Радев с надежда: Да убедим ЕС, че Балканите могат да са сигурен регион

Президентът се срещна с държавния глава на Косово и генералният секретар на ООН
23 сеп 2017 10:20, Красимир Ангелов
46
Радев с надежда: Да убедим ЕС, че Балканите могат да са сигурен регион
Снимка: Президентство

Трябва да убедим ЕС, че Балканите могат да бъдат сигурен и проспериращ регион, призова  президентът Румен Радев на среща с президента на Република Косово Хашим Тачи.

Още по темата
България ще продължи да подкрепя действията на международната общност за утвърждаването на Косово като стабилна и демократична държава в Югоизточна Европа, подчерта държавния глава, цитиран от своята пресслужба. Радев допълни, че страната ни ще продължи да работи за европейската перспектива на всички свои съседи от региона на Западните Балкани.
 
През пролетта на 2018 г. в рамките на Българското председателство на ЕС ще бъде проведена среща на върха ЕС-Западни Балкани, на която държавите от региона да представят своите позиции по дебата за бъдещето на Европа, а през октомври тази година София ще бъде домакин на среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи от ЕС и Западните Балкани.
 
Президентът Радев беше категоричен, че ангажиментът на ЕС към европейската перспектива на държавите от нашия регион трябва да продължи, а кандидатстващите за европейско членство страни трябва да получат подкрепа за изпълнението на критериите за членство. "България е готова да сподели своя опит в този процес и работи за развитието на отношения на добросъседство между всички страни на Балканите", добави Румен Радев.
 
"Диалогът със Сърбия няма алтернатива и Косово ще продължи да полага всички усилия за изграждането на добросъседски отношения между двете държави", заяви от своя страна Хашим Тачи. Той благодари за оказваната от България  подкрепа на Косово в рамките на международните мисии и особено на EULEX. Хашим Тачи подчерта, че присъединяването на Косово към ЕС и НАТО е водещ външнополитически приоритет за страната.
 
Президентът Радев проведе среща и с генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който благодари на държавния ни глава за активната подкрепа на България за европейската перспектива на Западните Балкани.
 
ООН цени високо активната дейност на България в работата на Организацията и особено за утвърждаването на страната ни като фактор на стабилност в Югоизточна Европа и за насърчаването на процеса на европейска интеграция за своите съседи, подчерта Гутериш. Той приветства подписването на двустранния договор за добросъседство между България и Република Македония, който дава силен позитивен сигнал за целия регион.

Обща бе позицията, че продължаващите кризи в Близкия Изток и Северна Африка представляват заплаха за международния мир и сигурност и изискват съвместни действия от страна на ООН и държавите-членки за тяхното решаване. Антониу Гутериш приветства присъединяването на България към Плана за действие за Либия, както и подкрепата, която страната ни оказва за дейността на Специалния пратеник по въпросите на Либия Гасан Саламе за стабилизиране на ситуацията в тази държава.
 
Румен Радев и Антониу Гутериш бяха единодушни, че приемането на Глобалния пакт по миграцията на ООН е важна стъпка за справяне с този проблем, както за държавите, от които произхождат мигрантите, така и за страните, към които се отправят тези хора. Подкрепата за икономическото и социално развитие на държавите, от които произхождат мигрантите, спазването на човешките права и  борбата с нелегалния трафик на хора, са ключови мерки в тази насока, беше подчертано още по време на срещата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Г-н Зелени чорапи,добре спазваш протокола.Просто и ти ще си един послушник и нищо повече.
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Недей да гледаш какво отразяват медиите, а какво не отразяват. Има определени мнения, които са табу при всяка власт. После табутата падат частично при следващата власт, но се появяват нови табута. Така че ако ще говорим за медиите на кой са и без друго не са на обществото. Докато има гледни точки, които се трият, без да са нецензурни, свобода на словото няма. От там нататък, толкова ли е важно, кого слушат, може и да е важно, всъщност, на за да избереш по-малкото зло.
34
2
 
4
 
! Отговори
akud do 37 преди 6 години
президента една фасада нищо друго, забелязали на интервюто му в ню йорк бсп колко журналисти бяха подсигурили въпреки, че PR- те да бсп се бяха погрижили да не влизат в кадър обаче нямаше как да скрият микрофоните. та микрофоните бяха два на нова и още една бг телевизия е тва е радев и к00лиция
33
2
 
6
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Ако президентството беше някакво клише, 34, което всеки президент трябва да копира, тогава Плевнелиев нямаше да успее да вбеси толкова много хора. Със сигурност това е висок пост, който задължава да имаш лично отношение. Радев засега не е вбесил хората, може би само опозиционни политици. Така че ще видим, тепърва ще се случи нещо, което да покаже дали е полезен за нацията. Ще духнат ветрове, ще дойдат бури и ще се види накъде клони, стои или пада. Поне за хората, които не го познаваме от преди.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тапаци.
31
1
 
6
 
! Отговори
Акуд преди 6 години
радев я покажи какво правят шофьорите на самолети при голем зор
30
3
 
8
 
! Отговори
Огнян Минчев-цитат преди 6 години
Ако президентът Радев не се заеме сериозно с процеса на своето политическо самообразование в позицията на държавен глава, ако продължава да бърка познанията за политиката с ирационалните митологии, характеризиращи колективната некомпетентност на издигналата го на този пост партия БСП, ще му бъде трудно да се ориентира в своите задължения, за които той и без друго е твърде неподготвен.
29
3
 
7
 
! Отговори
Хм преди 6 години
До Анонимен 18То и пожарникарството на Мутрагеньо май е само митове и легенди,ама нейсе.
28
4
 
13
 
! Отговори
А бе преди 6 години
Балканите бяха що годе сигурен регион,докато американците не го направиха несигурен с прекрояването по техен маниер!От там нататък спокойствие няма и няма и да има,със или без ЕС и НАТО....
27
5
 
3
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Радев е достатъчно умен,за да разбере,че в близките 1-2 години трябва да се придържа към клишета и обтекаеми фрази.Много е рано за радикални действия,а и той няма опит в политиката.По-добре да гради авторитет без излишни рискове,ще дойде и неговото време.
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен 18 преди 6 години
До АнонименПожарникар да не би да има по-голям потенциал от това да държи маркуч,но ни "упралява" доста време.Такива се слага,а не избират,защото високо потенциалните хора пречат на задкулисието.
25
2
 
8
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Сега всички първо говорят верни неща, пеят патриотични песни, говорят за колониална държава, за златни концесии, за бедния народ, тежките зависимости и лошите политици, въртят чевермета, за да вдигнат личен рейтинг. Когато дойдат на власт, тръгват да национализират български бизнеси, а не да спират концесиите за златото, почват да обезправяват българските семейства и да отнемат тяхната свобода, вместо да се борят с външна зависимост. Тепърва има да видим за какво ще употреби Радев рейтинга си.
24
5
 
3
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Радев каза някои опасни неща, 26, казвам го като човек, редовно банван. Естествено, не защото използвам нецензурни думи или обиждам на лична основа. Знам къде е манипулацията на модерната идеология и какво се покрива с общи усилия на политици и медии. Бурните реакции срещу Радев не бяха, защото говори общи приказки, а защото си позволи да уцели някои теми табу. Това не значи, че като други преди него, няма да употреби това за рейтинг, който да използва за нещо гнило. Като патриотичната тематика.
23
7
 
5
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Ако Радев прави каквото иска жена му, значи жена му му дава точни съвети, защото до сега няма изцепки и приказва неща, с които нямам тежко вътрешно противоречие. Каквото имах, като чуя предния президент. Аз лично не деля хората по партии, защото партиите всички са се изложили яко. Гледам дали конкретният човек става или не, с надеждата да надскочи общата боза и да не е от най-примитивните апаратчици. Ако някой дава съвети на Радев и те продължават да са добри, нямам забележки. Екип имат всички.
22
2
 
16
 
! Отговори
Радев-фигурант преди 6 години
Радев-зелените чорапи е един фигурант. Говори празни приказки и известни на всички истини като например , че небето е синьо и корупцията е вредна. И нищо истински важно и смислено не казва. Кому е нужен такъв президент ?
21
8
 
6
 
! Отговори
Победа преди 6 години
Никакъв мир! Гражданска война срещу правителството и евросъюза!
20
7
 
3
 
! Отговори
хххл преди 6 години
Господин президент не виждате какво става в България при вашето отссътвие.Цветанов такъв политически бълвоч забърква.- първо плюе срещу вас и то доста агресивно.- с патриотите вече е във война- създаде местни структори негови верни.- приспа Борисов покрай международните му изяви и евро управлението.ЦЕЛТА МУ Е ДА ВЗЕМЕ ВЛАСТА В БЪЛГАРИЯ подкрепян от своите господари с цел да ни зароби напълно.Но българския народ е изтърпял доста предатели като него но сега идва вашия час като ПРЕЗИДЕНТ
19
1
 
3
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Поради тази причина народите, които са вкарвани във войни, нямат на никой нищо да доказват, нито да се оправдават, защото в последните векове войните са предизвикани от интересите на великите сили, заради икономически и други интереси, несправедливостите са вършени от силните, не от слабите, един анализ непредубеден би го показал. Фактът, че определени държави доминират международните съюзи и днес, си е меко казано притеснителен.
18
1
 
5
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Реално погледнато и старите демокрации не са много сигурно място днес. Нашите балкански беди идват от империите, руската и турската и великите сили! Турция от край време бунтува турските малцинства, Русия управлява братските си славянски народи и ги насъсква, а Западна Европа чертае несправедливи граници. Факт е, че страдат малките народи, а не нецивилизованите народи, както се мъчат да го изкарат. Ако имперското мислене беше разглобено, всеки щеше да си гледа работата, без да пожелава чуждото.
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това ли ти роди фуражката, *** тп?Нали в нея имаш повече акъл отколкото в главата.