Йотова увери в Сърбия: Разширяването на ЕС е приоритет!

Вицепрезидентът акцентира на изучаването на български език
Обновена: 19 сеп 2017 11:40 | 19 сеп 2017 11:37, Веселина Йорданова
9
Йотова увери в Сърбия: Разширяването на ЕС е приоритет!
Снимка: Президентство

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри бюст-паметник на Христо Ботев пред едноименното Основно училище в Димитровград, Сърбия.

"С преподаването на български език, с четенето на български книги и с изучаването на българска история Основно училище "Христо Ботев" ще се превърне в духовен център, който възпитава децата в любов към родината на техните родители и прадеди", заяви Йотова.

В изказването си вицепрезидентът припомни, че само преди четири месеца е положила символична първа копка на монумента. "Това родолюбиво дело ще пребъде през поколенията", допълни още Илияна Йотова, цитирана от прессекретариата на Президентството.

"За нас ще бъде много важно, ако следващата година децата и от предучилищна възраст имат възможността да изучават майчиния си език. Тази година отново няма българска паралелка в основното училище. Това от своя страна ще обуславя и липсата на ученици за българска паралелка в гимназията в Димитровград", подчерта вицепрезидентът.

По-рано през деня Илияна Йотова проведе работна среща с Никола Селакович, секретар на президента на Република Сърбия, с кмета на Димитровград Владица Димитров и представители на общинското ръководство.

Били са обсъдени възможностите за двустранно сътрудничество в контекста на българското председателство на Съвета на ЕС.  "Темата за разширяването на Съюза и включването на Западните Балкани е неизменен приоритет за нас", заяви Илияна Йотова.

Нарастващият брой емигриращи млади хора към Западна Европа, газовият хъб "Балкан" и необходимостта от по-активно трансграничното сътрудничество в областта на туризма с акцент върху пограничните райони също са били засегнати в дискусията.

Вицепрезидентът е уверила Владица Димитров, че Димитровград е и ще бъде не само мост между двете държави, но и активен участник в отношенията между Сърбия и България.

Илияна Йотова е връчила на Никола Селакович покана от президента Румен Радев до президента Александър Вучич да посети България.

Вицепрезидентът е провела и дискусия с ученици от гимназия "Св. Св. Кирил и Методий". Бъдещите абитуриенти са проявили интерес към българското висше образование и допълнителните ползи, които биха получили от него. 

Вицепрезидентът посети и Нешков връх край, където са се сражавали български и сръбски войници преди 132 години. Там Илияна Йотова и Никола Селакович поднесоха венци пред паметника-костница.

"Днес извършваме един много важен символичен акт със секретаря на президента Александър Вучич. Почитаме паметта на жертвите както от българска, така и от сръбска страна, за да няма вече счупени плочи и поругани паметници", изтъкна вицепрезидентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Гояорителка от телявизията-Вицепрезидент.Мутра,наркопроизводител,крадец и бияч-Министър презседател.Адвокат на мафията-Омбудсман!Народ доволен и Щастлив.Бъдеще-РозУвУ!!!
4
0
 
3
 
! Отговори
до 3 преди 6 години
Не и стигна вътъка (а и смелостта).
3
0
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
За Цветан Василев не се ли сети да попита...
2
3
 
7
 
! Отговори
inatut преди 6 години
Комунистите обожават сърбия.. Мишо миков - чашката навремето само там киснеше..е той си е от Кула.. НормаУно е..Орешака и той - 5 пъти ходи по кючекчини в сърбия докато беше изпълняващ длъжността премиер..Сега и тоя рептил - сърбия та сърбия.. Сякаш за тях други държави в региона няма..
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия, ако знаят какъв ги чака.