Радев към Порошенко: Българите в Украйна да учат български!

Порошенко обеща: Болградският район няма да бъде разделян
20 сеп 2017 10:45, Анисия Иванова
132
Радев към Порошенко: Българите в Украйна да учат български!
Снимка: Президенството

България очаква приетият Закон за образованието в Украйна да не засегне по никакъв начин правата и възможностите на сънародниците ни в страната да изучават своя роден език. За това призова президентът Румен Радев на среща в Ню Йорк със своя украински колега президента Петро Порошенко, съобщиха от прессекретариата на Президенството.

"Разбрахме се, че няма да има никакви ограничения за изучаване на български език в училищата и като количество и като качество на часовете", коментира българският държавен глава пред журналисти след края на срещата.

Още по темата

Президентът Петро Порошенко е поел ангажимент да реагира незабавно, ако българският държавен глава получи оплакване от страна на сънародниците ни в Украйна след осъществените законови промени. В скоро време в България ще пристигне и министърът на образованието на Украйна и на място ще бъдат уточнени всички въпроси, свързани с предприетата образователна реформа и как по-добре да бъдат защитени правата на местната българската общност и възможностите и да изучава своя роден език, стана ясно от думите на Румен Радев.

По време на срещата българският държавен глава е получи уверение от своя украински колега и че в процеса на децентрализация на Украйна няма да бъдат предприемани действия за административно разделяне на историческия Болградски район, в който живеят много наши сънародници.

Президентът Румен Радев е потвърдил категоричната подкрепа на страната ни за европейската перспектива на Украйна и е изразил готовност за споделяне на българския опит в този процес.

Помолен да коментира изказването на президента на САЩ Доналд Тръмп пред Общото събрание, българският държавен глава заяви, че е впечатлен от отправеното послание, че ООН ще бъде силна организация, ако в нея членуват силни и суверенни, независими държави.

"Това е послание, което подчертава необходимостта да отстояваш интересите на своята собствена страна и народ, независимо в какви организации и съюзи участваш, и от него може да се поучим", подчерта Румен Радев.

"Не знам дали се чува в България, че за да бъдеш фактор в дипломацията и за да се чува твоят глас, трябва да имаш съответната военна мощ. Те не могат да съществуват разделени. Президентът Тръмп го обяви много ясно и тази година САЩ имат най-големия военен бюджет и най-силната армия. Нека да видим защо той мисли така и как ние мислим у нас", добави още президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
3
 
21
 
! Отговори
Срам ли ги е? преди 6 години
Защо Габриел не е запазила българското си име, Неделчева? Защо Франсоа Габриел не се казва Франсоа Неделчев? Защо детето им се казва Жан-Едуар Габриел, а не, например, Иванчо Неделчев? Срам ли ги е? Или Неделчева е престанала да е българка?
57
1
 
10
 
! Отговори
Spiritus Rector преди 6 години
Пороченко лъже. За да не пречи на българите да учат български език, Пороченко ще трябва да наруши укропския закон, забраняващ на малцинствата да изучават родния си език! За което Правый сектор ще му драсне клечката.
56
18
 
17
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 6 години
Аз не разбрах, защо българчетата в Украина да учат български?Нима украинчетата в България учат украински? или еврейчетата учат еврейски?
55
6
 
8
 
! Отговори
Да живее ЕС преди 6 години
Ама от кои учебници ще учат български ,от онези на Костадин Костадинов пълни с руска пропаганда ли ?
54
3
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
В България кога е било забранено да се говори на турски, да се издават вестници на турски, да се изучава турски? Радиопредавания и телевизионни предавания на турски са разрешени също така. И то по Конституция са разрешени.
53
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** същото да каже и на впутин
52
0
 
4
 
! Отговори
фд преди 6 години
До До adfЕм Радев е висш военен,а сега президент,най-малкото има информация от разузнаването.А истинските агенти са във военното контра разузнаване.Кви други експерти си представяш-политолози ,икономисти и финансисти ли,хахахах.Всичко минава през военните,преди да достигне цивилния живот.
51
9
 
2
 
! Отговори
До adf преди 6 години
И как го следва? С общи приказки! *** идея си няма какво става там! Щял да му звъни по телефона-голяма простотия! Проблемът трябва да се реши на експертно ниво!
50
13
 
1
 
! Отговори
До лошо преди 6 години
Лошо е и джуджето да вкарва там модерни оръжия и да избива християни! Лошото предизвиква друго лошо! Най-добре е джуджето да се махне оттам и лошото ще свърши!
49
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Суджукът щеше да гледа влюбено Прасенко между краката и да го уверява колко много България подкрепя фашистката му хунта.И дума нямаше да стане за нашите сънародници.
48
3
 
3
 
! Отговори
:-):-) преди 6 години
не, конституцията няма да се промени,а на който му стиска за "други" промени - нека се пробва мечтите за автономии и швейцарски федерации ги сьнувайте - правата ви са до тук !!точка по въпроса..ако не ви харесва оплачете се на Брюксел..не, че не сте го правили, но ни е през оная работа :-):-)
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев към Порошенко: - Българите в Украйна да учат български!Порошенко към Радев:- Българите в България трябва да учат български защото 1/4 от децата не го знаят !
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До лошоУкрайна не е нито в центъра на Европа, нито в ЕС, а война там и сега си има - изтребват се православните братя за среброто на Фанагория и разни газови пътища, ако случайно не си чул
45
0
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Президентът Радев ще трябва да се дезинфекцира след тази среща,и неговата не е лесна...
44
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рамадане понеже си наясно с кръстовището при завоя на аполото де ти мигача бе тарикат тъи ли ги учим
43
3
 
12
 
! Отговори
лошо преди 6 години
Странно защо по нашите медии не излезе новината че Конгреса на САЩ е разрешил доставки на оръжия за Украйна с което САЩ разпалват война в центъра на Европа и защо ЕС мълчи за този скандал?
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен47а, да, пуца с танковете...де да го знам чий възпитаник е, обаче преди години бяха големи авери с шефа ти.как е Гюкче в Гватемала, удобни пейки за тамошните спящи клетки имат ли в пАсолството с вербуване на величествени шарани за създаване на локални конфликти
41
2
 
14
 
! Отговори
това е преди 6 години
Стига с този Крим,всички знаем какво щеше да се случи с Крим след преврата в Украйна ако Русия не си го беше върнала,бази на НАТО и САЩ и още повече конфронтация с Русия.
40
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До :-):-); Конституцията на Република България е продукт на болния мозък на БКП/БСП и не е Божа слово за да бъде вечна.Може де се промени и ще се промени.Ако не се промени Конституцията ще се пороменят други неща.Защото влизайки в ЕС България прие законите на ЕС да са над нейните.Так,че всичко се решава не в Българския а в Европейския парламент.А Европейският парламент не изключва "развода".Примерът с Испания и позицията на ЕС по въпроса е красноречив. Вече времената и светът е много различен.
39
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това че украинците си говорят на руски не означава че са русофили. А и предполагам никога не са създавали пречки на нашите сънародници там, освен по съвеЦко време.