Радев: Стабилизиращ фактор в региона сме и това се цени!

"За връщането на българите от чужбина са нужни национални усилиа"
Обновена: 24 сеп 2017 15:39 | 24 сеп 2017 13:40, Анисия Иванова
13
Радев: Стабилизиращ фактор в региона сме и това се цени!
Снимка: Президентството

България е авторитетен член на ООН и нейната балансирана външна политика и ролята на стабилизиращ фактор в нашия регион се ценят високо. Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в Чикаго в отговор на въпрос за резултатите от работата на 72-ата сесия на Общото събрание на ООН, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът подчерта, че България ще продължи да работи за утвърждаването на стабилността и европейската перспектива на нашите съседи от Западните Балкани.

Това, че сме доказан лоялен член на Европейския съюз и НАТО не означава, че страната ни не трябва да работи за развитието на своите отношения и с трети страни, подчерта още президентът в отговор на въпрос. Румен Радев припомни проведените в Ню Йорк редица двустранни срещи със свои колеги от Близкия Изток и Централна Азия за възвръщането на традиционните позиции на страната ни на пазарите в тези региони и за възстановяването на образователния и културен обмен.

Към България се демонстрира изключително добронамерено отношение и трябва да търсим възможности за постигането на взаимноизгодно сътрудничество, подчерта още президентът.

Запитан дали усилията на страната ни за енергийна диверсификация няма да доведат до влошаване на отношенията с Русия, държавният глава посочи, че България отдавна е заявила намеренията си да диверсифицира както източниците, така и пътищата за доставки на природен газ.

"Колкото повече пътища и източници на природен газ, толкова по-добре за България. Това означава намален риск при самите доставки и конкурентни цени. В това е смисълът на диверсификацията“, заяви Радев.

В отговор на въпрос за ескалацията на напрежение, породено от ядрената програма и ракетните изпитания на КНДР, държавният глава подчерта, че тази криза не може да има военно решение.

"Ако търсим да я решим с чисто военни средства, губещи са всички и много лидери вече се изказаха в тази насока“, заяви Радев. Президентът изрази и надеждата си за намирането на дипломатически средства и за диалог, с който тази криза да бъде преодоляна.

Никоя институция в България не може сама да върне българите от чужбина в родината, посочи още президентът и добави, че това изисква национални усилия и отговорност от цялото общество за превръщането на страната ни в много по-привлекателно място за живот.

Попитан за предложеното от него създаване на регистър на българите в чужбина, държавният глава заяви, че става въпрос за информационен портал, в който търсещите работа в България наши сънародници зад граница, да намират информация за възможностите за професионална реализация, в съответствие със своето образование, квалификация и опит, а бизнесът – подходящите кадри за своите проекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
6
 
! Отговори
Спартак преди 6 години
"Радев: Стабилизиращ фактор в региона сме и това се цени!От кого, господин Президент? По стара българска традиция работим за одобрение и потупване по рамото от съмнителни авторитети, докато всички останали осребряват труда и усилията си. Помислете по въпроса, г-н Радев.
10
1
 
7
 
! Отговори
138 преди 6 години
До АНОНИМЕНУВАЖАМИ1 138 УЧИЛИЩЕ, В КОЕТО УЧИ СИНА НА ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, Е ЕДНО ОБИКНОВЕНО СТОЛИЧНО УЧИЛИЩЕ- НЕ ПИШЕТЕ ПРОСТОТИИ !
9
0
 
2
 
! Отговори
Loyko преди 6 години
Da biahte napravili taka,che da ne biagat bulgarite.Ne se pravete,che se borite s posledstvijata.Tazi borba e obrechena.Koi lud shte izbiaga,shte mu se otvoriat ochite i shte se varne.Dokoga shte se zalagvame ...neznam.Porednija specialist po obshti prikazki.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кво стъбилизира ългарее ?
7
4
 
16
 
! Отговори
редник преди 6 години
Тъжно е да си президент на колония без бъдеще !
6
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мисля си, че досега въобще не сме имали Президент.Да е жив и здрав Румен Радев да продължава да работи за българския народ,а не за кръвопийците му, както това правеха предшествениците му.
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вярно я ценят много, защото ни третират по-долно и от колония. И какво, имаш право да ти продават техни *** по-скъпо ли? Ходиш до там с виза, нали?
4
9
 
19
 
! Отговори
*** преди 6 години
До Анонимен 1Не знам какво е свършил,но и той като гоцето се научи да приказва без да каже нищо!
3
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като начало да убеди сина на съпругата си Деси да се върне в България.Интересно защо ли е записал сина си в елитно и скъпо училище.Вероятно го подготвя да учи и се реализира в България.
2
6
 
7
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 6 години
До Анонимен 1 Excuse me ??????????????????????
1
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За 2 седмици Президенът Радев свърши повече работа, отколкото пома-шкото чуч-ело преди него за цял мандат.