Борисов към Шидло и Европа: Не сме риск за Шенген и за еврозоната!

Двамата разговаряха за ЕС, бежанците, Русия
54
Борисов към Шидло и Европа: Не сме риск за Шенген и за еврозоната!
Снимка: БТА

Единство и стабилност в Европейския съюз, европейска перспектива за Западните Балкани – това бяха общите послания на премиерите на България и Полша - Бойко Борисов и Беата Шидло, на пресконференция в Министерския съвет.

Двамата премиери коментираха широк кръг въпроси, сред които отношенията с Русия и санкциите от страна на ЕС.

Полша е против свалянето им, докато Русия не изпълни Минските споразумения.

"Защитата на нашите източни граници е приоритет, Полша и балтийските страни сме много обезпокоени от това, което се случва в Русия", каза Шидло по повод провежданите от Москва учения.

Още по темата

Борисов пък посочи, че по въпроса със санкциите трябва да се намери прагматично решение, защото това е важно за страната ни. По думите му България е лоялен член на НАТО, не смятаме да нападаме никого, но трябва да бъдем подготвени и затова са съвместните учения. По темата за санкциите ще водим разговори в ЕС и може да поставим темата и по време на председателството ни. Ако намерим компромис, ще е добре, но единството трябва да се запази, каза българският премиер.

По време на брифинга Борисов многократно акцентира на добрия тон и компромисите в Съюза. Той подчерта, че кохезионната политика трябва да продължи с дължимата благодарност към държавите-донори, които пък трябва да оценяват усилията и приноса на останалите в ЕС.

"Не можем да се делим, политиците, които искат да делят ЕС, се стремят да го разбият. Искаме единство, отвореност, разширяване", каза и Шидло.

Двамата премиери коментираха и темата за бежанците. "Ако бяга от война, ние сме длъжни да го защитим, защото Европа винаги е била хуманна. Икономическите мигранти са друга тема и могат да отиват само там, където ги искат", заяви Борисов.

Полската премиерка пък посочи, че някои страни, най-вече от старата част на ЕС, се опитват да делят Европа, за да защитят своите интереси. За Полша е известно, че има възражения за релокацията, но Шидло акцентира на това, че страната й участва активно в предоставянето на хуманитарнта помощ и в различни проекти за защита на външните граници.

По този повод тя похвали България и посочи, че Полша ни има доверие и ни подкрепя за влизане в Шенген.

"Не представляваме никакъв риск за Шенген и за еврозоната", настоя Борисов, според когото "сме си написали домашното" по темите за сигурността и за финансовата дисциплина.

По отношение на директивата за командироване на работниците Шидло каза, че Полша и България ще разработват "компромисен проект, приемлив за нашата част на Европа", особено за транспортните работници. "Беата ми благодари, че защитихме Полша", засмя се Борисов, припомняйки с това по-острия тон на френския президент Еманюел Макрон при посещението му у нас.

Полската гостенка подчерта, че много неща свързват България и Полша, които са приятелски страни. Тя напомни, че е у нас в периода, в който страната ни се готви за председателството си на ЕС и допълни, че възлага големи надежди на българското председателство.

Беата Шидло посочи и общите теми в "нашата" част на Европа - инфраструктура, социална политика, сигурност.

По думите й Полша е отворена за сътрудничество, ЕС да се разширява, а политиката към Западните Балкани трябва да бъде "амбициозна и много отворена". Според Борисов пък трябва да се даде перспектива на младите хора, за да не се ориентират към по-добрите условия на живот в западните страни.

"Категорични сме, че трябва да положим усилия Европа да остане единна и да няма Европа на две скорости", посочи той.

България и Полша ще работят заедно и за удължаване живота на ТЕЦ-овете и развитие на минно-добивната промишленост, която е в основата на енергетиката на двете страни.

Двамата премиери се разбрали да си гостуват по веднъж годишно, за да градят общи позиции и изпълняват общи задачи. Борисов пък коментира, че полските туристи са се върнали да почиват у нас, защото Черноморието ни е чисто.


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Джитко преди 1 година
Страха пред Вашингтон и слугуването му в угода на руските интереси не са в полза
на България а са заплаха за националната сигурност
49
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кръглия суджук от Банкя е риск за целия народ
48
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тиквата става все по-вреден за България. Страха пред Москва и слугуването му в угода на руските интереси не са в полза на България а са заплаха за националната сигурност.
47
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Престана фатмака Радев да квичи срещу санкциите, путибската болонка Бойка го замести. Явно посещението на руския прокурор Чайка е сигнал за атака на кремълската пета колона.
46
4
 
11
 
! Отговори
www преди 1 година
ДА - НЕ СМЕ РИСК ЗА ШЕНГЕН А ПРОСТО НИ ЛИПСВА МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ.....
45
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега и такса смет.Чорбаджия с по 2-3 имоти по Витошка,Драгалевци за 1 човек,а 4 членно семейство в гарсониера в Люлин ще плаща за четрима?Искайте българчета....Ромите ще ви плащат на куково
44
3
 
0
 
! Отговори
Гюнтер до 39 преди 1 година
Браво брат!Кратко Точно и Ясно!!!..
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога ще махнеш такса сградна инсталация,господин Фандъков.Не ти ща парното.
42
2
 
2
 
! Отговори
кумуняга преди 1 година
До Зозо
Ша та изпапам и нема да съм гладенъ
41
4
 
9
 
! Отговори
доц. д-р чоко боков преди 1 година
не глупако. мутрата проста, неграмотна, тлъста и нагла пак не е разбрала. шенген и еврозоната са заплаха за нас. затова и сегашните членове бягат с 200.
40
6
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
До Анонимен

Важното е да има глад и лабут за комунягите!
39
5
 
10
 
! Отговори
лъжец от класа! преди 1 година
Напротив, мутро СИКаджийска, напротив! Много голям риск за Шенген си лично ти и коалиционните ти партньори - позитанските и сарайските комунисти, с които нещо си играете на опозиция! Само че, мутро СИКаджийсказция, простите като теб стават все по-малко и вече НИКОЙ не ти вярва! НИКОЙ, мутро СИКаджийска,измамник, лъжец, контрабондист, престъпник от подземния свят и ортак на туловището Пеевски, с което искате да откраднете и ВПК! Само че, мутро СИКаджийска, този път ще се задавите!
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другарко,аз съм убаф,много съм убаф,ма некой се ми ..ре/ оди по голема нужда / у гащите!
37
4
 
9
 
! Отговори
Данъкоплачещ преди 1 година
Да, много си прав.Не сме"риск".Ние сме заплаха, щом 27г. ни управляват предатели и продажници.Европейците не са слепи и виждат на какъв хал сме
докарани.
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мадамина.
35
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хей Борисов Трети, махни си ръцете от ЕМКО ! Хората да не се страхуват ! Протест срещу СОБСТВЕНИКА НА ГЕРБ !
34
1
 
5
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
Като им се навеждаме правят каквото си искат с нас но има и друго кой плаща той поръча мизоката , не може да сме под дъното в Европата след Македония и Албания и да имаме претенциии да искаме да дорижираме оркестъра просто няма как дастане за съжаление това е поло ението
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С такава мафиозка Тиква за премиер няма как да не ни гледат с подозрание.
32
0
 
9
 
! Отговори
Petrov преди 1 година
Боко каза ли пак че ако НАТО му заповяда веднага ще стане опасен за руснаците.
31
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРМАНИЯ И АВСТРИЯ ВЕЧЕ КАЗАХА: З-А БЪЛГАРИЯ НЯМА ШЕНГЕН, НЯМА ЕВРОЗОНА.
НЯМАЛО ЗНАЧЕНИЕ КАКВИ ГИ ПРИКАЗВА ЮНКЕРЪТ.