Спорът за изтребителите – лобистки или експертен?

Заражда ли се ново напрежение между Борисов и Радев?
19 сеп 2017 10:00, Петя Славова
51

Президентът и премиерът като че ли отново влязоха в задочен спор за новите изтребители.

"Лобистите постигнаха своето и конкурсът се връща в началото, което застрашава да приземи окончателно стогодишната ни авиация", заяви държавният глава в коментар на изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет.

Още по темата

"До изтребителите ли е опряла в момента армията? Тези изтребители за какво ни трябват в момента? Първо ни трябва сухопътна техника", отсече от своя страна премиерът.

Според социолога доц. Румяна Коларова коментарът на Радев показва неправилно боравене с термините: "Да се противопоставят лобисти на експерти е подвеждаща, голяма грешка", коментира тя в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

"Това е симптом за едно общество, в което няма никакво разбиране за лобиране... В което лобирането се отъждествява с корупция. Истината е, че всяка лобистка оценка е експертна, а политиците взимат политическо решение", посочи тя.

"И все пак, ако напрежение между двамата главни политици в страната има, то е породено от факта, че президентът е започнал мандата си със служебен кабинет", добави доц. Коларова.

По думите ѝ тогава Радев видимо е упражнявал натиск върху служебното правителство.

"Действително има изостряне на отношенията между президента Радев и премиерът Борисов", коментира от своя страна експертът по политически комуникации доц. Иво Инджов.

"Пред България има важни решения - решението за изтребителя и за превъоръжаването на армията е важно и двамата водещи политически мъже в България трябва да излагат своите аргументи и няма как да не се стигне до спор", посочи още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
36
 
3
 
! Отговори
ОХРИДСКИ преди 6 години
Истината е че Радев е проруски шпионин и не иска силна българска авиация. За него е важното слаба България на колене пред силна Русия. Какъв натовец е тои се видя. Да излагаш живота на колегите ти летци ,които да летят на изключително слабия Грипен е повече от предателство. Ф-16 при всички положение е страшилище за руснаците и ще ги въздържа от необмислени авантюри срещу нас. А Грипен е една пърпалява играчка .
20
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ни занимавайте с глупости.Купувайте F15E Това е Аз за какво Ви Плащам заплати с мойте данаци само Циркове и Празни Думи.Ако не стигнат парите за F15E.Ето и втори вариант Mirage2000.
19
3
 
23
 
! Отговори
fhdrh преди 6 години
Е къв по-голям експерт може да има от бившия главнокомадващ на ВВС и настоящ президент?ЦвЦВ дори си позволи да го обвини в корупция почти директно.Това е стратегията на Запада:Крадеца вика дръжте крадеца!
18
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още една причина за оставката на Борисов.
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази лелка е не само грозна и нахална!
16
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ясно,че е лобистки.Кой ще вземе комисионната която на 1.5 млрд лева смятайте колко ще приберат определени хора.
15
4
 
34
 
! Отговори
ХХХ преди 6 години
Накрая ще излезе така че пожарникаря разбира повече от бойна авиация от колото Генерал и главнокомандващ ВВС на една държава !? Бай *** където и да отиде от всичко разбира !
14
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ф-16 е модел на почти 50 години...
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какво неправилно боравене с термини! Толкова има в чипа, а неговият е аналогов, т.е. влияе от външни въздействия!
12
2
 
27
 
! Отговори
Един преди 6 години
Конницата, Баце, конницата е най-важна!
11
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе не ни трябва харчлък за нови хвърчила, които така или иначе - ше се ползват за еър полисинг и нищо повече... а за "плашило" и миг-алките вършат работа.с малко ремонтец ше отикат още 20-и годинки...
10
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази лелка и тя ли е експерт по изтребители?
9
21
 
5
 
! Отговори
Напомняне на Радев: преди 6 години
Пакетът на F-16 МЛУ освен девет самолета с напълно отремонтирани двигатели съдържа и всичко необходимо за използване на машините: последно поколение въоръжение въздух-въздух и въздух-повърхност, контейнери и нашлемни системи за обмен на видеоинформация в реално време, тренажори за летците и инженерите, системи за планиране и разбор на полетите, модерно оборудване за обслужване и ремонт, резервни двигатели и обучение. Цената на този пакет е чувствително по-ниска от другите предложения.Видно от казаното тогава, Румен Радев посочва множество от положителните страни на F-16, като критикува
8
4
 
29
 
! Отговори
Лобистки, разбира се преди 6 години
Бай Бойко и Цвъко отявлени ястреби !!!
7
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Истината е, че всяка лобистка оценка е експертна" - доц. Румяна КолароваИстината, г-жо Коларова е, че сте лъжкиня, или доцент който въобще не знае какво говори.Лобирането като като корупция, не е представа, а точно определение. Експерти:)))
6
4
 
27
 
! Отговори
Чудя преди 6 години
се на президента Радев, защо му е да пада на нивото и да спори макар и задочно с ББ? Не си заслужава!
5
1
 
28
 
! Отговори
:):) преди 6 години
таз пък Коларова и тя на вс гърне миродия...кака лобизъм е дума с която в Бг де крие корупция и комисионни.
4
37
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мачкай Борисов съветската ***, *** лобист Радеф!
3
1
 
24
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Кот каже Баце туй шъ става той знае най добре...толкоз е умен- колкото двама прости...от едно време у българите слепите ги води един с едно око и то с перде на окото...
2
0
 
0
 
! Отговори
hristo преди 6 години
F word