Президентът: България трябва се върне в Близкия изток

"Как може да избягваме страната с най-големи залежи на петрол?"
20 сеп 2017 07:43,
108
Президентът: България трябва се върне в Близкия изток
Снимка:БТА

Много е важно България да върне икономическите и политическите си позиции в Близкия изток. Това обяви президентът Румен Радев, който се срещна с краля на Йордания Абдула Втори и с президента на Иран Хасан Рохани.

Държавният глава е в Ню Йорк за участие в сесията на Съвета за сигурност на ООН.

След разговорите си с краля на Йордания и президента на Иран Радев коментира още, че през последните 30 години някои политици у нас с лека ръка са пропилели доверието на държавите от този регион.

Още по темата

"Както Йордания, така и Иран имат отлично отношение към българската държава", каза още  президентът. Той допълни, че докато в последните 30 години България е гледала на Запад, европейските ни партньори са затвърдили позициите си в Азия и Африка и затова е време и нашата страна да започне да действа като тях.

Радев нарече катастрофа в политиката ни факта, че от близо милиард долара двустранен стокообмен с Иран през 80-те, през 2005-та, той е спаднал на 20 млн. долара, информира БНТ.

"Потенциалът за сътрудничество е огромен. Много важно е, че президентът Рохани е изключително добронамерено настроен, с голяма надежда към България, осъзнавайки нашата важност като географско положение, като предстоящото европейско председателство, като врата на иранския капитал и суровини и износ към Европа. Как може да се стремим да нямаме добри отношения със страна, която държи най-големите залежи на природен газ в света и едни от най-големите на петрол”, каза президентът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Икономиката ни има нужда от пазари, и трябва да се научим да ги търсим навсякъде, където е възможно. Ясно е, че трудно ще бъдем конкурентноспособни с промишлени стоки в Западна Европа или САЩ. Но в Близкия Изток си струва да се търсят възможности. Така че президента Радев заслужава поздравления за тези срещи. Не че очаквам да ги получи от гербаджиите.
88
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ай си отивай при таварищите в масква бре льотчик
87
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и ко ша търси у близкия иСток ?иранския шериат ли бе другарю зелени чорапи ?
86
3
 
3
 
! Отговори
до 87 преди 6 години
Ей такива "отличници" ни е..ха ***.мата
85
3
 
5
 
! Отговори
до 77 преди 6 години
По-добре льотчик отличник, отколкото *** недоучил пожарникар.
84
6
 
2
 
! Отговори
123 преди 6 години
Самальотчика пак се изказа неподготвен, като кацнал от Марс в кошничка.
83
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** пак стана смешен...чети повече съветска уруспиооо....
82
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще оставим питомното и ще гоним дивото.
81
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимендостатъчно е след английския да научиш мандарин и арабски - ще се разбираш с останалите 2/3 от света, макар че те владеят английски по-добре от нас, все пак го учат с четвърт век предимство
80
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единственият политик в БГ който защитава нац.интереси !!!
79
2
 
4
 
! Отговори
88 преди 6 години
Кажете го с думи прости-американците пак ни казаха,че трябва да купим техните стари самолети защото няма какво да ги правят и ние нали сме мома игрива отново си показахме задните части.Това другото е ала бала-така беше с Александрополис,така беше с Белене с Южен поток и т.н. Ние сме техен протекторат а с Борисов и врътливи моми.Каквото кажат американците това ще е.Кой ни води външната политика -Захариева ли или Борисов -че то така и аз мога,но това е нивото ни-това си избираме.
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До do 75не е съвсем измислица, при Потопа населението се пръска във всички посоки, включително на юг, някои се връщат още през следващите десетилетия, други групи векове по-късно, трети създават нови цивилизации, от които 5 милениума след катаклизма нови родове и колена се преселват на север и запад
77
1
 
4
 
! Отговори
xy преди 6 години
До 76 - Интересно какви суровини изнасяме на запад, според тебе,след като нямаме почти никакви изкопаеми.Ако беше малко по-интелигентен,можеше да отвориш някой сериозен сайт и да прочетеш, че износът ни към ЕС е на 70% промишлена продукция, останалото е селскостопанска продукция,основно слънчоглед,олио и жито, както и услугата туризъм.А що се отнася до близкия изток те там си се бият и ние им изнасяме оръжие за милиарди, при това платено кеш.
76
5
 
4
 
! Отговори
do 75 преди 6 години
Българите са траки и никога не са идвали от някъде, а просто са били на много места. Това за Иран са измислици, целящи да ни вменят ориенталско самосъзнание.
75
7
 
6
 
! Отговори
Симеонов преди 6 години
Явно льотчика не знае, че до преди няколко месеца Иран беше под пълно ембарго. Ако поне малко разбираше от бизнес и търговия,щеше да му е ясно,че икономически отношения прекъснати напълно за 15 г. не се възстановяват за веднага.Що се отнася до Ирак от великия социалистически бизнес ни остана 2,5 милиарда долара дълг,та ще има да си ги взимаме на куково лято.Същата е картинката с Либия и Сирия,но от тях имахме да прибираме по 1,5 милиарда.Напомням че тогава долара беше 2,5 пъти по скъп,та смятай
74
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЕто, самм си отговори, бетер като *** които искат да са бели. Ако се изучават източни езици от повече хора, ще може да се работи с източни държави, но не, искаме да работим с западноевропейски държави които да купуват от нас, добре, но те купуват суровини, а после ни ги продават на десеторна цена и с ниско качество, голям кяр, няма що
73
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
иранците са древен български арийски народ!
72
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е там, където са нейните исторически корени и винаги ще си остане там. Политиката и на местене някъде виждаме как приключи. Явно това са прекалено сложни мисли за някои...Що се отнася до българите - всеки знае близо 2 милиона българи къде са в момента, както и накъде гледат още близо милион от все още останалите в България - не към Иран ! България и българщината не е функция на петролни залежи, нито на енергийни проекти, нито на имперски амбиции на някои, за които ние сме просто трасе!
71
1
 
12
 
! Отговори
Мачле преди 6 години
До Лика-приликаА на нашия дебеловрат папионката стои като на кокошка-брошка.Затова предпочита да ходи със загащен до гърдите анцунг и запретнати ръкави.
70
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До хи хиЗнаел английски!! ХхАХАХААА! Ай да видим дали на английски ще говори довечера!