Радев: Разоръжаването – стълб на международната сигурност

Той ръководи делегация за участие в 72-ата сесия на Общото събрание на ООН
Обновена: 20 сеп 2017 23:11 | 20 сеп 2017 23:10,
38
Радев: Разоръжаването – стълб на международната сигурност
Снимка: Президентство

За да се справи с коренните причини за продължителните военни конфликти ООН се нуждае от всеобхватен подход, който да обединява усилията на превантивната дипломация, посредничеството и изграждането на мира. Само така можем да възстановим управлението и да стабилизираме политическите, икономическите и социални условия в засегнатите от кризи държави. Това заяви днес президентът Румен Радев в първото си обръщение пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Държавният глава ръководи българската делегация за участие в 72-ата сесия на Общото събрание на ООН на тема "Стремеж към мир и достоен живот за всички на устойчива планета", съобщи прессекретариатът на президента.

В изказването си на форума на най-високо равнище президентът Радев подчерта, че нестихващите конфликти в много региони на света продължават да подкопават международния мир и сигурност, както и човешките права. 

"Проявите на насилие опустошават местните икономики, предизвикват мащабни движения на бежанци и мигранти и водят до разпространението на болести, глад и огромно човешко страдание", заяви държавният глава.

"Международната миграция е глобален феномен и само чрез съвместни усилия, като Глобалния пакт по миграция, можем да осигурим балансиран подход, който да включва спазването на човешките права и международното хуманитарно право, както и ефективен контрол на границите и реадмисия", подчерта Румен Радев. 

Президентът беше категоричен, че държавите имат права и отговорности да охраняват своите граници като основен елемент от своята национална сигурност. 

"Силният граничен контрол е от изключително значение, особено за предотвратяване на нелегалната миграция и за изкореняване на трафика на хора", добави още държавният глава.

Той открои конфликтите в Украйна, Близкия Изток, Северна Африка и Афганистан като основни заплахи пред международния мир и сигурност. Румен Радев беше категоричен, че разоръжаването, неразпространението на оръжия за масово унищожение и контролът над въоръженията са сред основните стълбове на международната сигурност. 

"България препотвърждава своята пълна подкрепа за приетия през 2015 г. Съвместен всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма като ключов за регионалната и глобалната сигурност", подчерта президентът.

В изказването си Румен Радев изрази и позицията на страната ни, която категорично осъжда многократните ядрени опити и изстрелване на ракети от КНДР, което води до последваща ескалация на напрежението в региона и "подкопава международния мир и сигурност". 

Държавният глава призова за мирно, дипломатическо и политическо решаване на въпроса.

Президентът изтъкна също така, че насърчаването на равнопоставеността, борбата с дискриминацията и съблюдаването на правата на човека са от ключово значение за постигането на траен мир и устойчиво развитие, като подчерта убедеността си, че зачитането на правата на човека трябва да бъде основен приоритет на ООН.

"Принципите "Да не забравяме никого" и "първо да помогнем на най-нуждаещите се" не са просто политически декларации, част от ангажимента, произтичащ от Дневен ред 2030 - ако наистина целим избавянето на нашия свят от бедността, то тогава наистина трябва да постигнем Целите за устойчивото развитие", призова още в изказването си на форума президентът Румен Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
0
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Рабатата на един шофьор на ТИР -международни превози е много по-тежка ,по-рискова, по-отговорна ,по-напрегната и по -полезна от тази на един военен пилот !!! Така ,че не героизирайте ***.о През развелен дент !!! Всеки с такъв клюн иска да доминира, граби и да властва !!! Неговите" грипени" ще стрелят само срещу парите на трудовия български народ !!! С кого ще воюваш бе г--но !?
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Генералпрезидента: Цял свят да се разоръжи, но само на ВВС`то да се купят "Грипени" !
25
9
 
7
 
! Отговори
Радев-демагог преди 6 години
Президентът Радев е демагог, защото на думи се бори за разоръжаване, а същевременно иска да въоръжи България с ескадрила нови самолети за 5 милиарда лева(взети от бедния български народ), вместо да бъдат похарчени смислено в увеличение на доходите (заплати и пенсии), за доближаване на средно Европейското ниво на доходите,защото иначе в България няма да останат хора и въобще няма да ни е нужна армия. Ние сме в НАТО и това трябва да се използва оптимално.
24
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
най-свестният президент на България !!!
23
8
 
4
 
! Отговори
Пацифист преди 6 години
След грандиозното изказване на нашият президент,в ООН то се носело слух,че ядрените държави като Русия,Китай,САЩ,и най вече КНДР са решили да премахнат ядреното си въоръжение!Остават само самолетчета за правене на въздушни фигурки!
22
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Обективно - "...повече се говори за роклите на жена му, отколкото..."Този е 5-и президент, на четиримата предшественици жените имаха мярка за благоприличие, каквито и да бяха, не се натрапваха!
21
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички си четаст речите на своя роден език, нашият е официален там, а все се пънат да се мазнят и да сричат на английски.------Той не се мазни на САЩ или Англия.Той го прави само да покаже на българите, че може да чете от листче на английски. Това е идеята, а не, че има да каже нещо интересно на света. Румен за съжаление си е ***, точно какъвто изглежда.
20
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цел номер едно за руската политика на Балканите винаги е била УНИЖАВАНЕ на България и убиване самочувствието на българите. Поставянето начело на държавата на безличен б0клук, който да ни излага, е част от тази схема. Живков, Жан Виденов, Станишев, Гоце, сега и Радев. Безлични мишоци.
19
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** изнесе безлична реч пълна със стари тези!
18
3
 
1
 
! Отговори
Strahoten si!!!!!!! преди 6 години
Vie ste vtoriq na balkanite koito shte bude syden za Genocid sreshtu dargavata si i to v Haga zashto li?
17
0
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Бойко претворява в живо дело казаното от президента Радев. Никакво превъоръжаване. Само комисии в парламента и пушилка по медиите. Пари няма.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А при речта на литовската преьидентка делегацията на евразийските пpимaти е избягала.
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев: Разоръжаването стълб на международната сигурностЕто кой ще убеди Ким Чен Ун да се разоръжи. Тръмп изкара голям късмет с Радев, вече няма да има нужда от американска намеса в СК.
14
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само три речи си заслужаваше да бъдат чути на тази асамблея на ООН. Тези на президентите на САЩ, Украйна и Литва. Всичко друго беше посредствена плява и снижаване по живковски.
13
6
 
14
 
! Отговори
Обективно преди 6 години
Супер пилот бе Радев, но иначе реди егати клишетата, във външната политика е напълно безличен..повече се говори за роклите на жена му, отколкото за това какво е казал. да станеш президент, да отидеш в ООН и да избълваш поредица от фрази, на които всички спят.Е ако за това се е борил, да продължава така
12
1
 
8
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Радев: Разоръжаването стълб на международната сигурност---------"Искаш мир - готви се за война!""Който не храни своята армия - ще храни чужда!"псНе съм милитарист, но държава която не е в състояние да се защити САМА е обречена!
11
7
 
8
 
! Отговори
хюго бос до 13 преди 6 години
Хатеса ми речта, но не ми хареса, че чете на английски. Всички си четаст речите на своя роден език, нашият е официален там, а все се пънат да се мазнят и да сричат на английски. Писле се чудум и сърдим като не,знаят откъде идва киргилицаста и защо мислят Русия или Македония за родина- ами ние не си уважаваме езика и други се възползват. Също и за Радева: може да избира бг дизайнера, ама селската чест драпа за западни шасрцали, вместо да рекламира нашите.
10
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Типичен социалист.Много красиви думи.Без приложение е реалният свят.Миграцията идва заради социалните помощи. Като Абдулах се светне че като се докара заедно с цялата рода и 2 рейса деца в ЕС социалната му помощ е една купчина пари.Повод винаги ще се намери-неподходящ климат,лоша храна,война и тн.След като в пренаселените държави няма контрол на раждаемоста войните са единственото нещо за да се намали поне малко населението.Ресурсите на планетата не са неизчерпаеми.
9
0
 
5
 
! Отговори
назад са преди 6 години
някои не спират да се въоръжават тайно явно
8
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се не всички могат да говорят толкова добре като Батман от Банкя и се чудя защо Батман не държа реч от трибуната на ООН? Може би защото щеше да заеме времето и другите нямаше да могат да се изкажат. Първо щеше да каже нещо гръмко, след 5 мин. щеше да излезе да го дообясни, което ще рече да го обърне на обратно. А час по-късно след кратка консултация с американските ни партньори, пак щеше да излезе да каже нещо хептен различно... и така до края на ООН