

"Ако не ги бяхме платили с тези 3 млрд., щяхме да купим самолетите. Ще вземем самолети, но моряците искат и кораби. Когато дойде първото правителство на власт, купихме "Спартан", платихме "Пантер", "Кугър". Даже два еърбъса платихме правителствени. От къде да вземем повече? Искам да ги купим днес и ще опоскаме целия фискален резерв. Само че това се наблюдава от тези, които очакваме да ни поканят в чакалнята на еврозоната", допълни министър-председателят.

Той обясни и че в същото време ЕК разработва цял план, по който може да бъде финансирана отбраната.

Борисов обясни, че "Грипен"-ите са без въоръженията. "Веднъж купувахме едни "Спартан"-и без нищо, едни "Кугър"-и без въоръжения. Мога да хвана бас, че "Грипен" са без въоръжение", допълни той.

На въпрос колко време ще отнеме връщането на процедурата по избор на самолет на ниво "оферти", премиерът отговори: "Не се занимавам с оферти. Не съм лобист и не мога да кажа, че за 1 месец мога да направя подобно нещо. Който може, да го направи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
6
 
5
 
! Отговори
до 129 преди 6 години
До До 103Леко бре, чичко Снагов, ще ти падне ченето:)) И като нямаме граница с Русия що всеки ден вдигаме самолети да прехващат руските?
128
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Не са втора ръка има и нови" , казва ББ. Но не уточнява , че искаха да ни пробутат втора ръка Ф-16, които утре трябваше да ги приземим и да ги нарежем на скраб. Целта е е да угодим на САЩ и на малките деца им стана ясно. защо американците не ни предложат нови самолети на същата цена на Грипените , а стари с изтекла годност!!! Така , че когато се обясняваш много миреше на лобизъм.
127
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВАШАТА БЕЗКРАЙНА ЛАКОМИЯ НА ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ ДОВЕДЕ НАРОДА ДО КРАЙНА СИРОМАШИЯ ! ГОСПОД ДА ВИ СЪДИ !ЧУДЯ СЕ КОГАТО ПИЛЕЕГЕ НАРОДНАТА ПАРА ЗА ЛЮБОВНИЦИ И ХОБИТА ДАЛИ НЯКОГА СЕ СЕЩАТЕ ,ЧЕ ТЕЗИ НА КОИТО ИМ СМЪКВАТЕ КОЖИТЕ ГЛАДУВАТ,САМОУБИВАТ СЕ И ВИ ПРОКЛИНАТ ?
126
0
 
6
 
! Отговори
do 132 преди 6 години
До До 125Та на какви самолети минава НАТО след 4 г????:))
125
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо са ни толкова скъпи изтребители, ракети със среден радиус на действие ни трябват. Кого ще нападаме с тези самолети? Едно добра ПВО и ще ни бъде много по-евтина. Както си имахме ракети ди беше ОК. Турция си траеше и не се дървеше. Милиарди за самолети, луда работа!!!
124
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВИДЯХМЕ ТЕ БОЙКО...8 ГОДИНИ ХВАЛБИ И ОБЕЩАНИЯ А НАРОДА ЗАТЪВА ВСЕКИ БОЖИ ДЕН....НАПРАВО БЪЛГАРИЯ Е ЗА ОПЛАКВАНЕ ,А ТИ НЕ СПИРАШ ДА СЕ ХВАЛИШ....ЗАЩО БЪЛГАРИЯ ОБЕЗЛЮДЯВА И ТУК ОСТАНАХА САМО ПЕНСИОНЕРИ И РОМИ ? ДАЛИ ЗАЩОТО ТИ ЗА 8 ГОДИНИ НАПРАВИ ЧУДЕСА ? НАГЛОСТТА И ЛАКОМИЯТА НА ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ Е БЕЗКРАЙНА ! СРАМОТА !
123
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На задниците си *** нямаме,самолети ще купуваме?
122
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 127ПреЦедентът беше преди Радев да встъпи в длъжност. Просто на Бибитко не муе суперудобно, че има някой, който гласно се противопоставя на идиoтиятa Му, както и на пaсминaта ГЕРБ
121
6
 
17
 
! Отговори
PILOT преди 6 години
Този вече прекали !!!Оставка !!!
120
4
 
25
 
! Отговори
а преди 6 години
Как Президент на всички ?ББ не помни ли, че Плевнелиев заявяваше постоянно, че е президент на ГЕРБ ?
119
6
 
11
 
! Отговори
До 125 преди 6 години
F 16 - BEST OF THE BEAST!!!Затова НАТО има план до 4 години да престане да експлоатира тези ръждиви тенекии.Да не забравяме, че ни набутват и N-та ръка от тези ***.Тоест това е най-доброто, ако ще купуваме въздушни мишени за нашата военна авиация.
118
2
 
23
 
! Отговори
До 127 преди 6 години
Е, кой "върти държвата"?!? Американското посолство, новия Уорлик или какъвто клоун са сложили да управлява нашите управници, като домашна прислуга.Освен това големият приятел на Турция - Бойко Борисов.
117
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Старшината в казармата беше по-умен от този чичка.
116
28
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румен паВеТо, както е по известен прецедента, може да си мяУчи колкото си иска !!! Порязаха му ветото, лишиха го от комисион общо взето си го държат там в ниСкото където му е мястото. Няма спор кой върти държавата.
115
5
 
19
 
! Отговори
Джо преди 6 години
Грипен са най-добрия възможен избор за Бя но явно има едни комисионни за усвояване
114
8
 
31
 
! Отговори
Един от наглите преди 6 години
Много лошо гледа тоя... ама виж на Пеевски не смее да отправя такъв поглед! Ми как ще смее кат оня го държи за топките. Имат му цялото досие,какви ги е вършил преди и сега.
113
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Приберете го този, където му е мястото, че при всяко отваряне на устата си бълва глупост след глупост... Лудници и затвори чакат от години като гледат досието му и на тези на съпартийците му!
112
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гюнтер е прав, този Олиго до какви ли дълбочини на мисълта Му ще ни докара? За тотален резил и подигравки сме не само в ЕС, по цял свят и то основно заради него и Цецо Цървуланов. Бай Тошо беше недоучен но хитрец, даваше мигач наляво, караше направо. От всичко гледаше за българина. Този сдрусан човечец, изтрещял, преуморен, защото иска всичко сам а няма интелект и доверие, заобиколен от слуги - верни но прости, заби България в нищото. Бай *** на 21 век, май така, а?
111
5
 
22
 
! Отговори
9689 преди 6 години
Дето мутра ама и *** ***.
110
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 20 атомни бомбиЗа какво са ни самолети?на вас ви трябва по една лопата в челото и да ви заравят в най-близката канавка.