Спорът за изтребителите – лобистки или експертен?

Заражда ли се ново напрежение между Борисов и Радев?
19 сеп 2017 10:00, Петя Славова
51

Президентът и премиерът като че ли отново влязоха в задочен спор за новите изтребители.

"Лобистите постигнаха своето и конкурсът се връща в началото, което застрашава да приземи окончателно стогодишната ни авиация", заяви държавният глава в коментар на изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет.

Още по темата

"До изтребителите ли е опряла в момента армията? Тези изтребители за какво ни трябват в момента? Първо ни трябва сухопътна техника", отсече от своя страна премиерът.

Според социолога доц. Румяна Коларова коментарът на Радев показва неправилно боравене с термините: "Да се противопоставят лобисти на експерти е подвеждаща, голяма грешка", коментира тя в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

"Това е симптом за едно общество, в което няма никакво разбиране за лобиране... В което лобирането се отъждествява с корупция. Истината е, че всяка лобистка оценка е експертна, а политиците взимат политическо решение", посочи тя.

"И все пак, ако напрежение между двамата главни политици в страната има, то е породено от факта, че президентът е започнал мандата си със служебен кабинет", добави доц. Коларова.

По думите ѝ тогава Радев видимо е упражнявал натиск върху служебното правителство.

"Действително има изостряне на отношенията между президента Радев и премиерът Борисов", коментира от своя страна експертът по политически комуникации доц. Иво Инджов.

"Пред България има важни решения - решението за изтребителя и за превъоръжаването на армията е важно и двамата водещи политически мъже в България трябва да излагат своите аргументи и няма как да не се стигне до спор", посочи още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
ПОЖАР,,,,,,,,,МАРКУЧ преди 6 години
ТИ СИ *** БЕ БАНКЯ
40
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев разбира от самолети ЦвЦв от апартаменти Боко от маркучи !Тогава къде са тръгнали да се мерят с един ИСТИНСКИ ГЕНЕРАЛ ?? Жалки СМЕШНИЦИ !
39
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този пак спря всичко. Спря АЕЦ Белене, инвеститорите се разбягаха, когато чуха, че се връща след Герджиков. Спря поръчката на самолетите. Нито грипени, нито Ф-16. Много колеблив и нестабилен, спира готовите реални проекти и започва измислени и несъществуващи проекти като хъб, газ в Черно море.
38
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-големите лобисти се намират в партия ГЕРБ!!!
37
3
 
22
 
! Отговори
комисионните преди 6 години
Няма спор за изтребителите! Има спор кой ще гепи комисионните!
36
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баце тоя конкурс от кога го влачиш и сега трите месеца на служебното ти бръкнали в здравето. Ти министър председател от кога си. Един мъж не мрънка, а се взема в ръце.Като искаш да купиш ония трета ръка Ф16, защо не ги купи?
35
27
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Генералпрезидента не разбра ли, че ножа и хляба е у Борисов !? Какво ще прави - дали магистрали, детски градини или самолети ще купува, решава Борисов, ако бъде одобрено от ПАРЛАМЕНТА, а не от Президента. Дори и заплатата на Президента се решава от ПАРЛАМЕНТА, а за него остава само да си направи "селфи" със "хърчилото" което му купят, на някое частно авиошоу !
34
21
 
3
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Защо от всички възможни самолета Радев държи на най смотания.Дори Чехия и Унгария ползват Грипените под наем.Защо не ги купят.Може би не си струва.Какво ще каже експерта Радев
33
4
 
18
 
! Отговори
MAD преди 6 години
До Анонимен 35ЗАЩОТО Е СИЛЕН И УМЕН МЪЖ И ВСЕКИ ГО РАЗБИРА, НО ГЕРБ И БОЙКО БОРИСОВ И ТАКИВА КАТО НЕГО СЕ ПРАВЯТ ,ЧЕ НЕГО РАЗБИРАТБЪЛГАРИЯ БЕЗ БОЙКО БОРИСОВ ЦАЦАРОВ И ПЕЕВСКИ БЪЛГАРИЯ БЕЗ ГЕРБ И БСП БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦИГ-НИ БОЙКО БОРИСОВ И ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ В ЗАТВОРА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД МУ ТРЯБВА ЧЕСТНО И СПРАВЕДЛИВО ПРАВИТЕЛСТВО. ПРАВИТЕЛСТВО КОЕТО ДА МИСЛИ ЗА ЧЕСТНИЯ И РАБОТЕЩ БЪЛГАРИН ПРАВИТЕЛСТВО СЪЗДАДЕНО ОТ РАБОТНИЦИ ДА СЕ БОРИМ ЗА ЧИСТА БЪЛГАРИЯ БЕЗ БОЙКО БОРИСОВ И БЕЗ МАФИЯТА МУ
32
4
 
21
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
До ГробокопачАма ББ не е европеец. Той си е сикаджия, както о Цветанов е сопата, на шопски език гьостерицата на Борисов
31
4
 
25
 
! Отговори
Цецо и Тончо лобисти преди 6 години
Доц. Коларова. - това онази баба с очилата и глупавата усмивка на лицето ли беше? И тя ли стана експерт по военните самолети? За лобизъм: не вярвам ББ и ЦвЦв да са толкова умни, та да лобират. Просто от Козяк16 са набили чемберите на ББ и той какъвто е бъзльо веднага е предал заповедта на ЦЦ за изпълнение. Цецо формира в НС анкетна комисия, а Тончо Тодоров от Раднево включи лайномета на пълни обороти.
30
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато Плевнелиев взе страна по време на протестите срещу назначението на пеевски, имаше искане за оставка на президентаЗащо днес, когато президента отново взима страна в един спор никой не иска неговата оставка?
29
3
 
20
 
! Отговори
MAD преди 6 години
БОЙКО БОРИСОВ ТИ ОТ 2006 ГОДИНА СИ СТАНАЛ СМЕШЕН НО ВЕЧЕ НЕ САМО СИ СМЕШЕН ,НО И ЖАЛЪК. ТИ БОЙКО НЕ МОЖЕШ ДА СЕ МЕРИШ С ГОСПОДИН РУМЕН РАДЕВ С НАШИЯ МНОГОУВАЖАВАН ПРЕЗИДЕНТ, НИТО ПО ЦЕНЗ, НИТО ПО ОБРАЗОВАНИЕ, / защото на ПРЕЗИДЕНТА НЕ Е КУПЕНО / , НИТО ПО МАНИЕР , НИТО ПО КУЛТУРА, НИТО ПО НАЧИН НА ИЗРАЗЯВАНЕ, ДАЖЕ И ПО ПОХОДКА / защото на ПРЕЗИДЕНТА НЕ Е ПРОСТАШК-А / . ТИ БОЙКО ТРЯБВА ДА ЗНАЕШ, ЧЕ КОГАТО ПРЕЗИДЕНТ РАДЕВ ГОВОРИ бойко ТРЯБВА ДА МЪЛЧИ ЗА ДА НЕ СЕ ИЗЛАГА ПОВЕЧЕ. БЪЛГАРИ БЕЗ БОРИСОВ
28
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
защо на малка и бедна държава като нашата и е необходим самолет ?
27
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единия ОБЕДИНИТЕЛа другия ИЗПЪЛНИТЕЛи двамата СЛУГИ НА НАРОДАобаче са се САМОЗАБРАВИЛИ
26
8
 
1
 
! Отговори
ИСТОРИК преди 6 години
НЕ ПРИЕМАМ ЗАПАЛЯНКОВЩИНАТА ТУК - ДА ВИКАМЕ ЗА ЛЕВСКИ И ЦСКА КАТО *** НА СТАДИОНА. ТОВА СА ТРОЛОВЕТЕ ОТ 2-ТЕ СТРАНИ. АЗ ИМАМ ПОДХОД - ПОДРЕЖДАМ БЪЛГАРСКИТЕ УПРАВНИЦИ ОТ КУБРАТ НАСАМ. ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ ГИ ТИЯ НЕЩАСТНИЦИ ДВАМАТА ДО ТЕРВЕЛ ИЛИ БОРИС? НЕ, НАЛИ? АМИ ЩО ГЛАСУВАХТЕ ЗА ТЯХ? ТОВА Е МЕРИЛОТО. И ЩЕ ГЛАСУВАМ КОГАТО ВИДЯ НЯКОЙ КАТО КРУМ! ЗА *** НЕ ГЛАСУВАМ!
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Охридски, 10 самолета, ако ще да са най-добрите представители на най-новото поколение няма да представляват страшилище за Русия, Турция, Гърция или Сърбия, най много Македония да стреснем.Твърдението, че за Радев е важна слаба България пред силна Русия, е толкова тъпо, че... да не казвам. Радев може да иска силна България пред слаба Русия, но желанията на един човек не променят световната реалност.
24
7
 
3
 
! Отговори
БОЖКЕЕЕ преди 6 години
КВИ ЕКСПЕРТИ В ТАЯ "ДЪРЖАВА" БЕЕЕ? ВСИЧКО Е ЗА КЕЛЕПИРА ОЩЕ ОТ БАЙ ГАНЬОВО ВРЕМЕ... ГОУЕМИ И ДВАМАТА - ГЕНЕРАЛИ, ДОКТОРИ, ТИТЛИ... ВИЖТЕ СИ ДЪРЖАВАТА БЕ1 ТОВА Е РЕЗУЛТАТА! ЖАЛКАТА КАРТИНКА...
23
2
 
20
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Не можеш да намериш парите за самолетите? Какъв европец си тогава?Оставка, Борисов!
22
29
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Президента се изложи като кифладжия