Радев към Порошенко: Българите в Украйна да учат български!

Порошенко обеща: Болградският район няма да бъде разделян
20 сеп 2017 10:45, Анисия Иванова
132
Радев към Порошенко: Българите в Украйна да учат български!
Снимка: Президенството

България очаква приетият Закон за образованието в Украйна да не засегне по никакъв начин правата и възможностите на сънародниците ни в страната да изучават своя роден език. За това призова президентът Румен Радев на среща в Ню Йорк със своя украински колега президента Петро Порошенко, съобщиха от прессекретариата на Президенството.

"Разбрахме се, че няма да има никакви ограничения за изучаване на български език в училищата и като количество и като качество на часовете", коментира българският държавен глава пред журналисти след края на срещата.

Още по темата

Президентът Петро Порошенко е поел ангажимент да реагира незабавно, ако българският държавен глава получи оплакване от страна на сънародниците ни в Украйна след осъществените законови промени. В скоро време в България ще пристигне и министърът на образованието на Украйна и на място ще бъдат уточнени всички въпроси, свързани с предприетата образователна реформа и как по-добре да бъдат защитени правата на местната българската общност и възможностите и да изучава своя роден език, стана ясно от думите на Румен Радев.

По време на срещата българският държавен глава е получи уверение от своя украински колега и че в процеса на децентрализация на Украйна няма да бъдат предприемани действия за административно разделяне на историческия Болградски район, в който живеят много наши сънародници.

Президентът Румен Радев е потвърдил категоричната подкрепа на страната ни за европейската перспектива на Украйна и е изразил готовност за споделяне на българския опит в този процес.

Помолен да коментира изказването на президента на САЩ Доналд Тръмп пред Общото събрание, българският държавен глава заяви, че е впечатлен от отправеното послание, че ООН ще бъде силна организация, ако в нея членуват силни и суверенни, независими държави.

"Това е послание, което подчертава необходимостта да отстояваш интересите на своята собствена страна и народ, независимо в какви организации и съюзи участваш, и от него може да се поучим", подчерта Румен Радев.

"Не знам дали се чува в България, че за да бъдеш фактор в дипломацията и за да се чува твоят глас, трябва да имаш съответната военна мощ. Те не могат да съществуват разделени. Президентът Тръмп го обяви много ясно и тази година САЩ имат най-големия военен бюджет и най-силната армия. Нека да видим защо той мисли така и как ние мислим у нас", добави още президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крим де-юре и де-факто е руски.
37
2
 
11
 
! Отговори
:-):-) преди 6 години
че къде у нас на турците им се пречи да говорят на турски ???!!дали могат да учат турски в България..могат като избирателен предмет, но не искат, защото ги мързи..та за това с цялата си наглост искат да станеш задължителен за изучаване - е, няма да стане !!!а, и още нещо..България по конституция е еднонационална държава, така, че въпросът е приключен !!ако не ви харесва..оплачете се на арменския поп :-):-):-)
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 46;*** за когото споменаваш е отроче и възпитаник на ЦРУ , верен служител на Израел и САЩ.Този *** завзе възлови позиций в съдебната, управленческата власт, въоръжениет сили, сигурността и разузнаването.Помръчи съдбата на хиляди хора и млади офицери.Неговите *** организираха опит за преврат и стреляха на месо на 15.06.2016 г. Убиха 249 души и раниха над 1500.Турция дава борба за съществуване и ти препоръчвам да се молиш да успее.Защото падне ли Турция на Запад тръгват 25 мил
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименза часа по СИП-турски са подали заявления няколко хиляди бъдещи жители на Дюселдорф, тъй като кюрдите в германския град едва сричат немски
34
15
 
3
 
! Отговори
ma4enik преди 6 години
А Петро Порошенко попитал ли е "президента-генерал" дали в неговата родина примерно турците учат и свободно говорят турски език? Дали "генералът-президент" чийто единственна настолно книга е "Време разделно" прави нещо за равноправието на своите поданници в неговата ***?Петро Порошенко да попита "президента-генерал" дали всичко в неговата ***-правосъдие, социална политика, приходи, граждански права, демокрация отговаря на общочовешките ценности? Не.Тогава заща искате за себе си това което
33
4
 
11
 
! Отговори
:-) преди 6 години
поредна лекция на Големия Български Президент Румен Радев, която жалкия пожарникар трябва да слуша и да си записва - така се отстоява българския национален интерес..Пожарникарчето ще направи и невъзможното, но ще се бори до край България да няма силна армия, защото такива са нарежданията на господарите му от Вашингтон, Брюксел, Анкара...вече им загубих бройката, че то...тоя лакей къде ли не се дупи за да се хареса..а,после го тупали по гърба..тупат го по ***...защото му го ползват !!!
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 38Че то 2/3 от Украйна говорят чист руски!..че то и аз говоря чист руски , и сигурно поне 1/3 от българите говорят сравнително добре руски, а още толкова говорят и английски.е, и?
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали ги гледам на морето украинците говорят си руски много рядко на техния език
30
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашите "русофили" задължително трябва да учат български език !
29
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бивш студент; Къде в ропските села и Делиормана се преподава турски бе простако? Къде си видял, чул ,че в българските училища се преподава турски? Няма такова нещо. Защо лъжеш? Защо правиш пропаганда и миеш мозъците на другите? От 1995 година до ден днешен в нито едно училище в България не се преподава турски език.Дори се пречи и децата се поставят под натиск да не учат турски. По коридорите пак е забранено да се говори турски както по време на пъдаря от Правец.Зрее нова протестна вълна.Иде
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашата славянска дружба идва от украинските земи.
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
колкото македонците не са българи, толкова и украинците не са руси. Изпраскали диалекта и край - друга нация са!Че то 2/3 от Украйна говорят чист руски!
26
6
 
3
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 6 години
турчилята в бг учат турски и говорят на турски и ние имаме право да изискваме от тоя хахол да уважва бесарабските българи у нас съществува 25% демокрация а в украйна демокрация няма тоя хахол умее само да лъже да краде и да убива ------убиец
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен11; Не говорим за халифата. Говорим за държава равноправна членка на ЕС и НАТО, която има самочувствието на хуманна и правова държава. Такава ли е твоята ***? За халифата вече знаем,че не е такава. Въпросът е дали твоята *** по правосъдие,социална политика,права на гражданите,демократични ценности и хуманност отговаря на общо човешките ценности в световен мащаб.Защото вие сте с това самочувствие. И стига сте се оправдавали с другите. Вие какви сте?Това ми кажете.Справедливи ли?
24
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крим де юре не е руски - факт !
23
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 28Крим е руски - факт...да не стане слънчев бряг *уски, това повече ме притеснява...
22
5
 
7
 
! Отговори
Радев преди 6 години
Какво е чувството да стоиш срещу военно престъпник,виновен за смъртта на стотици мирни граждани в Донбас!?който погазва свободата на словото и подкрепя фашистки групи!?
21
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крим е турска земя, за това се казва татарска. Това е свещенната земя на татарите,Сталин обезлюди пилуострова и изпрати коренното население в Сибир и от тогава там живея руси, украинци и тем подобни ***. Крим е била земя турска, е и ще бъде много скоро пак турска. Никой да не кълчи кръста си.
20
2
 
2
 
! Отговори
Лечение за пострадал преди 6 години
Петърчо от Болград има трайни нелечими увреждания на съзнанието и мозъка от машинен иврит насложен над телевизионни програми на украински език както се вижд а на снимката..Препоръчваме да остане на лечение с минерални бани и моретерапия в БЪлгария..Да консумира БЪлгарски домати ,дини,пъпеши ,чушки,кисело мляко ..За прочистване от спец импланти и спец наркотици с които е отровен,..
19
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На абсолютно на НИКОЙ не му пука какъв бил Крим. Запада пет пари не дава дали ще е руски или украински. Просто това беше невероятна основа за започване на налагане на санкции срещу Русия. На всички им беше ясно, че Путин няма как да остави базата в Севастопол. Това, че милеел за народа в Крим ги разправяйте на бабите пред блока.