Радев към Порошенко: Българите в Украйна да учат български!

Порошенко обеща: Болградският район няма да бъде разделян
20 сеп 2017 10:45, Анисия Иванова
132
Радев към Порошенко: Българите в Украйна да учат български!
Снимка: Президенството

България очаква приетият Закон за образованието в Украйна да не засегне по никакъв начин правата и възможностите на сънародниците ни в страната да изучават своя роден език. За това призова президентът Румен Радев на среща в Ню Йорк със своя украински колега президента Петро Порошенко, съобщиха от прессекретариата на Президенството.

"Разбрахме се, че няма да има никакви ограничения за изучаване на български език в училищата и като количество и като качество на часовете", коментира българският държавен глава пред журналисти след края на срещата.

Още по темата

Президентът Петро Порошенко е поел ангажимент да реагира незабавно, ако българският държавен глава получи оплакване от страна на сънародниците ни в Украйна след осъществените законови промени. В скоро време в България ще пристигне и министърът на образованието на Украйна и на място ще бъдат уточнени всички въпроси, свързани с предприетата образователна реформа и как по-добре да бъдат защитени правата на местната българската общност и възможностите и да изучава своя роден език, стана ясно от думите на Румен Радев.

По време на срещата българският държавен глава е получи уверение от своя украински колега и че в процеса на децентрализация на Украйна няма да бъдат предприемани действия за административно разделяне на историческия Болградски район, в който живеят много наши сънародници.

Президентът Румен Радев е потвърдил категоричната подкрепа на страната ни за европейската перспектива на Украйна и е изразил готовност за споделяне на българския опит в този процес.

Помолен да коментира изказването на президента на САЩ Доналд Тръмп пред Общото събрание, българският държавен глава заяви, че е впечатлен от отправеното послание, че ООН ще бъде силна организация, ако в нея членуват силни и суверенни, независими държави.

"Това е послание, което подчертава необходимостта да отстояваш интересите на своята собствена страна и народ, независимо в какви организации и съюзи участваш, и от него може да се поучим", подчерта Румен Радев.

"Не знам дали се чува в България, че за да бъдеш фактор в дипломацията и за да се чува твоят глас, трябва да имаш съответната военна мощ. Те не могат да съществуват разделени. Президентът Тръмп го обяви много ясно и тази година САЩ имат най-големия военен бюджет и най-силната армия. Нека да видим защо той мисли така и как ние мислим у нас", добави още президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 19След като Крим обяви независимост и с референдум реши да се присъедини към Русия, сега вече както по документи така и де факто Крим е руска теритирия....7,62 ако ти опра в челото ... ше напрайш и ти референдум...
17
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какво казва Порошенко за КРИМ бе ушатко защо не го попиташ нали ти е дошъл на гости.Този е наи долният Президент който ни пробутаха комунделите
16
2
 
5
 
! Отговори
АМАН от терористи преди 6 години
Заграбили с измама и спец наркотици власта в Киев с е стремят да увредят тежко и завинаги десетки милиони Важни граждани ..МАсовит е убиици ползват Украинския диалект за трайно увреждания на милиони.Жертвите получават специфично искривяване на съзнанието и СПИД 2012- 2016 подобни увреждания от презобяване със спец наркотици и подсладители..
15
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво им е да учат Български като никога няма да го използват?
14
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 10КРИМ е руски. Точка. Въпросът е затворен.Руснаците там живеят поне от 1100 години...аз ше ти продам 1000 дка нива, ама сле 5 години ше я превзема ... щото е била на всичките ми роднини и вече размислих и си я взимам обратно...
13
10
 
6
 
! Отговори
До 10 преди 6 години
Крим е Украински бе червен дявол може баба ти и рода ти да са Руски но не и КРИМ
12
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 8признаваш Крим за Руска територия..не е важно колко е "руска" по етнически състав, важно е, че "по документи" не беше руска.
11
3
 
10
 
! Отговори
БГ ПАТРИОТ преди 6 години
Браво на президента , веднага се разбира че мисли за българите а не като герберският послушко преди него никога не каза нищо в защита на българите в чужбина .
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ma4enikв халифата е разрешен само арабският писмено и говоримо, за елита - може иврит и английски да сключват банковите сделки
9
6
 
15
 
! Отговори
до 8 преди 6 години
КРИМ е руски. Точка. Въпросът е затворен.Руснаците там живеят поне от 1100 години.Нация украинци няма. Измислена е като македонците.
8
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе ушатко защо не признаеш на Порошенко че си с Путин и признаваш Крим за Руска територия и после се прави на загрижен егати и червенушкото все опитва на умен да се прави ама не му се получава
7
10
 
2
 
! Отговори
бивш студент преди 6 години
Радвам се, че в Украйна има толкова много хора, които се самоопределят като българи. колкото и да ни боли обаче трябва да си признаем, че не бива да се сърдим на Украйна за този закон.Трябва и ние да постъпим така. Както в Украйна така и в България не бива да се преподава на чужд език.Тук се преподава на турски в родопските и делиорманските села, което не е правилно.Така,че престанете да давате гласност на това решение на украинския парламент ами въведете и тук забрана да се преподава на турски
6
6
 
4
 
! Отговори
u4en преди 6 години
До Анонимен....А ти си полирана до блясък без гънки чугунена червена примитивна кратуна
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
те в Украйна всички говорят на старобългарски, но за съвременния литературен език все пак ще им трябват грамотни учители, освен собствениците на хотели и ресторанти да научат украински руски, та да се разбират с работниците си по новата програма за трудова заетост
4
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на г-н Радев, единственият български политик, който отстоява БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ.
3
15
 
6
 
! Отговори
ma4enik преди 6 години
Когато твоите поданници учат турски език,тогава българите ще учат български в украйна.От 140 години системно се опитвате да асимилирате най-голямото малцинство. Не ви е срам, не се червите да искате за себе си това , което на другите не позволявате в своята страна. и "президентче с пагони" ,ти раздели нацията,ти ли ще казваш кой какво да прави?Чети си "Време разделно" в сградата си и си мечтай наистина да не настанат времена разделни за нацията и страната както в Испания-тогава ви е жална мамат
2
6
 
25
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Радев - моят президент!
1
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Порошенко е слуга на Задокеанските си господари, също като Суджука.Радев е почтен човек и български патриот, така че няма как да се разберат.