Радев към Борисов: Сигурност със смяна на позициите? Не става!

Президентът съветва премиера да си стегне съветниците и депутатите
19 сеп 2017 10:30,
201
Радев към Борисов: Сигурност със смяна на позициите? Не става!
Снимка: архив БТА

Напрежението между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов по темата за новите изтребители продължава.

От Ню Йорк, където е за участие в 72-ата сесия на ООН, държавният глава призова министър-председателя да си стегне съветниците и да не сменя всеки ден решенията си.

Повод за репликите станаха обвинения от страна на ГЕРБ, че Радев е лобирал за шведските изтребители "Грипен" и съмненията на Бойко Борисов, че те не са най-добрите.

Още по темата

Миналата седмица от парламентарната комисия, която разследва закупуването на новите изтребители, дойде сигнал, че може да се поиска процедурата да се пренапише. Това накара Радев в неделя да констатира, че лобистите са победили.

Вчера Борисов го призова да каже кои са лобистите и му припомни, че вече не е шеф на ВВС, а президент на всички българи.

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров пък извади документ, който според него уличава Радев в лобизъм за "Грипен" като зам.-командир на ВВС по време на кабинета "Орешарски".

"Национална сигурност не се гради с ежедневна смяна на позициите. Товa е стратегическа сфера за сигурността и за бъдещето на страната", каза днес президентът, цитиран от прессекретариата си.

Радев посъветва Борисов да организира съветниците на правителството и парламентарната група да четат повече.

"Не може да си прочел един хвърчащ документ, а има сто такива, и да излизаш и казваш най-странни твърдения", заяви още държавният глава.

Президентът уточни също така, че премиерът Пламен Орешарски не е търсил негова експертиза по отношение на шведския изтребител "Грипен", а по отношение на друг самолет.

На заседанието на ООН в Ню Йорк държавите-членки трябва да представят своите предложения и да постигнат консенсус за предприемането на реформи, които да увеличат ефективността в работата на Организацията и да ускорят процеса по  вземане на решения в случаи на кризи.

"Кризите възникват и се развиват много бързо, а постигането на консенсус понякога изисква твърде много време", обясни държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РУСИЯ Е ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ!ВИНАГИ Е БИЛА ----И ЩЕ БЪДЕ ...ДОКАТО НЕ НИ ПРИСЪЕДИНИ ,КАТО "ЗАДУНАЙСКА ГУБЕРНИЯ"!ТЯ , ВИНАГИ ЩЕ ПРЕЧИ НА ЕДИНСТВОТО НА НАТО И ЕС---ЗАЩОТО В РУСИЯ , МОЖЕ ДА СЕ КОМАНДВА САМО ОТ ДИКТАТОР И ВИНАГИ Е БИЛА "ТЮРМА"--както е казал още ХР.БОТЕВ!!!!!!!!
131
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 138Т.е. алуминиевият скраб от Португалия е по-добър от Гримпен? Май ще получиш процент от сделката!
130
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 138Т.е. алуминиевият скраб от Португалия е по-добър от Гримпен? Май ще получиш процент от сделката!
129
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев какво какво казва Баце бре има суджуци бре
128
13
 
22
 
! Отговори
Към Грипен ,бе... преди 6 години
НИЕ СМЕ В НАТО !!!ТОЧНО ЗАРАДИ ТОВА , ТРЯБВА ВСИЧКИ ЛЕТАТЕЛНИ МАШИНИ ДА СА УНИФИЦИРАНИ С ТЕЗИ НА ЦЕЛИЯ АЛИАНС!!ШВЕЦИЯ Е НЕУТРАЛНА СТРАНА!!ПАК ЛИ ЩЕ ПРАВИМЕ ЕВАЛЛА НА РУСИЯ...ЗА ДА "..НЕ СА АМЕРИКАНСКИ САМОЛЕТИТЕ .А ШВЕДСКИ"!!!!ПЛЮС ТОВА --РАДЕВ ВЕЧЕ НЕ Е НАЧАЛНИК НА ВВС И МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА , ЗА ДА ДАВА АКЪЛ И ДА НАСТОЯВА !ВСЯКА ЖАБА--ДА СИ ЗНАЕ ГЬОЛА,БЕ...!!!!
127
0
 
18
 
! Отговори
допълнение към 146 преди 6 години
Защо се дискриминират CBИHETE и се скрива думата от текста, а се толерира думата кoчина?
126
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кое е по добре? Нови самолети ГРИПЕН или други срещу самолети ВТОРА И ТРЕТА УПОТРЕБА НА ОКОЛО И НАГОРЕ ГОДИНИ? Да не забравяме факта, че за да се купят каквито и да било самолети, дори и стари, ще ни излиза от джоба на НАС- ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ.
125
19
 
19
 
! Отговори
Помня преди 6 години
Борисов не може да кара самолет , но може да управлява държава. Радев може да кара самолет , но не може да управлява държава. Разликата е незначителна , нали? Стреляйте с минуси, браво, зелени човечета , маскирани като чер...ни човечета , дето смрадите по форумите.
124
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СмЕхЗа Агаднон Дърдаров не си струва да се говори. Човек ще си изцапа устата. Човек, който ще приеме да доказва, че дяволът е ангел. За пост и пари. С психическо увреждане - злоба към всичко и всички и за да замазва родовото си минало. Сипе порой от *** закани (добре е да бъде разследван от специализираните органи), "съди" всеки, който си каже мнението за него, и е готов да очерни и майка си. Кандидат за Нобелов хамелеон.
123
9
 
22
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Ф-16 продължава да е най добрия самолет . Като летателни възможности е ненадминат. Класика в жанра. Нов Ф-16 , с нова електроника ,оборудване и въоръжение , това е нашия самолет.На всеки му си иска да има Ролс Ройс.
122
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В името на родината ще се бия и с руснаци.БЪЛГАРИЯ над всичко
121
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
" Няма как да имаме конфликт с Русия,всеки българин го знае. "................и в Украйна мислеха така, пък виж какво стана България има нужда от хора милеещи за родината си, а не за Русия.
120
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато политиците започнат да си говорят чрез медиите, нещата не вървят на добре.
119
20
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние сме членки на НАТО. Според доклада за национална сигурност Русия се явява заплаха за НАТО. Този извод го има във ВСИЧКИ доклади на натовските държави. Простичко казано нашите ВВС ще защитават небето ни от руски самолети. За това Радев автоматично трябва да бъде подведен под отговорност за създаване на опасност за националната ни сигурност лобирайки за Грипен. Самолет с по-слаби параметри от Ф-16 и недоказал се в сваляне на руски железа.
118
3
 
25
 
! Отговори
до 15 преди 6 години
Няма как да имаме конфликт с Русия,всеки българин го знае.Нищо не намеквам за тебе...
117
25
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На шапкара ще му се стъжни.Съд за руското протеже!
116
4
 
56
 
! Отговори
До 119 преди 6 години
Неприятно нали, истината боде в очите. И да сменяш името на Суджук ефенди с Радев е все тая. Хората знаят и разбират. Истина е за простащината и наглостта на Банкянския Сикаджия, за неграмотността и фалша, за униженият на които подлага българите. При Кикимян лъснаха за пореден път. Най-после имаме човек представящ Българивюи света с един без укорен Еnglish, въздържан и толерантен, професионалист по отношение на авиацията. Дразни разликата в класите, нали? Все едно да сравняваме Ролс с бричка.
115
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подобно неразбиране никога не е имало с предишния "президент".
114
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тя с подарена диплома... Те толкова си могат прецъфтелите гербери..... :-)
113
4
 
58
 
! Отговори
СмЕх преди 6 години
Опозиция на Радев по отношение на изтребителите са все лица, които са били в самолети само в качеството си на "куфари" - Тодоров, прецедента, Боко, Цецо и пр. все "експерти".....