Радев ще кани успели българи да инвестират в България

Президентът предлага: Да се създаде портал за сънародниците ни в чужбина
Обновена: 24 сеп 2017 12:01 | 24 сеп 2017 11:55, Анисия Иванова
217

Снимка: Президентството

България ще се стреми да засили връзките си с успелите българи в чужбина, чиито професионални успехи са най-добрата реклама за страната ни в международните бизнес среди. Насърчаването на инвестициите в България трябва да бъде обща задача на институциите и на тези доказани експерти. Това заяви президентът Румен Радев на среща в Чикаго с наши сънародници, работещи за световни компании във финансовото Сити на града.

Президентът беше категоричен, че страната ни се нуждае от нови стратегически инвеститори, които да помогнат за трансформирането на бизнес климата у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Радев представи идеята за създаването на информационен портал, който да свърже българите в чужбина с браншовите организации и компаниите, които развиват дейност в България или имат намерение да инвестират у нас и търсят професионалисти в конкретни области.

Според президента подобна информационна платформа следва да съдържа данните както за личния опит и експертизата на даден професионалист, така и за сферите на дейност и проектите на инвеститора.

"Подобен информационен портал може да съществува само на доброволна основа и за неговото изграждане и актуализация ще бъде необходима подкрепата на Министерството на външните работи, Българската агенция за инвестициите, българските посолства и консулски служби“, заяви Радев.

Държавният глава добави, че в редица европейски държави съществуват програми, които насърчават емигрантите в чужбина да се завърнат и да работят в своите страни.

По думите на президента рекламирането на страната ни пред потенциалните инвеститори не трябва да залага на ниските разходи на труд, а на качеството на човешкия капитал, за което е необходимо засилването на връзките между образователните и научните институции и бизнеса.

"Ако не виждат условия за развитието си в България, хората ще продължават да я напускат“, подчерта президентът.

Младите професионалисти определиха осъществяването на реформите в правосъдието, ефективната борба с корупцията и намаляването на административната тежест като основни предизвикателства за инвеститорите в България. Те заявиха, че се наблюдават и позитивни промени, но са необходими мерки за подобряване на сигурността в страната и за спазването на върховенството на закона. 

По-рано президентът Румен Радев посети българското училище "Джон Атанасов" в Чикаго. Държавният глава подчерта, че ако днес България съществува и ще я има и в бъдеще, то е защото дори и в най-тежки времена, българинът е полагал усилия за образованието. Президентът поздрави директора на училището Боянка Иванова за признаването на възможността българските ученици да полагат изпити по своя роден език в щата Илинойс чрез т.нар. печат за двуезичност и подчерта, че това е национална кауза, която ще продължи да бъде отстоявана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
0
 
1
 
! Отговори
гоцев педала преди 6 години
До Анонимен Даже и за това не си заслужава да се върне човек, що не ходите до Los Algodones ами се ракарвате чак до България
168
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Г-н Президент,преди да се върнат качествените и отговорни хора в тая държава трябва да изчезнат некачествените...(лошия мат'рял!)...
167
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мисля, че има още доста да копаем дъното докато си променим манталитета цялостно. Първо започнете със съдебна реформа. Трябва законите да са справедливи, да се изпълняват и да са тежки ! Не съм чул за осъден за корупция ! Постоянно слушаме за оправдаване без достатъчно доказателства ! Постоянно чуваме как убицйи лежат условни присъди. Няма как да се прави бизнес в такава среда !
166
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тая корупция, отвличания и тотален непукизъм, тва нещо, нема как да стане ...
165
1
 
6
 
! Отговори
пепи преди 6 години
Толкова ли нямаме вътрешни кадри че трябва да внасяме миячи на чинии от англия испания германия и сащ.Нека си седят там и да тежат на тамошната социална система.
164
1
 
6
 
! Отговори
Х а,ха,хаааа преди 6 години
..и с кво ше ги кани .......С БЪКЛИЦА ЛИ или....САМО с хлеб и сол...??!!
163
2
 
11
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Успелите навън хора точно заради това са успели, защото не са в България :) Голям парадокс би било да се върнат.
162
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Питам 166 В щата Илинойс преподаването е по избор,както и у нас.Нашите турци обаче искат турският да е задължителен,което е невъзможно.
161
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
KanalinАко бяхме читава държава нямаше да чакме на няколкото успели БГ емигранти. То и София-Тех парк кани някой да дойде и да оправдае далаверата им.. ама кандидати няма.. Уолтопия пропищя от корумпираната номенклатура там, май шефката беше от Лесото... наше момиче... ще се научи.. :) И така е навсякъде в БГ...Да са живи и здрави истинските бизнеси, около тях може и външен капитал да дойде.. Ако политическата атс каста не му хвъло око :)
160
8
 
3
 
! Отговори
Питам преди 6 години
Ааа, в щата Илинойс може да се преподава на български , а у нас не може на турски.Що така бе Миме?
159
3
 
11
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 6 години
Българинът е злобно, продажно, завистливо и доста подло създание и ако дойдат някои от тия дето са зад граница да правят инвестиции в тая ко4ина, то трябва да са доста бутнали на акъл! И това го казвам не просто ей така, а от опит на познати които ве4е се опариха и съжалиха доста.....и да, загубиха една камара пари пестени с доста труд на чуждия кър. Хар4ете си пари4ките там и си живейте спокойно живота и не се занимавайте с нещо дето нито има смисъл, нито оправия и от което и вси4ко живо бяга.
158
1
 
3
 
! Отговори
така си е преди 6 години
До До 22Не съм в Русия,в Брюнетия съм.
157
4
 
5
 
! Отговори
до 159 преди 6 години
Прави ми впечатление обаче вялото отразяване на президента Радев от страна на българските медии.-Ами Радев нищо не прави, за да го отразяват. Не взема никакви държавнически решения - от него нищо не зависи. Той е просто един български турист на дъжавна издръжка. За съжаление!
156
0
 
9
 
! Отговори
до 151 преди 6 години
И не "преуспели българи" инвестират в България както банков път, така и кеш, което се равнява /според официалните данни/на повече от 1,5 млрд. евро годишно - без внесените кеш пари !-Това не са инвестиции, а пари за консумация от семействата на емигрантите. Инвестиция е когато създадеш предприятие, което произвежда стоки и услуги и наема работници. Ефектът за икономиката на инвестициите е много по-голям, отколкото парите за консумация, които емигрантите изпращат на семействата си.
155
1
 
4
 
! Отговори
До 22 преди 6 години
Не си в Русия макар да ти плащат в рубли.
154
0
 
19
 
! Отговори
да се знае преди 6 години
кой ще дойде тук, те от тук са избягали.
153
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За първи път не се срамувам от български държавник в чужбина. знае езици, говори пред ООН, среща се с Тръмп. Прави ми впечатление обаче вялото отразяване на президента Радев от страна на българските медии. Представям си какви хвалебствия щяха да потекат ако Борисов беше в Щатите, въпреки, че едва ли някой би отделил време да се среща с него. А Цачева ако беше станала президент щеше да им говори на "европейски". Все повече се убеждавам, че Радев е подходящия човек!
152
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ha ha ha
151
10
 
8
 
! Отговори
Дочев преди 6 години
Радев е лъжец! Чиста проба лъжец и двуличник!
150
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще се върнат но само за да си оправят зъбите и пак ще бегат.