Нови изтребители? Руснаците идват за ремонт на МиГ-овете

Каракачанов оптимист, можело да летят до 2030 година
19 сеп 2017 21:02,
227
Нови изтребители? Руснаците идват за ремонт на МиГ-овете
Снимка: Булфото

Представители на руската компания МиГ пристигат утре за разговори с военния министър Красимир Каракачанов за ремонт на българските МиГ-29. Това съобщи самият Каракачанов в кулоарите на парламента. Той застъпи тезата, че не е фатално, ако купуването на изтребители се забави, защото можем да ремонтираме МиГ-овете си.

"Притесняват ме процесите в авиацията, поради което съм предприел мерки за ремонтиране и създаване на възможност изтребителната ни авиация, тези самолети МиГ 29, които имаме, да бъдат в изправност и да изпълняват своите задължения", каза военният министър.

Още по темата

Според него МиГ-овете са добри изтребители и биха могли да си вършат прекрасно работата до 2029-2030 г. 

Изказването на Каракачанов идва на фона на напрежение между институциите в страната по темата за закупуването на изтребителите. От парламента дойде сигнал, че процедурата може да започне отново, президентът нарече това победа на лобистите, а премиерът го призова да не се държи като шеф на ВВС, защото е президент на всички българи. 

Вчера Бойко Борисов намекна, че вече не харесва шведските "Грипен", а днес Румен Радев му отвърна, че национална сигурност не се гради с ежедневна смяна на мненията. 

"Това, което имаме възможност да направим и за много по-малко пари в момента, е да си възстановим способностите на сега съществуващите МиГ 29, Л 39... Има достатъчно самолети, които стоят на земята, а ние водим спорове колко пари да похарчим, за ездна ескадрила", каза военният министър. 

Той обясни, че ремонтът на МиГ-овете би струвал много по-малко от закупуването на самолети. Каракачанов обясни и че ремонтът, който руснаците биха направили, ще е до ниво съвместимост с НАТО. 

"Ние имаме два пъти повече самолети за ремонтиране от тези, които можем да закупим. Но да седят едни самолети в хангарите и само да говорим че с покупката на половин ескадрила ще се решат проблемите, не го разбирам", каза Каракачанов. 

Военният министър обясни, че не вижда нищо лошо, ако парламентът започне процедурата за закупуване на изтребители отначало. Според него това, че и трите податели на оферти отново са в играта, не означа, че върналият се ще спечели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
0
 
! Отговори
125 преди 6 години
Една кола не може да се ремонтира до безкрай. В един момент човек осъзнава, че е по-добре да си купи нова. Истината е, че ако не купим нови самолети, рискуваме живота на пилотите и заради еърполисинга ще плащаме прескъпо на чужди пилоти! Защото сме длъжни да го направим. Иначе отдавна да сме закрили армията. Но в момента имаме ангажименти към НАТО. А това за ремонта на миговете е поредната лакърдия за разтъкаване на решението, защото не смеем да вземем самостоятелно решение. На Козяк се решава.
113
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Войната е като партия шах! Пешките са войниците а царицата е авиацията! И най модерни джипове и танкове да имаш на земята БЕЗ ПВО са просто лесни мишени! БГ отдавна няма ПВО тоест нямаме ракети за малкото комплеси които не нарязахме! Ако нямаме и авиация за всеки агресор ще сме лесна плячка!
112
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наистина ли са ни нужни бойни самолети ?!Какво ще ги правим?!Член сме на НАТО- сиреч имаме колективна отбрана.За самолети ли трябва да харчим ?!Хеликоптери биха ни свършили много по-полезна работа.
111
5
 
6
 
! Отговори
Влади преди 6 години
Желязна логика вади Каракачанов!Професионален политик- нагаждач и популист( даже министър). Обаче, отчайващо некомпетентен. Тези стари самолети са по-опасни за нашите летци, отколкото за врага. Все едно, да изкараме от скрапа Москвичи и Жигулита, да ги постегнем и да пердашим по магистралата, надпреварвайки се с нови неруски коли. Едва ли ще стане. По тази логика можехме да летим с Ме-109 и Девуатен от Втората Световна, на въоръжение в царската армия, нямаше да има нужда от реактивна авиация.
110
14
 
7
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Руснаците идват! Това добре ли е или е порадната лоша вест.По добре да се махат
109
3
 
16
 
! Отговори
Каракочев преди 6 години
Къса, много къса памет. Миналата година през юни парламентът прие предложението на Министерския съвет да се предвидят 1.5 милиарда лева за нови самолети, именно защото поддръжката на МиГ 29 до 2029 година щеше да струва 1.65 милиарда. Или казано по-просто, за да го разбере и Каракачанов до 2029 год. ще сме похарчили 1.65 милиарда лева и в замяна ще имаме един куп стари ламарини.
108
12
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
"Пари нема, действайте". В момента летят 9 от 15 МиГ-29. За малко пари може да се ремонтират и останалите, както и останалите Су-25. За бой не стават, но на нас ни трябват само за еърполосонга над България. Ало-Радев може да си джафка колкото иска. По - добре да купят нови машини на пехотата - танкове, че със сегашните 160 бр. за никъде.
107
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не харесвам нито f16 нито грипените Каракачанов все едно ме слушал някъде. Според мен ни куца много зенитно ракетния комплекс имаме потенциал да направим наши разработки.
106
0
 
5
 
! Отговори
София възмутена преди 6 години
НАмерете военните МИГ 23 или растреляйте срочно тия които са ги ликвидирали .МИГ 23 бяха едни от най страшните истребители въобще произвеждани за Балканите.За AIR Police нямат никакви проблеми.Балкана следи ученията със американски израелски и други самолети отблизо..НЕ ги харесва ..Особенно опасни бяха Ягуар заради опасни вредни двигатели..Другите привличат БЕСОВЕ вкл от Иран и Украйна.БЕсовете ги имате снимане как обсебват самолети
105
3
 
4
 
! Отговори
Крадат милиарди преди 6 години
Браво..Срочен ремонт за МИГ 29 е нуженПОдстрекатели на БОрисов И РАДЕВ искат да ограбят над 3 000 000 000 от народа за ненужни негодни истребители .За осем таралясника искат да ограбят 4 годишни военни бюджета..
104
2
 
18
 
! Отговори
Съвет преди 6 години
Идеята на Каракачанов е добра , но аз имам още по добра. Щом сме в НАТО и те преценяват че нашия фланг е слаб , да ни дадат безвъзмезно 20-тина самолети от другаде.Но те няма да го направят , ако ние не поискаме.Толкова ли е трудно да поискаме?
103
6
 
3
 
! Отговори
до 119 само питам де преди 6 години
Само ще ти отговоря де. Можеме да купиме и нови много по евтини от западните таралясници но от НАТО и Брюксел ще ревнат , че " застрашаваме националната сигурност и евроатлантическите ценности".
102
4
 
16
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
И аз съм за ремонт на миговете и остатъка до три милиарда да се сложат на влог за малък Бойко ....като порасне да си купи хубави щанги....
101
4
 
12
 
! Отговори
само питам де преди 6 години
А не е ли възможно до закупиме още мигове от братушките,те имат бракувани в изобилие.
100
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БРАВО ! Това е политика за България независимо от международното положение. Какво лошо има да си вдигнем самолетите в пъти по евтино вместо да купуваме. Независимо кай ги оправя. Да гледаме нашия интерес. Не да се дупим на ес или сащ.
99
11
 
22
 
! Отговори
Добър ден България преди 6 години
Миг-29 е перфектен боен самолет ....Руснаците могат да ги ремонтират и да станат като нови, но не и примерно Полша да ги ремонтирала ?!?!!??! Все едно България да ремонтира Юрофайтърите на Италия ?!?!?!?!!? Кофти система, кофти държава ....може би САЩ и ЕС няма да ни разрешат ? Ами да ни подарят тия Грипени тогава !? Аххх ман*алски съюз е ЕС .....Я един съюз между балканите, Русия, Китай, Индия, Иран и т.н.....
98
0
 
5
 
! Отговори
F преди 6 години
До Торбалан40 -F35
97
0
 
24
 
! Отговори
Торбалан преди 6 години
Другарки и другари, в КТБ са изчезнали едни пари. Колко бойни самолета могат да се купят с нея?
96
0
 
3
 
! Отговори
Виц преди 6 години
....пари нема ...Деъствайте!
95
1
 
17
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 6 години
До АнонименБългария е бедна и бедна страна.......Много интересен парадокс има тука, защото има корелация между интелектуалното ниво на един народ и неговото благоденствие, което е право пропорционално едно на друго. Единственото изключение от това правило са българите, които са най-умните хора ако не във Вселената, поне в нашата галактика!, но в същото време са по-бедни дори от селяните в кралство Забунга!