Президентът: България трябва се върне в Близкия изток

"Как може да избягваме страната с най-големи залежи на петрол?"
20 сеп 2017 07:43,
108
Президентът: България трябва се върне в Близкия изток
Снимка:БТА

Много е важно България да върне икономическите и политическите си позиции в Близкия изток. Това обяви президентът Румен Радев, който се срещна с краля на Йордания Абдула Втори и с президента на Иран Хасан Рохани.

Държавният глава е в Ню Йорк за участие в сесията на Съвета за сигурност на ООН.

След разговорите си с краля на Йордания и президента на Иран Радев коментира още, че през последните 30 години някои политици у нас с лека ръка са пропилели доверието на държавите от този регион.

Още по темата

"Както Йордания, така и Иран имат отлично отношение към българската държава", каза още  президентът. Той допълни, че докато в последните 30 години България е гледала на Запад, европейските ни партньори са затвърдили позициите си в Азия и Африка и затова е време и нашата страна да започне да действа като тях.

Радев нарече катастрофа в политиката ни факта, че от близо милиард долара двустранен стокообмен с Иран през 80-те, през 2005-та, той е спаднал на 20 млн. долара, информира БНТ.

"Потенциалът за сътрудничество е огромен. Много важно е, че президентът Рохани е изключително добронамерено настроен, с голяма надежда към България, осъзнавайки нашата важност като географско положение, като предстоящото европейско председателство, като врата на иранския капитал и суровини и износ към Европа. Как може да се стремим да нямаме добри отношения със страна, която държи най-големите залежи на природен газ в света и едни от най-големите на петрол”, каза президентът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
28
 
13
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
Босоногият се взе за нещо, като всеки *** комунист. Ще се връщал в близкият изток. И какво ще го търси там. Да хваща Деси и да ги приюти някой средноазиатски сатрап. Там ще спре да дава акъл от написаното на листчетата.
8
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Почти във всяка статия е пълно с грешки! Чудя се кой им е подарил дипломите и кой ги назначава.
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво можем сега да предложим на арабите?! Едно време натам беше най-големият ни износ на агнета например, огромни количества се изнасяха, сега откъде?! Родни заленчуци също нямаме, даже напротив - на пазара по едно време се бяха появили домати от Йордания.
6
34
 
15
 
! Отговори
дидо преди 6 години
Радев Мекерето не е в час !
5
34
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румене, може да вземеш Деса и се върнеш и в Ангола, там ти е мястото.Не се прави на велик, щото едва сричаш написаното от Трите каки
4
1
 
32
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 6 години
Отварям сайта ви, гледам заглавието и се зачудих: президента ни, за който имам високо мнение, да не е слънчасал? Оказва се обаче, че някой.. не знам как да го нарека- може би "Журналист Пар екселанц" си е правил недотам уместни експерименти.Вярвам, че ще има много псувни по ваш адрес в коментарите, г-да списвачи, аз гледам да съм мек, че да не ме изтриете.
3
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно така, прав е!Трябва да яхнем колкото самолета можем да съберем и да ходим да бомбардираме Сирия! Всички го правят, значи има някаква далавера в това.
2
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много просто, г-н Президент. От милиард на 20 милиона с Иран заради великите ни "партньори" зад Голямата Локва.
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заглавието на статията ви е неточно, некоректно!