Радев към Порошенко: Българите в Украйна да учат български!

Порошенко обеща: Болградският район няма да бъде разделян
20 сеп 2017 10:45, Анисия Иванова
132
Радев към Порошенко: Българите в Украйна да учат български!
Снимка: Президенството

България очаква приетият Закон за образованието в Украйна да не засегне по никакъв начин правата и възможностите на сънародниците ни в страната да изучават своя роден език. За това призова президентът Румен Радев на среща в Ню Йорк със своя украински колега президента Петро Порошенко, съобщиха от прессекретариата на Президенството.

"Разбрахме се, че няма да има никакви ограничения за изучаване на български език в училищата и като количество и като качество на часовете", коментира българският държавен глава пред журналисти след края на срещата.

Още по темата

Президентът Петро Порошенко е поел ангажимент да реагира незабавно, ако българският държавен глава получи оплакване от страна на сънародниците ни в Украйна след осъществените законови промени. В скоро време в България ще пристигне и министърът на образованието на Украйна и на място ще бъдат уточнени всички въпроси, свързани с предприетата образователна реформа и как по-добре да бъдат защитени правата на местната българската общност и възможностите и да изучава своя роден език, стана ясно от думите на Румен Радев.

По време на срещата българският държавен глава е получи уверение от своя украински колега и че в процеса на децентрализация на Украйна няма да бъдат предприемани действия за административно разделяне на историческия Болградски район, в който живеят много наши сънародници.

Президентът Румен Радев е потвърдил категоричната подкрепа на страната ни за европейската перспектива на Украйна и е изразил готовност за споделяне на българския опит в този процес.

Помолен да коментира изказването на президента на САЩ Доналд Тръмп пред Общото събрание, българският държавен глава заяви, че е впечатлен от отправеното послание, че ООН ще бъде силна организация, ако в нея членуват силни и суверенни, независими държави.

"Това е послание, което подчертава необходимостта да отстояваш интересите на своята собствена страна и народ, независимо в какви организации и съюзи участваш, и от него може да се поучим", подчерта Румен Радев.

"Не знам дали се чува в България, че за да бъдеш фактор в дипломацията и за да се чува твоят глас, трябва да имаш съответната военна мощ. Те не могат да съществуват разделени. Президентът Тръмп го обяви много ясно и тази година САЩ имат най-големия военен бюджет и най-силната армия. Нека да видим защо той мисли така и как ние мислим у нас", добави още президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На следващите избори радев губи гласа ми! Няма да гласувам за него.
77
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами ние турците? За какъв гласувах за Радев не знам? Ще си имаш 15% турскоезично малцинство. Няма да им предоставяш безплатно образование на майчин език но ще искаш същото от 40 милионна Украйна. По добре да бях гласувал за Пищова.
76
5
 
3
 
! Отговори
Питам преди 6 години
Нямо лошо , но защо турците у нас не могат да учат турски? Аршина не е ли един и същ?
75
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев, чий е Крим? Я му обясни веднага.Откъде толкова нахалство да и да поставяш условия? Не ми пука колко му е било неудобно на Радев на тази среща. Хубаво е да знае за какво служат зъбите.
74
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС няма ли да наложи санкции на Украйна заради забраната на българите да учат на майчиния си език. Или ще стане както в визите за САЩ - ЕС отново ще се изплюят в лицето на България.
73
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гол пиар,ако иска,може да открие училища,да изплаща заплати,да инвестира в българите в Украйна,да ги подпомага,само с празни приказки "Дай!" и "На.",не става.
72
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не е забранил изучаването на български в Украйна, но руското *** Радев отново повтаря руските опорни точки.
71
18
 
11
 
! Отговори
Го4о преди 6 години
*** е червен лобист!
70
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що така Украйна не ни обича, а Роската Плевнелиев толкова жертви направи за тях.
69
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евала на президента. Всичкатра евроатлантическа избор в България да се събере няма да има смелост да каже нещо такова на украинския мафиот, щото после ще чакат да ги взривят в колите или по домовете...
68
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
акупатора е отвъд черно море.има ли някой, който да не го е разбрал?и другия, отвъд атлантика е окупатор, но го прави финно "през главата" и излиза, че ти сам го правиш "доброволно", а първия - "влиза директно с бутоните"
67
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега е момента да ги натиснем и за автономия ако трябва. Ако искат ЕС ще се съобразяват.
66
5
 
17
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Порошенко е изтъкнат професионалист, майстор на чашката с отлична алкохолна подготовка и сериозни успехи, ученик и последовател на великите Елцин, Кучма и Юшченко. За успехите си е удостоен с престижното звание "Горький пропойца". България има нужда от президент на такова високо ниво. В началото на 90-те години имаше достойни професионалисти с отлична алкохолна подготовка като Лучников, Сталийски и Луджев, но за съжаление първите двама не са между живите, третият е извън политиката.
65
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A Тиквата още не е реагирал по въпроса.
64
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Трактор Българите в Украйна са по принуда заселени там или са били излъгани, а украинците са в България по собствено желание. Историята е да се чете, за да не се излагат хората по форумите.
63
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупости!!! А арабите учат ли арабски в България, а виетнамците, а китайците, а украинците? Що за малоумно изказване е това. Ама той Радев толкова си може.
62
28
 
13
 
! Отговори
Трактор преди 6 години
Аз ако бях на Порошенко, щях да питам *** Радев: - А кога украинците в България ще учат украински?
61
13
 
7
 
! Отговори
Cabojak преди 6 години
Turcite v Bulgaria da uchat turski ezik.
60
14
 
4
 
! Отговори
71 преди 6 години
Искат да ги карат да учат български защото учебниците им са пълни с братска облужваща Русия история,за това е целия напън ,искат да промиват мозъци за да създадат една радикализирана руска клетка
59
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хей другарю зелени чорапи . ще смееш ли да го кажеш ли същото и на император путинчо ? или пред него ще пълниш гащите и ще цункаш отзаде .