Борисов за "Враг ли е Москва": Русия ще се цели в нас, има ли война!

Премиерът: Следваме стратегията на НАТО, но и поддържаме дружба с Русия
18 сеп 2017 12:30,
388
Борисов за "Враг ли е Москва": Русия ще се цели в нас, има ли война!
Снимка: архив Булфото

Ако стане война, руските ракети ще са насочени към България. Така премиерът Бойко Борисов коментира присъствието на Москва в списъка със заплахи за страната ни, изготвен от правителството.

За документа се разбра миналата седмица, когато избухнаха и задочни спорове между леви и десни по темата.

Според едните Русия е в обтегнати отношения с НАТО и това ни застрашава, а според други Москва е наш съюзник срещу тероризма и съсед.

"Чух и уважавания от мен Сергей Станишев да говори, че Русия не е наш враг, а в същото време ние сме в НАТО. Това са две изцяло противоречащи като военна доктрина тези. Има държави, които не са в НАТО, преценили са, че ще водят такава политика и няма да бъдат в НАТО. България е в НАТО", коментира Борисов пред bTV.

Още по темата

Той допълни, че във всички изказвания на всички стратези по време на всички срещи на НАТО Русия се сочи за основна заплаха за пакта.

Според Борисов няма как да сме част от Европа, където се провеждат най-мащабните натовски учения и да казваме, че Русия не са ни враг.

"Това е доктрината НАТО. Ако стане война, руските ракети са насочени към България. Те не са насочени само към един фланг, различен от нашия. Тук е проблем, че и Турция е в южното крило на НАТО до нас, а в същото време с основните страни от ЕС тя е в най-тежък конфликт от много години насам. Затова ние много прагматично казваме: "Пази Боже да стане война", каза още министър-председателят.

Той обясни, че затова е настоявал пред НАТО да няма флотилия в Черно море.

"Но в доктрината ни – ако стане война, ние ще се бием на страната на НАТО. В същото време имаме голям интерес руските туристи да посещават България. Вече две години президентът Путин си спазва уговорката, която имаме. Европейският газов хъб "Балкан", за да стане мощен, ни трябва и руска газ, освен азерска, румънска, от нашите "Хан Аспарух" и "Терес", обясни Борисов.

Той обобщи, че когато сме в НАТО, трябва да се водим по стратегията, която отчита заплахите, ако стане война. В същото време той обясни, че България води прагматична дружба с Русия.

"Аз и с Ципрас сега говорих, и с други – догодина по време на нашето председателство, дай Боже и Минският процес да се усили малко – ние трябва да говорим и за махане на санкциите", каза премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


388
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
276
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До дъртУчи история и не говори глупости. Кажи конкретно какво е изтъргувала Русия срещу българските земи. Най лесно е да се дрънкат общи приказки.------------------- Сърбия запазва завладяното през войната Южно Поморавие с градовете Ниш, Пирот и Враня. Северна Добруджа е предоставена на Румъния като компенсация за Южна Бесарабия, отнета ѝ в полза на Русия. Русия се разширява и в Кавказ с градовете Батуми и Карс.
275
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 290 Живеем в 21 век, светът не е същият, а Русия най-вече .Русия е криминална държава, на която свободният сват наложи санкции.
274
13
 
3
 
! Отговори
нaроден aкaдемиг преди 6 години
руските Кaлибр, ги изтрелвaт от Кaспийско море, a пaдaт в Ирaн, вместо в Сирия, дотукa с мерникa нa рaшистaнците. Дa си припомним и еднa светлa дaтa 3 мaрт 1917 г., когaто в Брест Рушиятa кaпитулирa бзусловно пред Центрaлните сили- Гермaнския Рaйх, Цaрство Бългaрия, Осм. империя и Aвстро- Унгaрия!
273
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименне са направили нищо срещу нас,не може по презумция да ни стават враг--------------------Kaк да не са направили, бе!Те директно ни нападнаха, превземайки Крим и премествайки базите си на 500 мк по-напред. Какво повече искаш да направят? Черно море беше мирна акватория, руснаците го милитаризираха до степен да има опасност от истинска война.
272
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 184 и 189 Хмм,толкова години"машинации"?Не, просто българите са твърдо за евроатлантизма.Неуспешния преход си е по наша вина, защото ви има вас, крадците.Защо поне един от вас вляво, не спря да пътува на запади да се ползва щедро от достиженията на демокрацията, че и фирми наотваряхте и от европейските фондове се облажихте.
271
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кaт се сетим зa свинярникa- ru и зaпочвa неистово дa ми се уринирa по флaгa им
270
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То това е целта на евроатлантиците , да ви объркват и вкарват в заблуди ,иначе няма как да виреят . ХА ХА ХА
269
2
 
5
 
! Отговори
Пълна каша преди 6 години
Не си пишете до Анонимен с номер, защото от 340 коментара са останали 309!!! Обърквате ме!
268
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 306Ти руснаците не ги мисли , те удрят точно , а не като американците , дето уж атакували бункер , а съборили болница или училище пълно с невинни граждани.
267
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като ги знам руснаците колко са смотани, така ще се прицелят че ще ударят колониите си от руснаци по българското черноморие.
266
2
 
10
 
! Отговори
Бръчков преди 6 години
Е по-голям *** в политиката ни не е имало.........
265
3
 
12
 
! Отговори
Бай Х преди 6 години
Леле този за пореден път доказва че е ***
264
2
 
7
 
! Отговори
Хан Соло преди 6 години
Сащ ни иска,Русия ни иска, Турция ни иска и Китай ни иска, само дето сме гъсти с ЕС, те нени искат. А де?
263
5
 
27
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
Русия не е враг на България. НАТО е заплаха за Русия! Ако избухне война, то ще е по вина на НАТО и по-точно на САЩ. Т.е НАТО ще е агресор. България никога не е била агресор и никога няма да бъде и няма да подкрепи агресори.На учения на НАТО в Румъния, българските военни са отказали да участват защото опознавателните знаци на условният противник са наподобявали руските.
262
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това,че сме в нато не значи ,че автоматически русия ни става враг,те не са направили нищо срещу нас,не може по презумция да ни стават враг,а ми е чудно защо са враг на нато,на тях пък какво са направили освен,че са опозиция на сащ
261
4
 
25
 
! Отговори
апаш кАМБИТОВ --кмет преди 6 години
прости му господи ,той не знае какво говори
260
3
 
9
 
! Отговори
Anatoli73 преди 6 години
Toi vsichko pravi za sobstvena oblaga vaobsnte nego interesuva naroda vajnotoe kato poslusnno kuche da slusna svoite ideolozi ot Amerika
259
3
 
8
 
! Отговори
Anatoli73 преди 6 години
Triabva dasme neutralni
258
3
 
19
 
! Отговори
Урааааа преди 6 години
Война с Русия? Това ще ни отърве от ***, третополовият и другите *** многополови ***...
257
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За всички съседи Русия е враг 1Питайте всички поред , ако не вярвате ... много от тях са "освобождавани" от Русия по няколко пъти...!