Радев към Борисов: Сигурност със смяна на позициите? Не става!

Президентът съветва премиера да си стегне съветниците и депутатите
19 сеп 2017 10:30,
201
Радев към Борисов: Сигурност със смяна на позициите? Не става!
Снимка: архив БТА

Напрежението между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов по темата за новите изтребители продължава.

От Ню Йорк, където е за участие в 72-ата сесия на ООН, държавният глава призова министър-председателя да си стегне съветниците и да не сменя всеки ден решенията си.

Повод за репликите станаха обвинения от страна на ГЕРБ, че Радев е лобирал за шведските изтребители "Грипен" и съмненията на Бойко Борисов, че те не са най-добрите.

Още по темата

Миналата седмица от парламентарната комисия, която разследва закупуването на новите изтребители, дойде сигнал, че може да се поиска процедурата да се пренапише. Това накара Радев в неделя да констатира, че лобистите са победили.

Вчера Борисов го призова да каже кои са лобистите и му припомни, че вече не е шеф на ВВС, а президент на всички българи.

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров пък извади документ, който според него уличава Радев в лобизъм за "Грипен" като зам.-командир на ВВС по време на кабинета "Орешарски".

"Национална сигурност не се гради с ежедневна смяна на позициите. Товa е стратегическа сфера за сигурността и за бъдещето на страната", каза днес президентът, цитиран от прессекретариата си.

Радев посъветва Борисов да организира съветниците на правителството и парламентарната група да четат повече.

"Не може да си прочел един хвърчащ документ, а има сто такива, и да излизаш и казваш най-странни твърдения", заяви още държавният глава.

Президентът уточни също така, че премиерът Пламен Орешарски не е търсил негова експертиза по отношение на шведския изтребител "Грипен", а по отношение на друг самолет.

На заседанието на ООН в Ню Йорк държавите-членки трябва да представят своите предложения и да постигнат консенсус за предприемането на реформи, които да увеличат ефективността в работата на Организацията и да ускорят процеса по  вземане на решения в случаи на кризи.

"Кризите възникват и се развиват много бързо, а постигането на консенсус понякога изисква твърде много време", обясни държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
30
 
23
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 6 години
Като дойде на власт,партията издигнала Др. Радев за Президент,тогава може да дава акъл.Засега е редно да се ограничи в правата,които му дава Конституцията.А именно :Да раздава награди и медали, да посреща малчуганите в Президенството,и да им показва коженият стол, на който седи.
91
22
 
21
 
! Отговори
НЕДОВОЛНИТЕ преди 6 години
АГЕНТИ НА РЕШЕТКАТА ДА ДАДАТ РУСКАТА ОФЕРТА, НЕ САМО ДА МРЪНКАТ... АЙДЕ БЕ?
90
30
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
(п)Резидента Радев най-голямата руска калинка в българската държава.
89
21
 
20
 
! Отговори
АЙДЕ МУРЗИЛКИ, преди 6 години
СТИГА ПЛЮХТЕ! ДАЙТЕ АЛТЕРНАТИВАТА? ДА ВИ СЕ ПОСМЕЕМ...
88
21
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има много хора заинтересовани от покупката на Грипен - интересно какви обещания са дали и на КОЙ!? Не могат да дадат 1000 лв. заплата на редник, а искат да по харчат 3 млрд. за десет самолета.
87
21
 
21
 
! Отговори
МЪЖ, преди 6 години
АМА ПОД ЧЕХЪЛ! ЕВРОЛЪВИЖАТА КОРНЕЛИЯ ГО УПРАВЛЯВАТ!
86
3
 
43
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 6 години
Всички *** на Запада и НАТО четвърт век ни навиваха да се обезоръжим и да свалим гащите, защото сме между приятели и може само да ни стане хубавко. Сега изведнъж Великата империя на Доброто зад океана реши, че трябва да насъска пуделите си срещу баба Меца, щот напоследък не го кефи, и ние трябва непременно да трошим стотици милиони за второкачествена или втора ръка техника на "големите" в НАТО. Дали имаме три или седем самолета - каква е разликата, ако вземем да се напиняме срещу Русия!?
85
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно качествата които притежава Радев здраво бъркат в опростачените души на Борисов и Цветанов. А представянето му в САЩ, с добре владения Английски, с уважението към него показват разликата между него и двете "интелектуални" величия на ГЕРБ. Сравнението е безмислено! И за да излезе подлостта напълно, изкараха Тодоров, подобие на човек без лице и капка достойнство. С този гъзолизец който написа книгата Шайка, с него ли ще рсзвиваме демокрацията и държавата? Безсилие на Суджука и наглост.
84
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
18 години политиците не могат да купят 5 изтребителя. Срам!
83
24
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Товариш Радэв цяла Рассия на вас разчита да им премахнеш санкциите а Нинова да разкрие огромните стратегически възможности на българо-съветската вечна дружба. Цяла Рассия и вперила поглед в товариш Радэв и очаква чутовен подвиг от него. Само тази марионетка на генерал Рэшэтникав е в състояние да накара американския конгрес да отмени немедлено санкциите на ширака страна Радэва радная.
82
27
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАТ СЕ СЕТЯ САМО КАК ИЗЛЪГАХА БАБИШКЕРИТЕ, ДЕТ СИ ФЪРЛЯТ ПАЧКИТЕ ПРЕЗ БАЛКОНА, ДА ГЛАСУВАТ ЗА ТОЯ, ЧЕ ЩЕ СРИНЕ СТАТУКВОТО)))): ТОЙ ГЛЕДА КОМИСИОННАТА ДА ОРИЛАПА И ТОЙ!
81
21
 
24
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
До Анонимен... - "нито ще промени на хората мнението"...---------------------------------------------------------------------------------Вие от Позитано не сте хора бе...
80
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грипен имат 2/3 от оперативната цена на Ф-16. Освен това Ф-16 не се прозивеждат вече и имат проблем в това че определени компоненти (като процесорите за авиониката и т.н.) не са се произвеждали от 30 години.Грипен имат по-дълъг възможен срок на въоръение и могат да излитат и от къси и неподдържани писти. Използват ги освен Швеция: Чехия, Унгария, Унгария, Тайланд и Обединеното Кралство.
79
15
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпроса не е в това какви самолети, а че не ни трябват, защото при съвременната ПВО, дронове и сателитно наблюдение "Грипените" или друго "хвърчило", могат да служат само за авиошоу с предизборна цел на Президенти !
78
16
 
17
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
До ОБЯСНЯВАМТака е, а как разчиташе на него Курнелчето... - за сладки, военни поръчки...
77
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БОКО САМО МУ ОТГОВАРЯ НА ТОЯ, КОЛКОТО ДА НЕ ОСТАНЕ НАЗАД, ИНАЧЕ НЕЩАТА СА В НЕГОВИТЕ РЪЦЕ!СПОКО ПУТЛЕРАСТИ! НИЩО НЕ ЗАВИСИ ОТ ВАШИЯ ПУДЕЛ...
76
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
цялата герберска гнус се е активизирала да защитава Бай Х. -от което нищо не печели -нито ще промени на хората мнението или отношението -*** ака си остава такъв -ако ще цяла армия да наеме да му лъскат по цял ден имиджа .
75
22
 
19
 
! Отговори
ОБЯСНЯВАМ преди 6 години
ПАК ЗА ТАПАНГЕРИТЕ : НЕКА СИ ЛАЕ ПУДЕЛЪТ НА РЕШЕТНИКОВ, ПО КОНСТИТУЦИЯ БЮДЖЕТЪТ СЕ ГЛАСУВА ОТ НС, ПАРИТЕ СЕ ПРИВЕЖДАТ КЪМ СПЕЧЕЛИЛАТА ФИРМА ОТ МС! ОТ ТОЯ НИЩО НЕ ЗАВИСИ! ТОЙ Е ВЪН ОТ ЦЯЛАТА СХЕМА! МОЖЕ САМО ДА КОМЕНТИРА КАТО ЖУРНАЛИСТЪТ ОТ ТАЯ СТАТИЯ...
74
13
 
20
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
До АнонименПреди говореше пропагандно, а сега говори с документи... - когато фактите говорят и боговете мълчат...
73
23
 
22
 
! Отговори
ЗА ТЪПУНГЕРИТЕ: преди 6 години
РАДЕВ НЯМА ПРАВОМОЩИЯ ДА ПЛАЩА СДЕЛКИ НА ДЪРЖАВАТА! НЯМА ПРАВОМОЩИЯ ДА РЕШАВА СДЕЛКИ НА ДЪРЖАВАТА! ПОНЯТНО? АЙДЕ У ЛЕВО, МЕМЕРЕТА РУСКИ, ПУДЕЛИ НА РЕШЕТНИКОВ!